Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Minerální látky
  • Aktuální: Vápník

Vápník

Minerální látky
Autor: gesundheit.gv.at

Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí (vyjadřuje se jako hustota kostní hmoty) a zubů. Největší zásobárnou vápníku v těle je kosterní systém. Vápník hraje rovněž zásadní roli při přenosu podnětů ve svalech a nervech, při přenosu intracelulárních signálů (tzn. signálů uvnitř buněk) a při stabilizaci buněčných membrán. Vápník se také významně podílí na hemokoagulaci. Zvýšené riziko nedostatku vápníku v důsledku nevyvážené stravy se vyskytuje zejména u dětí ve fázi růstu, u těhotných žen, u žen před menopauzou a po ní, u starších lidí, a v neposlední řadě u lidí s intolerancí laktózy.

V čem je vápník obsažen?

Dobrými zdroji vápníku jsou především mléko a mléčné výrobky. Vápník, který je v nich obsažen, je navíc pro lidské tělo velmi dobře využitelný (na rozdíl od vápníku v potravinách rostlinného původu, viz dále). Obzvláště bohaté na vápník jsou tvrdé sýry (např. ementál, parmazán a gouda) i měkké sýry (např. brie, mozzarella a camembert). Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku obsahují stejné množství vápníku jako mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku. Velké množství vápníku obsahují rovněž některé druhy zeleniny (např. brokolice, kapusta či rukola). Na pokrytí denní potřeby vápníku se mohou podílet i minerální vody s obsahem vápníku vyšším než 150 mg/l, a také ořechy (např. lískové ořechy a para ořechy). Využitelnost vápníku v lidském organismu však mohou snižovat některé látky, jako je např. kyselina šťavelová či kyselina fytová. Ty se však ve vyvážené stravě (viz např. potravinová pyramida) nevyskytují v tak velkém množství, aby to významně ohrozilo vstřebávání vápníku v trávicím traktu. Pro optimální využití vápníku v těle se doporučuje rozložit příjem tohoto důležitého minerálu do několika jídel během dne.

Kolik vápníku potřebujeme?

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělé ve věku 25–51 let je 1 000 mg pro ženy i pro muže. Tato hodnota platí rovněž pro těhotné ženy a kojící matky. Vyšší příjem vápníku je doporučován pro teenagery (tzn. mladé lidi ve věku 13–19 let), kteří by měli denně přijímat 1 200 mg vápníku, a také pro děti ve věku 10–13 let, pro které je doporučená denní dávka 1 100 mg vápníku.

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vápníku

Zvýšenou hladinu vápníku v krvi neboli hyperkalcemii musí objasnit lékař, neboť tohoto stavu prakticky není možné dosáhnout prostřednictvím vyvážené stravy. Příčinou může být například příjem doplňků stravy s obsahem vápníku, případně silné předávkování vitaminem D. Stejně tak mohou hladinu vápníku zvyšovat některá onemocnění ledvin nebo štítné žlázy (tyreopatie) nebo užívání léků (např. diuretik). Doporučený příjem vápníku by neměli překračovat zejména lidé se sklonem k tvorbě močových kamenů. Dlouhodobá (a neléčená) hyperkalcemie může vést ke vzniku ledvinových kamenů či dokonce k selhání ledvin.

Nedostatek vápníku neboli hypokalcemie se může objevit v důsledku dlouhodobě nevyvážené stravy. Lidský organismus potřebuje udržovat stálou hladinu vápníku v krvi – a pokud tento důležitý minerál není v dostatečném množství obsažen ve stravě, tělo kompenzuje jeho nedostatečný přísun uvolňováním vápníku z kostí, které jsou jeho největší zásobárnou v těle. Tento úbytek kostní hmoty a horší mineralizace kostí mohou vést ke vzniku křivice (u dětí) a osteomalacie nebo osteoporózy (u dospělých). Dalšími příčinami nedostatku vápníku může být porucha vstřebávání vápníku ve střevě (tzv. malabsorpce vápníku, např. ve stáří, v důsledku nedostatku vitaminu D, nedostatku estrogenů, intolerance laktózy nebo nadměrné konzumace alkoholu) a zvýšené vylučování vápníku ledvinami.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky
Jod

Jod je jedním ze stopových prvků. Je součástí tyroxinu – hormonu štítné žlázy, který má zásadní v...

Redukční diety
Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Dieta u onemocnění kostí a...
Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Vitaminy
Vitamin D

Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Podle nejnovějších poznatků je řazen i mezi hor...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace