V čem je hořčík obsažen?
Dobrými zdroji hořčíku jsou celozrnné výrobky, mléko a mléčné výrobky, játra, drůbež, ryby, brambory, mnoho druhů zeleniny (viz kategorie Sezónní ovoce a zelenina), sójové boby, bobulové ovoce (např. jahody, ostružiny, maliny, borůvky, brusinky, černý bez, rybíz, angrešt, hrozny, rakytník), z tropického ovoce například pomeranče a banány. Na pokrytí denní potřeby hořčíku se mohou podílet i minerální vody s obsahem hořčíku vyšším než 100 mg/l.
Kolik hořčíku potřebujeme?
Doporučená denní dávka hořčíku pro dospělé ve věku 25–51 let je 300 mg pro ženy a 350 mg pro muže. Vyšší příjem hořčíku je doporučován pro mladistvé (ve věku 15 až <19 let) a pro mladé dospělé (ve věku 19 až <25 let), kteří by měli denně přijímat 400 mg hořčíku. Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka hořčíku 310 mg, pro kojící matky 390 mg.
Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek hořčíku
Zvýšená hladina hořčíku v krvi neboli hypermagnezemie se vyskytuje spíše vzácně. Její příčinou může být snížená vylučovací schopnost ledvin nebo užívání některých léků (zejm. léků obsahujících hořčík, které neutralizují žaludeční kyselinu). Akutní nadbytek hořčíku může vyvolat průjem.
Nedostatek hořčíku při dodržování zásad vyvážené stravy (viz potravinová pyramida) nebyl dosud pozorován. Ke vzniku nedostatku hořčíku však mohou vést některá onemocnění, která ovlivňují vstřebávání hořčíku ve střevě, a také užívání některých léků. Sníženou hladinu hořčíku v krvi neboli hypomagnezemii mohou zapříčinit například poruchy funkce trávicího traktu, nadměrná konzumace alkoholu a dlouhodobé užívání diuretik, kortikosteroidů a perorální antikoncepce. Potřeba hořčíku může být zvýšená při výrazném pocení, které je způsobeno například velmi namáhavou fyzickou aktivitou (typicky při sportu) nebo horkem. Výrazný a dlouhodobý nedostatek hořčíku se může projevit poruchami funkce srdce a svalů, například svalovou slabostí nebo svalovými křečemi.