Botanická charakteristika
Ředkev setá (Raphanus sativus) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam se řadí rovněž brokolice, bílé i červené zelí, květák, kedlubna a řada dalších plodin. S ředkví je příbuzný i křen a rovněž wasabi (japonský křen), který se podává k sushi. Oblíbené ředkvičky jsou z botanického hlediska odrůdou ředkve seté.
Z ředkve se konzumuje její podzemní část – tedy kořen, který dosahuje délky mezi deseti a čtyřiceti centimetry, a v závislosti na odrůdě může mít až osm centimetrů v průměru. Z botanického hlediska je kořen ředkve oddenek s mnoha postranními výhonky. Různé odrůdy ředkve mohou mít různé tvary kořene: od kulatého či oválného až po podlouhle špičatý či válcovitý. Vnitřek ředkve je vždy bílý – na rozdíl od vnější vrstvy, která (opět v závislosti na odrůdě) může mít barvu bílou, růžovou, červenou, hnědou, fialovou, modrou nebo černou.
Živiny, vitaminy a minerály
Ředkev je nízkokalorická zelenina, která obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C, z minerálních látek je bohatá zejména na draslík a vápník. Obsažené hořčičné oleje dodávají ředkvi její typické aroma a lehce štiplavou chuť. Hořčičné oleje se řadí mezi glukosinoláty – látky, kterým jsou připisovány antikarcinogenní a antimikrobiální účinky.
Látky obsažené v ředkvi | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v ředkvi | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 15 | Železo (mg) | 0,8 |
Tuky (g) | 0,2 | Vitamin A (µg) | 2 |
Bílkoviny (g) | 1,1 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 2,4 | Vitamin B2 (mg) | 0,03 |
Vláknina (g) | 2,5 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Draslík (mg) | 432 | Vitamin B6 (mg) | 0,06 |
Vápník (mg) | 40 | Vitamin C (mg) | 29 |
Hořčík (mg) | 18 |
Využití v kuchyni
Ředkev se nejčastěji konzumuje syrová, neboť tepelnou úpravou přichází o svou typicky ostrou chuť. Můžete si ji dát třeba k svačině, například nakrájenou na plátky na chlebu s máslem. Ředkev se dá použít i pro zpestření různých salátů. Avšak pozor: pokud byste syrovou ředkev konzumovali ve velkém množství, může to mít nadýmavé účinky a způsobit průjem. Ředkev můžete i podusit a podávat k masovým pokrmům. Před zpracováním byste ji měli důkladně umýt a očistit kartáčkem, případně i oloupat (to platí zvláště u černé ředkve).
Skladování
Letní odrůdy ředkve vydrží v chladničce několik dní. Podzimní a zimní odrůdy se dají dobře skladovat, například ve sklepě i několik měsíců. Ředkev se hodí i ke zmrazení, předtím je však potřeba ji povařit.