Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Minerální látky
  • Aktuální: Železo

Železo

Minerální látky
Autor: gesundheit.gv.at

Železo je jedním ze stopových prvků a podílí se na mnoha procesech probíhajících v lidském těle. Železo je například součástí hemoglobinu, který je nezbytný pro přenos kyslíku do všech tkání v těle, a také myoglobinu, na který se kyslík váže ve svalech. Kromě toho je železo nezbytné pro krvetvorbu, fungování různých enzymů a metabolických procesů. Děti potřebují železo pro vývoj mozku. Nedostatek železa může být způsoben ztrátou krve (například při menstruaci) nebo obdobími zvýšené potřeby (např. u žen během těhotenství, u dětí během růstu).

V čem je železo obsaženo?

Železo se nachází zejména v potravinách živočišného původu, jako je maso a ryby. Potraviny živočišného původu obsahují dvojmocné železo (někdy označováno jako „hemové železo“), které lidský organismus dokáže využít lépe než železo pocházející z rostlin (trojmocné, tzv. „nehemové železo“). I potraviny rostlinného původu, jako jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, špenát, mangold, polníček apod., však částečně přispívají k pokrytí potřeby železa.

Poznámka: Vitamin C (kyselina askorbová) může podporovat vstřebávání železa. Proto se doporučuje zároveň s potravinami obsahujícími železo konzumovat potraviny bohaté na vitamin C, jako je pomerančová šťáva, paprika nebo brokolice.

Pokud jsou potraviny rostlinného původu konzumovány společně s masem nebo rybami, podporuje to rovněž vstřebávání „rostlinného“ (tzn. trojmocného) železa. Naopak některé léky (např. antacida), vápník (v mléčných výrobcích), sójové proteiny (v sójových výrobcích), kyselina šťavelová (v rebarboře a v některých dalších druzích zeleniny), polyfenoly (v černém čaji), kyselina chlorogenová (v kávě) nebo pšeničné otruby působí proti vstřebávání železa.

Kolik železa potřebujeme?

Doporučená denní dávka železa pro dospělé ve věku 25–51 let je 15 mg pro ženy a 10 mg pro muže. Těhotné ženy by měly denně přijímat 30 mg železa, pro kojící matky je doporučená denní dávka 20 mg železa.

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Pozor u těhotných žen a dětí

Nedostatek železa se může vyskytnout zejména v obdobích rychlého růstu. Dostatečný přísun železa v potravě je proto důležitý zejména u dětí v prvních dvou letech života a pak v období puberty. Nedostatečný příjem železa v těchto obdobích může mít mimo jiné negativní vliv na vývoj mozku i na celkový růst.

Těhotné ženy mají dvojnásobnou potřebu železa ve srovnání s netěhotnými. Celkovou potřebu navyšuje nejen nenarozené dítě, ale i placenta a zvýšený objem krve během těhotenství. Doporučenou dávku 30 mg železa denně je poměrně obtížné získat z potravy. Lze proto zvážit podávání železa ve formě doplňku stravy – poraďte se o tom se svým gynekologem.

Nedostatek/nadbytek železa

Pokud se železo v těle ukládá v nadměrném množství, může to vést k přetěžování organismu a z toho plynoucím negativním účinkům. Stává se to například u alkoholismu nebo při hemochromatóze, což je vzácné dědičné onemocnění projevující se zvýšeným ukládáním železa v tkáních. Dlouhodobý nadbytek železa může mít za následek poškození jater, slinivky břišní a srdce.

Nedostatek železa je nejčastěji způsoben stravou chudou na železo, zvláště pak bezmasou stravou, jako je vegetariánství či veganství. Častou příčinou nedostatku železa je ztráta krve, například při silném menstruačním krvácení nebo při neodhaleném krvácení do trávicího traktu. Kromě toho může k nedostatku železa přispívat jeho špatné vstřebávání, např. při idiopatických střevních zánětech nebo při chronickém průjmu. Nedostatek železa může však vzniknout i v důsledku zvýšené potřeby. Zvláště ohroženy jsou těhotné ženy (ty mají dvojnásobnou potřebu železa ve srovnání s netěhotnými, viz výše) a rostoucí děti. Mezi příznaky nedostatku železa patří únava, vyčerpanost, poruchy udržování tělesné teploty (člověku je téměř neustále zima) a zvýšená náchylnost k infekcím. Výrazný deficit železa se projevuje jako tzv. anemie z nedostatku železa.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky
Vápník

Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí...

Vitaminy
Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

O výživě obecně
Výživa v průběhu života

Lidské tělo prochází v průběhu života dramatickým vývojem. Na počátku stojí jedna jediná buňka, z...

Dietoterapie: úvod
Dieta při onemocnění krve

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) pot...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 19.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace