Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Pórek

Pórek

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Pórek je menší příbuzný cibule a mnoho lidí jej má v oblibě pro jeho mírnější chuť. Pórek dodává lidskému tělu vitaminy a minerály téměř po celý rok. Jeho spodní část se společně s kořenem nachází v zemi, proto se pórek řadí mezi kořenovou zeleninu. K jeho typické, mírně cibulovité chuti přispívají esenciální oleje s obsahem síry, které se řadí mezi sekundární metabolity rostlin a mají mnoho zdraví prospěšných účinků.

Botanická charakteristika

Botanickým názvem pór (Allium porrum), známý také jako pórek, se nedávno připojil k čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae) spolu s česnekem, pažitkou a cibulí. Vyšlechtěn byl kultivací menších cibulí a perlových cibulí. Jeho střední rovná část může dorůstat až 40 centimetrů na výšku a osm centimetrů na tloušťku. Jeho spodní část se společně s kořenem nachází v zemi, proto se pórek řadí mezi kořenovou zeleninu. Spodní část zůstává bělavá, protože pod zemí na ni nedopadá denní světlo. Na konci stonku rostou zelené, mírně oddělené listy. Rozlišuje se mezi jarním, letním, podzimním a zimním pórkem – poslední dva mají kratší a silnější stonky a intenzivnější chuť.

Pórek od místních pěstitelů je k dostání téměř po celý rok.

Poznámka: Pórek je dvouletá rostlina.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouze 25 kcal na 100 g pór je nízkokalorickou zeleninou. Má obzvláště vysoký obsah minerálů (zejména draslík a vápník). Jeho typickou, mírně cibulovitou chuť mu dodávají esenciální oleje s obsahem síry. Jedním z nich je tzv. allylisothiokyanát, který se společně s ostatními hořčičnými glykosidy (glukosinoláty) řadí mezi sekundární metabolity rostlin a působí proti bakteriím a houbám. Pórek obsahuje méně hořčičných glykosidů než cibule, a proto má jemnější chuť. Za zmínku stojí vysoký obsah vitaminů skupiny B a vitaminu C.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v pórku
Látky obsažené v pórku Na 100 g jedlé části Látky obsažené v pórku Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 25 Železo (mg) 1
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 11
Bílkoviny (g) 2,2 Vitamin B1 (mg) 0,09
Sacharidy (g) 3,3 Vitamin B2 (mg) 0,07
Vláknina (g) 2,3 Vitamin B3 (mg) 0,5
Draslík (mg) 267 Vitamin B6 (mg) 0,26
Vápník (mg) 63 Vitamin C (mg) 26
Hořčík (mg) 18 Vitamin E (mg) 0,5

Využití v kuchyni

Kořínky před přípravou odkrojte, staré a tuhé vnější listy odstraňte. Pórek dobře umyjte vodou. Nejlepší je rozříznout jej podélně na polovinu. Tímto způsobem lze snadno odstranit i částečky zeminy nebo písku, které se mohly dostat dovnitř. Velmi chutná je i zelená část pórku (až 15 centimetrů nad bílou částí), kterou lze rovněž použít.

Pórek lze použít syrový např. v salátech či jako ozdobu jídla, anebo vařit v dušených pokrmech, polévkách a různých zeleninových pokrmech. Jeho mírná vůně se velmi dobře hodí k rybám, masu a k mnoha dalším druhům zeleniny, jako jsou třeba brambory.

Poznámka: Pórek je nezbytnou součástí kořenové zeleniny do polévek.

Skladování

V chladničce lze pórek uchovávat v zásuvce na zeleninu asi pět dní. Lze jej také zmrazit v blanšírované formě. Avšak pozor, vůni pórku snadno absorbují jiné potraviny, proto byste jej měli skladovat ve fólii nebo v plastovém sáčku.

Při nakupování se ujistěte, že spodní část je neporušená a že na ní jsou kořínky. Stonek pórku by měl být pevný a neměl by mít uschlé špičky. Pórek by měl být rovný, tj. nemělo by na něm být žádné ztluštění podobné cibuli.

Poznámka: Při nákupu se snažte vybírat pórek s co nejdelší bílou částí stonku, abyste z něj mohli zužitkovat co možná nejvíce.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Kapusta

Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní...

Sezónní ovoce a zelenina
Pekingské zelí

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvlá...

Sezónní ovoce a zelenina
Květák

Květák, který je na rozdíl od mnoha jiných druhů košťálové zeleniny dobře snášen citlivými lidmi,...

Sezónní ovoce a zelenina
Ředkvičky

Kulaté, jasně červené ředkvičky rozzáří zeleninové saláty i obložené talíře. S trochou fantazie a...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 28.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace