V čem je vitamin B3 obsažen?
Dobrými zdroji vitaminu B3 jsou ančovičky, fazole mungo, arašídy a vnitřnosti. Kromě toho obsahují velké množství niacinu ryby, jako je tuňák, losos či makrela, a také maso (např. libové hovězí, telecí a vepřové) a drůbež. Mezi další zdroje se řadí houby, mléko, vejce, chléb, pečivo a brambory. Potraviny rostlinného původu obsahují niacin především ve formě kyseliny nikotinové, zatímco z potravin živočišného původu se v trávicím traktu uvolňuje niacin převážně ve formě nikotinamidu. Tělo si v případě potřeby dokáže vyrobit niacin samo, a to z aminokyseliny tryptofanu. Tato aminokyselina se nachází zejména v potravinách bohatých na proteiny. Potřeba niacinu z potravin obsahujících tryptofan je však poměrně nízká a individuálně značně odlišná.
Kolik vitaminu B3 potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu B3 pro dospělé ve věku 25–51 let je 12 mg NE pro ženy a 15 mg NE pro muže. Těhotné ženy a kojící matky mají vyšší potřebu: ve druhém trimestru těhotenství je doporučená denní dávka 14 mg NE a v posledním trimestru 16 mg NE. Doporučená denní dávka vitaminu B3 pro kojící matky je 16 mg NE.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B3
Nadbytek vitaminu B3 může způsobit záchvatovité zarudnutí kůže obličeje a rukou (tzv. „flush“). Mezi další příznaky vysokého množství niacinu se řadí zažívací potíže, intolerance glukózy a poškození oční čočky (viz článek Oko: struktura a funkce). Předávkování vitaminem B3 prostřednictvím běžné stravy je však poměrně obtížné.
Nedostatek vitaminu B3 se v našich zeměpisných šířkách vyskytuje spíše výjimečně. Častěji je pozorován v zemích, kde mezi základní složky potravy patří kukuřice a proso, neboť tyto dvě obiloviny obsahují jen málo využitelného niacinu. Na nedostatku vitaminu B3 se mohou podílet mj. chronické průjmy, nadměrná konzumace alkoholu, mentální anorexie nebo jaterní cirhóza. Typickým onemocněním z nedostatku niacinu je pelagra, která se projevuje změnami na kůži v místech vystavených světlu a také změnami na sliznicích trávicího traktu. Dalšími důsledky nedostatku vitaminu B3 mohou být mj. průjem, deprese a demence.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)