Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Rukola

Rukola

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Rukola na dlouhou dobu upadla v zapomnění. Dnes však slaví renesanci a je oblíbenou dekorativní a zároveň chutnou součástí letních salátů a lehkých pokrmů z těstovin. Používá se rovněž v italském pestu – bylinkové pastě do těstovin. Rukola se výborně hodí k masu, k rybám a k zeleninovým pokrmům. Rozlišují se dva různé druhy: salátová rukola a divoká rukola. Mírně štiplavou chuť dodávají rukole hořčičné oleje (glukosinoláty), které patří mezi sekundární metabolity rostlin.

Botanická charakteristika

Rukola patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Mírně štiplavá chuť rukoly prozrazuje její příbuznost s košťálovou zeleninou. Rukola pochází z Itálie a Francie a rozlišují se dva různé botanické druhy. Takzvaná „salátová rukola“ se správně nazývá roketa setá (Eruca vesicaria subsp. sativa) a poznáte ji podle zakulacených, lehce zvlněných okrajů listů, a také jemnější, řeřichové až oříškové chuti. Listy salátové rukoly trochu připomínají listy pampelišky a mohou dosahovat délky až 15 centimetrů. Správný botanický název takzvané „divoké rukoly“ je křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia) a její listy jsou výrazně zoubkované a zpeřené. Divoká rukola má také vyšší obsah hořčičných olejů (glukosinolátů), což jí dodává ostře pikantní až pepřovou chuť.

Rukola od místních pěstitelů je k dostání přibližně od února do listopadu.

Živiny, vitaminy a minerály

Rukola obsahuje mnoho cenných látek, zvláště pak železa, vápníku, draslíku, vitaminu C a vitaminu A. Mírně štiplavou chuť dodávají rukole hořčičné oleje (glukosinoláty), které patří mezi sekundární metabolity rostlin. Glukosinoláty mají mnoho zdraví prospěšných účinků: mohou působit jako antioxidanty či protinádorově.

V rukole se koncentrují dusičnany, které se buď přirozeně vyskytují v půdě nebo se do životního prostředí dostávají z hnojiv. Dusičnany se v lidském těle mohou přeměňovat na nitrosaminy, které jsou zdraví škodlivé. Při konzumaci v normálním množství však obsah dusičnanů v rukole nepředstavuje nijak zásadní riziko. Toto riziko lze ještě více snížit, pokud zároveň s rukolou konzumujete vitamin C (například ve formě dresinku s citronovou šťávou): tento vitamin totiž brání přeměně dusičnanů na nitrosaminy.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v rukole
Látky obsažené v rukole Na 100 g jedlé části Látky obsažené v rukole Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 24 Železo (mg) 1,5
Tuky (g) 0,7 Vitamin A (µg) 233
Bílkoviny (g) 2,6 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,1 Vitamin B2 (mg) 0,09
Vláknina (g) 1,6 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 369 Vitamin B6 (mg) 0,07
Vápník (mg) 160 Vitamin C (mg) 35
Hořčík (mg) 13 Vitamin E (mg) 0,6

Využití v kuchyni

Rukolu byste před kuchyňskou přípravou měli důkladně umýt pod tekoucí vodou. Dlouhé řapíky můžete odtrhat. Rukola má intenzivní chuť, proto je nejčastěji využívána ke kořenění pokrmů. Používá se rovněž v italském pestu – bylinkové pastě do těstovin. Rukola se chuťově výborně hodí k masovým, rybím a zeleninovým pokrmům. Lze ji také přidávat do různých salátů. Její mírně ostrá chuť a kořeněná vůně dokáže zpestřit řadu pokrmů; lístky rukoly kromě toho působí i dekorativně.

Rukolu lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou. Při vyšších teplotách však ztrácí ostrost i aroma. Krátce podušená rukola se hodí třeba i jako příloha k masu nebo k rybám.

Poznámka: Ke konzumaci se hodí i rukolová semínka. Lze je použít třeba jako koření, podobně jako hořčičná semínka.

Skladování

Při nákupu dbejte na to, aby listy byly tmavě zelené – to je známkou čerstvosti. Na listech by rozhodně neměly být hnědé skvrny a neměly by být ani povadlé. Rukolu byste měli konzumovat pokud možno co nejčerstvější, neboť její listy velmi rychle vadnou. Rukola zabalená do mírně navlhčené papírové utěrky nebo do mrazicího sáčku vydrží v zásuvce na zeleninu v chladničce až dva dny.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Lollo rosso, lollo bionda

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nah...

Sezónní ovoce a zelenina
Červená čekanka (radicchio)

Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že vš...

Sezónní ovoce a zelenina
Pekingské zelí

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvlá...

Sezónní ovoce a zelenina
Hlávkový salát

Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Jen málokdo však ví, že...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 28.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace