V čem je vitamin E obsažen?
Pro pokrytí potřeby vitaminu E jsou vhodné především rostlinné oleje; mezi dobré zdroje patří olej z pšeničných klíčků, slunečnicový olej, olej z kukuřičných klíčků, sójový olej a řepkový olej. Značné množství vitaminu E obsahují také lískové ořechy a pšeničné klíčky. Naopak poměrně málo vitaminu E je obsaženo v potravinách živočišného původu.
Vitamin E je citlivý na opakované zahřívání, světlo a kyslík. V důsledku toho se může jeho obsah v potravinách během skladování rychle snižovat. Rostlinné oleje by proto měly být skladovány ve tmě, mimo dosah světla, a neměly by se opakovaně zahřívat.
Kolik vitaminu E potřebujeme?
Denní potřeba vitaminu E není přesně stanovena. Aby bylo možné porovnávat mezi sebou potraviny obsahující různé formy vitaminu E, byly zavedeny tzv. ekvivalenty alfa-tokoferolu; někdy se používá zkratka α-TE z anglického výrazu alpha-tocopherol equivalent. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu E pro dospělé ve věku 25–51 let je denně 12 mg α-TE pro ženy a 14 mg α-TE pro muže. Odhadovaný přiměřený příjem pro těhotné ženy je 13 mg α-TE, zatímco pro kojící matky tato hodnota činí 17 mg α-TE denně.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu E
Nadbytek vitaminu E se vyskytuje jen zřídka, přesto je třeba se vyvarovat dlouhodobě vysokých dávek (většinou přijímaných ve formě doplňků stravy), protože mohou způsobit zažívací potíže a zvyšují také riziko krvácení. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je tolerovatelná horní hranice příjmu (anglicky tolerable upper intake level) vitaminu E stanovena na 300 mg denně [1].
Nedostatek vitaminu E může vést k hromadění volných radikálů (oxidačnímu stresu) v těle a následně k různým příznakům poruch svalového metabolismu a nervového systému, případně i k jiným potížím. Nedostatek tohoto důležitého vitaminu může nastat i v důsledku nedostatečného vstřebávání ve střevech (například po operaci střev) nebo onemocnění jater.
Související odkazy
- European Food Safety Authority (EFSA): Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. February 2006. (odkaz vede na PDF soubor na webu efsa.europa.eu, 5,9 MB; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 1 část – metabolismus liposolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(11): 503–505. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 81 kB)