intolerance laktózy

Intolerance laktózy neboli nesnášenlivost mléka je relativně často se vyskytující onemocnění trávicího systému. Člověk trpící intolerancí laktózy není schopen strávit mléčný cukr (laktózu), který se vyskytuje zejména v mléce a v mléčných výrobcích. U lidí s intolerancí laktózy se laktóza nerozkládá, nýbrž je zdrojem živin pro mikroorganismy žijící v tlustém střevě (viz lidský mikrobiom). Vznikající plyny mohou vést k průjmům, nadýmání, plynatosti a dalším trávicím potížím.

Terminologická poznámka: Pro intoleranci laktózy se používají rovněž označení intolerance mléčného cukru, laktázová deficience či laktázová insuficience.

Pozor: Intolerance laktózy není totéž co alergie na mléko! Zatímco u intolerance způsobuje potíže určitý druh sacharidu (konkrétně laktóza), u alergie jsou problematické určité proteiny, které jsou obsaženy v mléce. Alergie na mléko je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky.

Viz také laktóza, alergie na mléko.