Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Minerální látky
  • Aktuální: Hořčík

Hořčík

Minerální látky
Autor: gesundheit.gv.at

Hořčík je jedním z makroprvků, který v lidském organismu plní řadu funkcí. Ústřední roli hraje v energetickém metabolismu, kde je ho zapotřebí k aktivaci mnoha různých enzymů. Dále se podílí na přenosu podnětů z nervů do svalů a na svalové kontrakci. Hořčík je rovněž důležitý pro mineralizaci kostí. Nedostatek hořčíku může mimo jiné způsobit třes, křeče, zmatenost nebo srdeční arytmii.

V čem je hořčík obsažen?

Dobrými zdroji hořčíku jsou celozrnné výrobky, mléko a mléčné výrobky, játra, drůbež, ryby, brambory, mnoho druhů zeleniny (viz kategorie Sezónní ovoce a zelenina), sójové boby, bobulové ovoce (např. jahody, ostružiny, maliny, borůvky, brusinky, černý bez, rybíz, angrešt, hrozny, rakytník), z tropického ovoce například pomeranče a banány. Na pokrytí denní potřeby hořčíku se mohou podílet i minerální vody s obsahem hořčíku vyšším než 100 mg/l.

Kolik hořčíku potřebujeme?

Doporučená denní dávka hořčíku pro dospělé ve věku 25–51 let je 300 mg pro ženy a 350 mg pro muže. Vyšší příjem hořčíku je doporučován pro mladistvé (ve věku 15 až <19 let) a pro mladé dospělé (ve věku 19 až <25 let), kteří by měli denně přijímat 400 mg hořčíku. Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka hořčíku 310 mg, pro kojící matky 390 mg.

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek hořčíku

Zvýšená hladina hořčíku v krvi neboli hypermagnezemie se vyskytuje spíše vzácně. Její příčinou může být snížená vylučovací schopnost ledvin nebo užívání některých léků (zejm. léků obsahujících hořčík, které neutralizují žaludeční kyselinu). Akutní nadbytek hořčíku může vyvolat průjem.

Nedostatek hořčíku při dodržování zásad vyvážené stravy (viz potravinová pyramida) nebyl dosud pozorován. Ke vzniku nedostatku hořčíku však mohou vést některá onemocnění, která ovlivňují vstřebávání hořčíku ve střevě, a také užívání některých léků. Sníženou hladinu hořčíku v krvi neboli hypomagnezemii mohou zapříčinit například poruchy funkce trávicího traktu, nadměrná konzumace alkoholu a dlouhodobé užívání diuretik, kortikoidů a perorální antikoncepce. Potřeba hořčíku může být zvýšená při výrazném pocení, které je způsobeno například velmi namáhavou fyzickou aktivitou (typicky při sportu) nebo horkem. Výrazný a dlouhodobý nedostatek hořčíku se může projevit poruchami funkce srdce a svalů, například svalovou slabostí nebo svalovými křečemi.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky
Vápník

Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí...

Minerální látky
Sodík a chlorid

Sodík (Na+) se nachází ve všech buňkách a tělesných tekutinách. V potravinách se velmi často vysk...

Minerální látky
Fosfor

Fosfor je jedním z makroprvků a v lidském organismu plní řadu úkolů. Nachází se ve všech živých b...

Minerální látky
Draslík

Draslík – společně se sodíkem a chloridem – má zásadní význam při udržování vodní a elektrolytové...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace