Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Ředkvičky

Ředkvičky

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a šikovnosti z nich můžete vyřezávat veselá zvířátka. V nabídce obchodníků se ředkvičky objevují hned zkraje jara. Ředkvičky obsahují hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které pomáhají rostlinu chránit před býložravci a zároveň jí dodávají typickou chuť a mírnou štiplavost. Ředkvičky se dají i tepelně upravovat, nemusíte je jíst jen syrové.

Botanická charakteristika

Ředkvička (Raphanus sativus) patří do rozsáhlé čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam se řadí i květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna apod. Nejoblíbenější odrůda ředkviček má malý, zakulacený kořen, který již na první pohled zaujme svou intenzivně červenou barvou. Méně často se prodávají odrůdy, které mají slupku bílou, růžovou, žlutou nebo fialovou. Kromě barvy se mohou hlízy lišit i tvarem: od kulatého přes vejčitě oválný až k podlouhlému. Dužina je však vždy bílá až narůžovělá. Jednou z mnoha odrůd ředkviček je i protáhlá až zašpičatělá bílá ředkvička (kvůli svému tvaru někdy lidově označovaná jako „rampouch“), která se velice podobá ředkvi, své blízké příbuzné.

Existují jarní, letní i podzimní odrůdy ředkviček. U místních pěstitelů je proto seženete od dubna až do října.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouze 14 kcal na 100 g představují ředkvičky ideální nízkokalorické a přitom křupavé občerstvení. Za zmínku stojí jejich obsah vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Ředkvičky obsahují hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které pomáhají rostlinu chránit před býložravci a zároveň jí dodávají typickou chuť a mírnou štiplavost. Tyto látky jsou pro lidské tělo velmi prospěšné a mají mimo jiné pozitivní vliv na imunitní systém. Ředkvičky ze skleníku obsahují menší množství glukosinolátů kvůli neexistenci přirozených nepřátel, dalším vlivům prostředí a rychlejšímu růstu.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v ředkvičkách
Látky obsažené v ředkvičkách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v ředkvičkách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 14 Železo (mg) 0,4
Tuky (g) 0,1 Vitamin A (µg) 3,8
Bílkoviny (g) 1,1 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,1 Vitamin B2 (mg) 0,04
Vláknina (g) 1,6 Vitamin B3 (mg) 0,2
Draslík (mg) 255 Vitamin B6 (mg) 0,06
Vápník (mg) 26 Vitamin C (mg) 27
Hořčík (mg) 8 Kyselina listová (µg) 24

Využití v kuchyni

Ředkvičky jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu, ať už v salátech, v pomazánkách nebo jako ozdoba na chlebíčcích. Syrové ředkvičky jsou nejkřehčí a chuťově nejintenzivnější. Ředkvičky se však hodí i k tepelné úpravě, která odstraní jejich mírnou štiplavost. Tepelně upravené ředkvičky se nejlépe hodí např. do masových pokrmů, omáček nebo polévek. Najemno nakrájené lístky ředkviček můžete použít i do salátů nebo do polévek.

Před zpracováním byste měli ředkvičky důkladně umýt a odstranit veškeré zbytky zeminy. Odřízněte stonky a kořínky. Lístky lze jíst syrové jako kořenící bylinky, případně vařené jako špenát. Ředkvičky se používají celé, nakrájené nebo nastrouhané.

Skladování

Ředkvičky nelze dlouho skladovat. Zabalené ve vlhké utěrce vydrží v chladničce dva až tři dny. Nejlepší je ponechat jim stopky v délce asi jednoho centimetru. Díky tomu vadnou pomaleji.

Při nákupu dbejte na to, aby bulvy ředkviček byly čerstvé a pevné. Všímejte si i lístků – neměly by být suché. Ředkvičky sklizené příliš pozdě jsou často houbovité nebo dřevnaté.

Tip: Povadlé ředkvičky znovu získají svěžest poté, co je krátce ponoříte do vody.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Ředkev

Nad ředkví mnozí lidé ohrnují nos, labužníci však dokážou ocenit její jemné aroma. Tuto zeleninu...

Sezónní ovoce a zelenina

Pekingské zelí

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvlá...

Sezónní ovoce a zelenina

Rukola

Rukola na dlouhou dobu upadla v zapomnění. Dnes však slaví renesanci a je oblíbenou dekorativní a...

Sezónní ovoce a zelenina

Červená čekanka (radicchio)

Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že vš...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI