Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Švestky

Švestky

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Modrofialová barva švestek je nepřehlédnutelná. Ve srovnání s jinými peckovinami mají švestky sladkokyselou chuť a pevnou dužinu. Švestková povidla a kompoty jsou vyhledávanou specialitou. Bílý povlak, kterým je švestka pokryta, by se neměl otírat, neboť ovoce chrání před vysycháním. Švestky od místních pěstitelů jsou k dostání od července do září.

Botanická charakteristika

Slivoň švestka neboli švestka domácí (Prunus domestica) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae), rodu slivoň (Prunus). Mezi poddruhy slivoně švestky se řadí nejen švestka domácí pravá (Prunus domestica subsp. domestica), ale také ryngle, blumy, špendlíky a mirabelky. Odborníci předpokládají, že slivoň švestka vznikla křížením trnky obecné (Prunus spinosa) a slivoně myrobalánu (Prunus cerasifera). Existuje více než 2000 různých odrůd slivoní, jejichž plody se od sebe liší velikostí, barvou slupky a dužiny, a samozřejmě i chutí. Švestky mají modrou až černofialovou barvu slupky, zatímco dužina je bílá až zelenožlutá. Bílý voskovitý povlak na slupce chrání plody před vysycháním, švestky si díky němu i lépe uchovávají své aroma.

Poddruh švestka domácí pravá (Prunus domestica subsp. domestica) lze od slivoně švestky (Prunus domestica) odlišit následovně: plody švestky domácí pravé mají podlouhlý až oválný tvar, zatímco plody slivoně švestky jsou spíše kulatější. Na rozdíl od slivoně švestky nemají plody švestky domácí pravé boční rýhu. Pecka švestky domácí pravé je podlouhlá a zploštělá, na obou koncích zašpičatělá, a v neposlední řadě lze dužinu švestky domácí pravé snadněji oddělit od pecky než v případě slivoně švestky.

Živiny, vitaminy a minerály

Švestky obsahují různé vitaminy a minerály, jako je např. vitaminy skupiny B, draslík, železo a zinek. Dále je obsažen sorbitol (cukerný alkohol), rozpustná vláknina pektin, která má příznivé účinky na trávení, a také ovocné kyseliny, které mohou mít lehce projímavé účinky. Sytě modré barvivo ve švestkách patří mezi flavonoidy (sekundární metabolity rostlin), které mají pozitivní účinky na zdraví člověka: mohou působit preventivně proti rakovině, srdečně-cévním onemocněním i jako antioxidanty.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené ve švestkách
Látky obsažené ve švestkách Na 100 g jedlé části Látky obsažené ve švestkách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 49 Železo (mg) 0,4
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 65
Bílkoviny (g) 0,6 Vitamin B1 (mg) 0,07
Sacharidy (g) 10,2 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 1,6 Vitamin B3 (mg) 0,4
Draslík (mg) 177 Vitamin B6 (mg) 0,05
Vápník (mg) 8 Vitamin C (mg) 5
Hořčík (mg) 10 Vitamin E (mg) 0,8

Využití v kuchyni

Pokud švestky nesníte v syrovém stavu nebo je nepřimícháte do ovocného salátu, můžete je v kuchyni použít na mnoho dalších způsobů. Protože dužina švestky si dobře a relativně dlouho uchovává svůj tvar, hodí se toto ovoce ideálně jako obloha na koláče a plundrové pečivo. Klasický způsob zpracování je do marmelád, kompotů a povidel; takto zpracované švestky pak můžete použít jako oblíbenou náplň do kynutých knedlíků či buchet. Sušené švestky najdete v müsli směsích, případně je můžete mlsat samotné. Sušené švestky se také výborně hodí k pikantním jídlům, třeba k sýrovým mísám nebo k pokrmům ze zvěřiny.

Skladování

Švestky lze skladovat poměrně snadno. V chladničce vydrží asi týden. Za optimálních podmínek, například v chladírně, kde se teplota pohybuje mezi –1 a 0 stupni Celsia a relativní vlhkost vzduchu je 90 procent, je lze skladovat dokonce až osm týdnů. Rozpůlené a vypeckované švestky lze rovněž zmrazit.

Poznámka: Při nákupu dbejte na to, aby švestky měly hladký povrch, působily plným dojmem a byly odolné vůči tlaku. Kromě toho by na nich měl být vidět ochranný voskovitý povlak.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Lilek (baklažán)

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýra...

Sezónní ovoce a zelenina

Třešně a višně

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá je...

Sezónní ovoce a zelenina

Broskve

Sametově ochmýřené broskve jsou šťavnaté a sladké, proto jsou oblíbeným ovocem pro všechny mlsné...

Sezónní ovoce a zelenina

Cuketa

Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI