Botanická charakteristika
Pekingské zelí (Brassica rapa subsp. pekinensis) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako brokolice, zelí a další druhy košťálové zeleniny. Na rozdíl od mnoha jiných košťálovin nemá pekingské zelí stopku. Listy jsou bezřapíkaté se širokými bělavými žebry, čepel je neojíněná a má světle zelenou barvu. Listy tvoří růžici se středovou hlávkou. Pekingské zelí od domácích pěstitelů je k dispozici od poloviny července do února.
Živiny, vitaminy a minerály
Pekingské zelí obsahuje mj. vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B. Pro lidský organismus jsou přínosem i obsažené minerály (zejména draslík a železo). Pekingské zelí dále obsahuje hořčičné glykosidy (glukosinoláty), které jsou pro košťálovou zeleninu charakteristické, ačkoli v tomto případě není jejich chuť tak výrazná. Tyto látky patří mezi sekundární metabolity rostlin a mimo jiné mohou snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, mají pozitivní vliv na imunitní systém, působí proti bakteriím a neutralizují volné radikály (molekuly kyslíku, které poškozují buňky).
Látky obsažené v pekingském zelí | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v pekingském zelí | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 12 | Železo (mg) | 0,6 |
Tuky (g) | 0,3 | Vitamin A (µg) | 71 |
Bílkoviny (g) | 1,2 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 1,2 | Vitamin B2 (mg) | 0,04 |
Vláknina (g) | 1,9 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Draslík (mg) | 144 | Vitamin B6 (mg) | 0,12 |
Vápník (mg) | 40 | Vitamin C (mg) | 26 |
Hořčík (mg) | 11 | Vitamin E (mg) | 0,24 |
Kyselina listová (µg) | 66 |
Využití v kuchyni
Pekingské zelí je potřeba omýt pod tekoucí vodou, v dalším kroku se obvykle krájí na proužky. Tuto zeleninu lze konzumovat syrovou jako salát, případně vařenou nebo kvašenou. Vzhledem k tomu, že pekingské zelí má silné listy, nevadne tak rychle ani jako marinovaný salát a jeho příprava je snadná. Proto je vhodné i pro hutnější dresinky, např. s jogurtem.
Ve srovnání s jinými druhy zelí vyžaduje pekingské zelí relativně krátkou dobu vaření, což je maximálně deset minut. Jeho aroma se obzvláště dobře vyjímá v asijských pokrmech, zejména z woku. V salátech chutná dobře v kombinaci se sladkou zeleninou a ovocem, jako je mrkev, jablko nebo hroznové víno.
Při nakupování dbejte na svěží vzhled. Hlávka by měla být pevně uzavřená a spodní část by nikdy neměla být hnědá.
Skladování
Pekingské zelí lze snadno skladovat v chladničce v zásuvce na zeleninu; zabalené do fólie vydrží jeden až dva týdny.