Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Minerální látky
  • Aktuální: Fosfor

Fosfor

Minerální látky
Autor: gesundheit.gv.at

Fosfor je jedním z makroprvků a v lidském organismu plní řadu úkolů. Nachází se ve všech živých buňkách a je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Fosfor se podílí na procesech tvorby a ukládání energie (ve formě ATP) a na regulaci acidobazické rovnováhy. Při vyvážené stravě se nedostatek fosforu vyskytuje jen zřídka.

V čem je fosfor obsažen?

Fosfor se vyskytuje téměř ve všech potravinách, kde se nalézá ve formě tzv. fosfátů. Potraviny bohaté na proteiny mají obvykle i vysoký obsah fosfátů. Dobrými zdroji fosforu jsou játra, maso, uzeniny, mléko a mléčné výrobky, chléb a vejce.

Kolik fosforu potřebujeme?

Doporučená denní dávka fosforu pro dospělé ve věku 25–51 let je 700 mg pro ženy i pro muže. Zvýšenou potřebu fosforu mají děti a teenageři (ve věku 10 až < 19 let), kteří by denně měli přijímat 1 250 mg fosforu, a to kvůli růstu kostí. Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka fosforu 800 mg, pro kojící matky 900 mg.

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek fosforu

Předávkování fosforem je při vyvážené stravě u zdravých lidí téměř nemožné. Zvýšená hladina fosfátů v krvi neboli hyperfosfatemie může mít různé příčiny, například snížené vylučování fosfátů při narušené funkci ledvin. Hyperfosfatemie může být rovněž důsledkem užívání některých léků obsahujících fosfáty, např. bisfosfonátů.

Nedostatku fosforu lze snadno předcházet vyváženou stravou. Tento problém se však může objevit při některých dietách, mentální anorexii nebo nadměrné konzumaci alkoholu. Nedostatek fosforu může vzniknout jako důsledek nadměrného vylučování fosfátů (např. při některých onemocněních ledvin) nebo jejich nedostatečného vstřebávání (např. při nedostatku vitaminu D, chronických průjmech nebo zvracení a při idiopatických střevních zánětech) a také některých hormonálních poruch. Mezi příznaky nedostatku fosforu se řadí hypofosfatemie (snížená hladina fosfátů v krvi) a celková slabost.

Poznámka: Fosfáty se používají jako potravinářské přídatné látky, kdy v potravinách plní funkci regulátorů kyselosti, antioxidantů, emulgátorů, stabilizátorů, kypřicích prostředků, zahušťovadel apod. [1]

Související odkazy

  1. Barbora Tůmová: Fosfor ve výživě člověka (bakalářská práce v oboru Nutriční terapeut). Brno, květen 2014. (odkaz vede na PDF soubor na webu muni.cz, 1.1 MB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky
Vápník

Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí...

Poruchy příjmu potravy
Mentální anorexie: co to je?

Mentální anorexie (lat. anorexia nervosa) je porucha příjmu potravy, kdy postižený výrazně omezuj...

Poruchy příjmu potravy
Bulimie: co to je?

Bulimie (neboli mentální bulimie, lat. bulimia nervosa) se vyznačuje záchvaty přejídání, kdy post...

Vitaminy
Vitamin D

Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Podle nejnovějších poznatků je řazen i mezi hor...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace