Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Broskve

Broskve

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Sametově ochmýřené broskve jsou šťavnaté a sladké, proto jsou oblíbeným ovocem pro všechny mlsné jazýčky. Jejich nejbližšími příbuznými jsou nektarinky, které se vyznačují hladkou slupkou. Broskve i nektarinky se jinak vzájemně velmi podobají vzhledem i chutí. V závislosti na odrůdě je dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Broskve lze jen obtížně skladovat, proto by se měly sníst co možná nejdříve. Broskve od místních pěstitelů jsou k dostání od července do září.

Botanická charakteristika

Broskvoň obecná (Prunus persica) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) – podobně jako meruňky a mandloně, které jsou s ní botanicky příbuzné. Broskve se řadí mezi peckoviny. Broskvoně milují teplo, proto se jim v Česku daří především na jižní Moravě, v menší míře pak v Českém středohoří a ve středních Čechách. Pravá broskev se vyznačuje sametovou, jemně ochmýřenou slupkou, zatímco nektarinka (Prunus persica var. nucipersica) má slupku hladkou a lesklou. Má se za to, že nektarinka je křížencem broskvoně a slivoně švestky (Prunus domestica). Pro broskve i nektarinky je typická jednak podélná rýha, jednak prohlubeň v místě stopky. Broskev je kulatá až lehce zašpičatělá, barva její slupky je žlutozelená, sytě žlutá nebo lehce načervenalá. V závislosti na odrůdě je dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Dužina broskve je ve srovnání s nektarinkou poněkud měkčí. Broskvoně kvetou bíle, světle růžově až růžovočerveně, podle odrůdy.

Oválná, světle béžová pecka se vyznačuje hlubokými zářezy. Uvnitř pecky se nachází olejnaté semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se za jistých okolností může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto semena broskví nejsou vhodná ke konzumaci. V potravinářském průmyslu se ze semen broskví a meruněk – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, tzv. persipán.

Živiny, vitaminy a minerály

Broskve mají velmi vysoký obsah vody, a díky tomu relativně nízký obsah kalorií. V broskvích se nacházejí některé minerály (jako např. draslík, vápník, hořčík a železo), různé vitaminy skupiny B a také vitamin C. V závislosti na odrůdě obsahují broskve různé sekundární metabolity rostlin, jako je provitamin A nebo flavonoid antokyan.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v broskvích
Látky obsažené v broskvích Na 100 g jedlé části Látky obsažené v broskvích Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 42 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,1 Vitamin A (µg) 15
Bílkoviny (g) 0,8 Vitamin B1 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 8,9 Vitamin B2 (mg) 0,05
Vláknina (g) 1,9 Vitamin B3 (mg) 0,9
Draslík (mg) 194 Vitamin B6 (mg) 0,03
Vápník (mg) 8 Vitamin C (mg) 10
Hořčík (mg) 9 Vitamin E (mg) 1

Využití v kuchyni

Broskve je potřeba důkladně umýt, protože na jejich ochmýřenou slupku snadno přilne špína a jiné nežádoucí částečky. Nejlepší je broskve očistit horkou vodou. Potřebujete-li broskve oloupat, můžete je krátce spařit vroucí vodou; slupku lze pak snáze oddělit od dužiny.

Broskve se nejčastěji konzumují syrové. Jsou také oblíbenou přísadou do dezertů, jako je zmrzlina, ovocný tvaroh, ovocné saláty apod. Kromě toho je lze zpracovat do šťáv, kompotů a džemů, vhodné jsou i jako obloha na koláče či dorty.

Skladování

Broskve lze jen obtížně skladovat, měly by se spotřebovat co možná nejdříve (během jednoho až dvou dní). Skladovací teplota by neměla přesáhnout deset stupňů Celsia. Broskve lze také nakrájet na kostky či plátky a zmrazit je: v mrazničce vydrží osm až deset měsíců.

Poznámka: Broskve mají měkkou dužinu, proto jsou velmi citlivé na otlaky a nárazy.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Meruňky

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání jen poměrně krátkou dobu v létě. Tyto sytě oranžové...

Sezónní ovoce a zelenina
Třešně a višně

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá je...

Sezónní ovoce a zelenina
Lilek (baklažán)

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýra...

Sezónní ovoce a zelenina
Borůvky

Borůvkám jen málokdo dokáže odolat. Tyto sytě modré lesní kuličky mají nezaměnitelnou chuť i vůni...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace