Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Vitaminy
  • Aktuální: Vitamin A

Vitamin A

Vitaminy
Autor: gesundheit.gv.at

Vitamin A patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a nachází se pouze v potravinách živočišného původu. V potravinách rostlinného původu se nacházejí prekurzory vitaminu A, včetně důležitého provitaminu A neboli beta-karotenu. Beta-karoten se řadí mezi tzv. karotenoidy, v lidském těle se může přeměnit na vitamin A. Vitamin A je nezbytný jednak k regulaci růstu, jednak k tvorbě a vývoji buněk a různých tkání (např. kůže a sliznic). Tento vitamin je rovněž nezbytný pro správné fungování zraku, zvláště pak pro vidění za šera. Beta-karoten je považován za antioxidant, tzn. může působit proti poškození buněk, které je způsobováno tzv. volnými radikály.

V čem je vitamin A obsažen?

Dobrým zdrojem vitaminu A jsou játra. Malé množství vitaminu A je obsaženo i v jiných potravinách živočišného původu, jako jsou tuky (např. máslo), vejce a ryby.

Dobrým zdrojem beta-karotenu je zelenina s intenzivním zbarvením, zvláště pak zelené druhy zeleniny (např. špenát, kapusta, zelené fazolky, brokolice a polníček), ale také mrkev a rajčata.

Poznámka: Tělo dokáže karotenoidy lépe zužitkovat, pokud je konzumujeme zároveň s něčím tučným, případně tuky použijeme při přípravě jídla (stačí například do dušené mrkve přidat trochu oleje). Jsou-li potraviny vystaveny teplu a světlu, vitamin A se z nich ztrácí.

Kolik vitaminu A potřebujeme?

Doporučená denní dávka vitaminu A pro dospělé ve věku 25–51 let je 0,8 mg pro ženy a 1,0 mg pro muže. Zvýšenou potřebu mají těhotné ženy od čtvrtého měsíce těhotenství: doporučený příjem je 1,1 mg denně. Pro kojící ženy je doporučená denní dávka 1,5 mg. Odhadovaný přiměřený příjem beta-karotenu je 2 až 4 mg denně.

Poznámka: Vitamin A je souhrnné označení pro několik strukturně podobných látek, mezi nimi i retinol a karotenoidy, zvláště pak beta-karoten. Tyto různé formy se v organismu vyznačují různou aktivitou vitaminu A. Aby bylo možné porovnávat mezi sebou potraviny obsahující různé formy vitaminu A, byly zavedeny tzv. ekvivalenty retinolu (někdy se používá zkratka RE z anglického výrazu retinol equivalent): 1 mg RE odpovídá 1 mg retinolu nebo 6 mg beta-karotenu.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu A

Dlouhodobě nadměrný příjem vitaminu A může způsobit nejen akutní potíže, jako jsou např. bolesti hlavy, ale i chronická onemocnění, jako jsou změny na kůži a v kosterním systému, dále pak zvětšení jater, žloutenku až cirhózu. Při konzumaci běžné smíšené stravy se hypervitaminóza téměř nikdy nevyskytuje. U doplňků stravy se však doporučuje opatrnost, protože trvale nadměrný příjem vitaminu A může vést ke kožním změnám a poškození jater. Během těhotenství je potřeba vitaminu A zvýšená, ale ženy by se obecně měly vyhýbat konzumaci jater v prvním trimestru těhotenství, a poté je během těhotenství jíst jen výjimečně. U kuřáků může předávkování beta-karotenem mimo jiné podporovat další poškozování plic. Užívání doplňků stravy je proto vždy vhodné konzultovat s lékařem.

Nedostatek vitaminu A je ve vyspělých zemích velmi vzácný. Důsledkem nedostatečného přísunu vitaminu A může být zhoršené vidění za šera nebo šeroslepost – a pokud tento deficit přetrvává delší dobu, člověk může až oslepnout. Nedostatek vitaminu A může rovněž způsobovat poruchy imunitního systému a zvýšenou náchylnost k infekcím. Závažné infekce zapříčiněné nedostatkem vitaminu A, z nichž některé mohou být i smrtelné, se vyskytují především v rozvojových zemích.

Související odkazy

  1. Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 1 část – metabolismus liposolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(11): 503–505. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 81 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Vitaminy

Vitamin B9 (kyselina listová, folát)

Vitamin B9, kyselina listová neboli folát patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Folát je souhrnn...

Sezónní ovoce a zelenina

Mrkev

Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům b...

Vitaminy

Vitaminy – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých vitaminů většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to není nezby...

Minerální látky

Železo

Železo je jedním ze stopových prvků a podílí se na mnoha procesech probíhajících v lidském těle....

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI