V čem je vitamin B6 obsažen?
Vitamin B6 se vyskytuje téměř ve všech potravinách. Obzvláště dobrými zdroji vitaminu B6 jsou maso (především drůbeží a vepřové), ryby, celozrnné výrobky, různé druhy zeleniny (například zelí, zelené fazolky, čočka, salát), banány, brambory, pšeničné klíčky a sójové boby.
Kolik vitaminu B6 potřebujeme?
Doporučená denní dávka vitaminu B6 pro dospělé ve věku 25–51 let je 1,2 mg pro ženy a 1,5 mg pro muže. Těhotné ženy (od čtvrtého měsíce těhotenství) a kojící matky potřebují 1,9 mg vitaminu B6 denně.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B6
Dlouhodobě nadměrný příjem vitaminu B6 může vést k poruchám nervových funkcí.
Nedostatek vitaminu B6 se vyskytuje poměrně vzácně, někdy je však pozorován u lidí konzumujících nadměrné množství proteinů, dlouhodobě užívajících některé léky nebo u žen na konci těhotenství. Nedostatek vitaminu B6 vede ke kožním změnám v oblasti nosu, úst a očí (seboroická dermatitida), anemii a neurologickým poruchám, jako jsou např. poruchy citlivosti nebo křeče. Celková potřeba vitaminu B6 závisí na množství proteinů přijatých v potravě: nadměrná konzumace proteinů zvyšuje nároky na přívod vitaminu B6, a může tak nepřímo vést k jeho nedostatku. U zdravých dospělých a při vyvážené stravě se však nedostatek vitaminu B6 vyskytuje jen zřídka.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)