Botanická charakteristika
Broskvoň obecná (Prunus persica) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) – podobně jako meruňky a mandloně, které jsou s ní botanicky příbuzné. Broskve se řadí mezi peckoviny. Broskvoně milují teplo, proto se jim v Česku daří především na jižní Moravě, v menší míře pak v Českém středohoří a ve středních Čechách. Pravá broskev se vyznačuje sametovou, jemně ochmýřenou slupkou, zatímco nektarinka (Prunus persica var. nucipersica) má slupku hladkou a lesklou. Má se za to, že nektarinka je křížencem broskvoně a slivoně švestky (Prunus domestica). Pro broskve i nektarinky je typická jednak podélná rýha, jednak prohlubeň v místě stopky. Broskev je kulatá až lehce zašpičatělá, barva její slupky je žlutozelená, sytě žlutá nebo lehce načervenalá. V závislosti na odrůdě je dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Dužina broskve je ve srovnání s nektarinkou poněkud měkčí. Broskvoně kvetou bíle, světle růžově až růžovočerveně, podle odrůdy.
Oválná, světle béžová pecka se vyznačuje hlubokými zářezy. Uvnitř pecky se nachází olejnaté semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se za jistých okolností může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto semena broskví nejsou vhodná ke konzumaci. V potravinářském průmyslu se ze semen broskví a meruněk – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, tzv. persipán.
Živiny, vitaminy a minerály
Broskve mají velmi vysoký obsah vody, a díky tomu relativně nízký obsah kalorií. V broskvích se nacházejí některé minerály (jako např. draslík, vápník, hořčík a železo), různé vitaminy skupiny B a také vitamin C. V závislosti na odrůdě obsahují broskve různé sekundární metabolity rostlin, jako je provitamin A nebo flavonoid antokyan.
Látky obsažené v broskvích | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v broskvích | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 42 | Železo (mg) | 0,5 |
Tuky (g) | 0,1 | Vitamin A (µg) | 15 |
Bílkoviny (g) | 0,8 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 8,9 | Vitamin B2 (mg) | 0,05 |
Vláknina (g) | 1,9 | Vitamin B3 (mg) | 0,9 |
Draslík (mg) | 194 | Vitamin B6 (mg) | 0,03 |
Vápník (mg) | 8 | Vitamin C (mg) | 10 |
Hořčík (mg) | 9 | Vitamin E (mg) | 1 |
Využití v kuchyni
Broskve je potřeba důkladně umýt, protože na jejich ochmýřenou slupku snadno přilne špína a jiné nežádoucí částečky. Nejlepší je broskve očistit horkou vodou. Potřebujete-li broskve oloupat, můžete je krátce spařit vroucí vodou; slupku lze pak snáze oddělit od dužiny.
Broskve se nejčastěji konzumují syrové. Jsou také oblíbenou přísadou do dezertů, jako je zmrzlina, ovocný tvaroh, ovocné saláty apod. Kromě toho je lze zpracovat do šťáv, kompotů a džemů, vhodné jsou i jako obloha na koláče či dorty.
Skladování
Broskve lze jen obtížně skladovat, měly by se spotřebovat co možná nejdříve (během jednoho až dvou dní). Skladovací teplota by neměla přesáhnout deset stupňů Celsia. Broskve lze také nakrájet na kostky či plátky a zmrazit je: v mrazničce vydrží osm až deset měsíců.