Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Červená čekanka (radicchio)

Červená čekanka (radicchio)

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že všech listových salátů je radicchio nejhořčejší. Komu hořká chuť nevyhovuje, může ji některými triky zmírnit. Tmavé listy se vyvíjejí až poté, co se venku ochladí. Červenou čekanku lze jíst syrovou i tepelně upravenou. Radicchio od domácích pěstitelů je k dostání od září až do chladných zimních měsíců.

Botanická charakteristika

Saláty, které lze sehnat v našich obchodech, lze zhruba rozdělit na saláty typu „locika“ (stejnojmenný botanický rod má latinský název Lactuca) a saláty typu „čekanka“ (latinský název rodu je Cichorium). Zatímco „locikové“ saláty jsou k dostání hlavně na jaře a v létě, „čekankové“ saláty jsou typické pro podzim a zimu. Červená čekanka neboli radicchio se společně se štěrbákem (endivií), kadeřavým salátem, salátovou čekankou a některými dalšími odrůdami řadí mezi „čekanky“. Salátová čekanka a červená čekanka tvoří samostatný poddruh, latinsky označovaný jako Cichorium intybus var. foliosum. Saláty typu „čekanka“ mají obvykle lehce nahořklou chuť – a radicchio má obsah hořkých látek ze všech „čekanek“ nejvyšší.

Listy radicchia mají intenzivní vínově červenou až fialovou barvu. Listy jsou prorostlé zřetelnou bílou žilnatinou. Červené barvivo vzniká až při nižších teplotách. Salátovou hlávku pokrývá a chrání zelený list, který je ovšem při prodeji odstraněn, aby mohla vyniknout tmavá barva radicchia. V závislosti na odrůdě může červená čekanka tvořit hlávky kulaté (Chioggia) nebo podélně oválné (Treviso).

Živiny, vitaminy a minerály

Radicchio obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a vitamin A. Z minerálních látek je obsažen především vápník a draslík. Typickou hořkost dodává červené čekance laktukopikrin (dříve označovaný jako intybin), který se vyskytuje především v žilnatině listů. Laktukopikrin podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.

Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v radicchiu ukládají dusičnany, které se mohou v organismu přeměnit na nitrosaminy. Čím méně světla se k rostlině dostane, tím více dusičnanů se v ní ukládá. Při konzumaci v normálním množství však dávka dusičnanů nepředstavuje zdravotní riziko. Pokud zároveň s radicchiem konzumujete vitamin C (například ve formě marinády s citronovou šťávou), můžete přeměně na nitrosaminy zabránit.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v červené čekance
Látky obsažené v červené čekance Na 100 g jedlé části Látky obsažené v červené čekance Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 13 Železo (mg) 1,5
Tuky (g) 0,2 Vitamin A (µg) 133
Bílkoviny (g) 1,2 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 1,5 Vitamin B2 (mg) 0,03
Vláknina (g) 1,5 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 240 Vitamin B6 (mg) 0,1
Vápník (mg) 40 Vitamin C (mg) 28
Hořčík (mg) 11 Vitamin E (mg) 0,5

Využití v kuchyni

Radicchio lze konzumovat syrové i tepelně upravené. Díky své intenzivní barvě je červená čekanka dekorativním prvkem salátů i jiných pokrmů. Protože je však obzvláště hořká, je nejlepší kombinovat ji s jemnějšími druhy salátů nebo ovoce. Pro tepelnou úpravu se nejlépe hodí podlouhlé odrůdy radicchia (Treviso).

Před zpracováním byste měli červenou čekanku důkladně oprat, avšak jen krátce před konzumací, popř. servírováním s marinádou či dresinkem. Jen tak si totiž radicchio udrží svůj čerstvý vzhled. Pokud červenou čekanku krátce ponoříte do vlažné vody nebo odstraníte její listová „žebra“, hořkost se poněkud zmírní.

Skladování

Radicchio byste měli skladovat v chladu. Červená čekanka zabalená do utěrky nebo do papíru vydrží v zásuvce na zeleninu v chladničce až pět dní. Při nákupu dbejte na uzavřenou hlávku, listy by měly být pevné a působit čerstvým dojmem.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Ledový salát

Ledový salát má robustní listy a osvěžující chuť, díky čemuž se stal oblíbeným listovým salátem a...

Sezónní ovoce a zelenina

Lollo rosso, lollo bionda

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nah...

Sezónní ovoce a zelenina

Hlávkový salát

Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Jen málokdo však ví, že...

Sezónní ovoce a zelenina

Štěrbák (endivie)

Kadeřavý štěrbák se svými zpeřenými listy je nejen velmi dekorativní listová zelenina, ale je obl...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI