V některých životních situacích (např. během těhotenství), stejně jako v případě některých onemocnění nebo po operacích, je někdy nezbytné podávat vitaminy ve formě doplňků stravy. Užívání doplňků stravy je však vždy vhodné konzultovat s lékařem.
V následující tabulce je uveden přibližný obsah vitaminů v jedlé části dané potraviny.
Vitamin | Referenční hodnota | Příklad potravinového zdroje (uveden je vždy obsah vitaminu ve 100 g dané potraviny) |
---|---|---|
vitamin A beta-karoten |
ženy (obecně): 0,8 mg těhotné ženy od 4. měsíce: 1,1 mg kojící ženy: 1,5 mg muži: 1,0 mg |
telecí játra: 21,9 mg, mrkev: 1,7 mg, vejce: 0,27 mg, rajčata: 0,11 mg, makrela: 0,1 mg. |
vitamin D | odhadovaný přiměřený příjem: ženy (obecně): 20 µg muži: 20 µg |
sleď obecný: 25 µg, pstruh obecný potoční: 8 µg, vejce: 2,9 µg, žampiony: 1,9 µg. |
vitamin E | odhadovaný přiměřený příjem: ženy (obecně): 12 mg těhotné ženy: 13 mg kojící ženy: 17 mg muži: 14 mg |
olej z pšeničných klíčků: 185 mg, slunečnicový olej: 50 mg, řepkový olej: 30 mg, lískové ořechy: 26,6 mg, mandle (sladké): 25,2 mg. |
vitamin K | odhadovaný přiměřený příjem: ženy (obecně): 60 µg muži: 70 µg |
kapusta: 817 µg, špenát: 200-400 µg, brokolice: 99-205 µg, telecí játra: 89 µg, ovesné vločky (celozrnné): 63 µg, vejce: 8,9 µg, ementál (45 % t. v s.): 2,6 µg. |
vitamin B1 (thiamin) | ženy (obecně): 1,0 mg těhotné ženy: 2. trimestr: 1,2 mg 3. trimestr: 1,3 mg kojící ženy: 1,3 mg muži: 1,2 mg |
vepřové maso (svalovina, bez tuku): 0,9 mg, ovesné vločky (celozrnné): 0,55 mg, fazole (bílé, zralé): 0,5 mg, celozrnný chléb se slunečnicovými semínky: 0,21 mg, platýs velký: 0,21 mg, květák: 0,1 mg. |
vitamin B2 (riboflavin) | ženy (obecně): 1,1 mg těhotné ženy: 2. trimestr: 1,3 mg 3. trimestr: 1,4 mg kojící ženy: 1,4 mg muži: 1,4 mg |
vejce: 0,41 mg, telecí maso (svalovina, bez tuku): 0,27 mg, brokolice: 0,2 mg, jogurt (1,5 % tuku): 0,18 mg, ovesné vločky (celozrnné): 0,15 mg. |
vitamin B3 (niacin) | ženy (obecně): 12 mg těhotné ženy: 2. trimestr: 14 mg 3. trimestr: 16 mg kojící ženy: 16 mg muži: 15 mg |
krůtí maso (prsní část, bez kůže): 11,3 mg, hovězí maso (svalovina, bez tuku): 7,5 mg, losos: 7,2 mg, celozrnný chléb se slunečnicovými semínky: 4,9 mg, brambory (vařené, se slupkou): 1 mg, vejce: 0,1 mg, mléko (1,5 % tuku): 0,1 mg. |
vitamin B5 (kyselina pantothenová) | odhadovaný přiměřený příjem: ženy (obecně): 6 mg muži: 6 mg |
telecí játra: 7,9 mg, žampiony: 2,1 mg, vejce: 1,56 mg, brokolice: 1,3 mg, lískové ořechy: 1,2 mg, pšeničný celozrnný chléb: 0,65 mg, krůtí maso (prsní část, bez kůže): 0,59 mg, rajčata: 0,31 mg. |
vitamin B6 (pyridoxin) | ženy (obecně): 1,2 mg těhotné ženy od 4. měsíce: 1,9 mg kojící ženy: 1,9 mg muži: 1,5 mg |
vlašské ořechy: 0,87 mg, vepřové maso (svalovina, bez tuku): 0,5 mg, krůtí maso (prsní část, bez kůže): 0,46 mg, banány: 0,37 mg, mrkev: 0,3 mg, celozrnný chléb se slunečnicovými semínky: 0,25 mg, brambory (vařené, se slupkou): 0,19 mg. |
vitamin B7 (biotin) | odhadovaný přiměřený příjem: ženy (obecně): 30-60 µg muži: 30-60 µg |
růžičková kapusta: 0,4 µg, hovězí játra: 100 µg, arašídy: 34 µg, vejce: 25 µg, ovesné vločky (celozrnné): 20 µg, rýže natural: 12 µg, špenát: 6,9 µg. |
vitamin B9 (kyselina listová) | ženy (obecně): 300 µg těhotné ženy: 550 µg kojící ženy: 450 µg muži: 300 µg |
polníček: 145 µg, špenát: 145 µg, brokolice: 114 µg, růžičková kapusta: 101 µg, vejce: 67 µg, jogurt (1,5 % tuku): 13 µg, pstruh: 9,4 µg. |
vitamin B12 (kobalamin) | ženy (obecně): 3,0 µg těhotné ženy: 3,5 µg kojící ženy: 4,0 µg muži: 3,0 µg |
telecí játra: 60 µg, sleď obecný: 8,5 µg, camembert (30 % t. v s.): 3,1 µg, vejce: 1,9 µg, jogurt (1,5 % tuku): 0,4 µg. |
vitamin C | ženy (obecně): 95 mg těhotné ženy od 4. měsíce: 105 mg kojící ženy: 125 mg muži: 110 mg |
pomeranče: 50 mg, paprika: 120 mg, černý rybíz: 177 mg, kapusta: 105 mg, brokolice: 115 mg, plody rakytníku řešetlákového: 450 mg, rajčata: 25 mg. |
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 1 část – metabolismus liposolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(11): 503–505. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 81 kB)
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)