V čem je vitamin B1 obsažen?
Dobrými zdroji vitaminu B1 jsou maso (zejména vepřové), dále celozrnné obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, arašídy, piniové oříšky a některé luštěniny, například hrách nebo fazole mungo.
Kolik vitaminu B1 potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu B1 pro dospělé ve věku 25–51 let je 1,0 mg pro ženy a 1,2 mg pro muže. Těhotné ženy mají zvýšenou potřebu: doporučený příjem vitaminu B1 od druhého trimestru je 1,2 mg denně, od třetího trimestru pak 1,3 mg denně. Doporučený příjem vitaminu B1 pro kojící ženy je 1,3 mg denně.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B1
Předávkování vitaminem B1 prostřednictvím stravy je prakticky nemožné.
Nedostatek vitaminu B1 nejčastěji nastává v důsledku nedostatečného přísunu prostřednictvím stravy. Tělesné zásoby vitaminu B1 jsou omezené, proto je důležité, abychom jej pokud možno denně přijímali v potravě. Častou příčinou nedostatku vitaminu B1 ve vyspělých zemích je chronická nadměrná konzumace alkoholu. Nedostatek thiaminu však může být způsoben i nadměrným zvracením během těhotenství. Na nedostatku tohoto vitaminu se navíc mohou podílet některá onemocnění, jako jsou infekce či poruchy funkce trávicího traktu a jater. Nedostatek vitaminu B1 může vést zejména k poruchám metabolismu sacharidů a nervového systému (např. pocit mravenčení kůže nebo poruchy chůze). Dále se může objevit únava, nevolnost a bolesti hlavy. Klasické onemocnění z nedostatku vitaminu B1 (beri-beri) se vyskytuje prakticky pouze v rozvojových zemích. Beri-beri se projevuje bolestí nervů (periferní neuropatie), svalovou slabostí, necitlivostí nebo otoky či srdečním selháním. S nedostatkem thiaminu je navíc spojena Wernickeova encefalopatie [2] a Korsakovův syndrom. V obou případech se jedná o neuropsychiatrické onemocnění, mezi jehož příznaky se řadí ochrnutí okohybných svalů, nestabilita chůze, zmatenost a poruchy paměti.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)
- Michal Vodička: Wernickeova encefalopatie. Neurologie pro praxi 2015; 16(6): 360–364. (odkaz vede na PDF soubor na webu neurologiepropraxi.cz, 133 kB)