Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Nesnášenlivost lepku, celiakie

Nesnášenlivost lepku, celiakie

Potravinové alergie
Autor: gesundheit.gv.at

Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Pokud se nesnášenlivost lepku objeví již v dětství, mluvíme o celiakii. U dospělých je toto onemocnění někdy označováno i jako netropická sprue. Ve střevech postiženého člověka se odehrává přemrštěná imunitní reakce na lepek, která vede k chronickému zánětu a následně k poškození střevní sliznice, zvláště pak v oblasti dvanáctníku. K nesnášenlivosti lepku může mít člověk genetickou predispozici, která ovlivňuje nejen riziko vzniku onemocnění, ale i individuální závažnost klinického obrazu, a také věk, kdy se onemocnění rozvine.

Lepek (gluten) je obsažen v některých druzích obilí a přidává se v pekárnách i do chleba, aby se zvýšila pružnost těsta. U lidí trpících celiakií lepek vyvolává imunitní reakci, která má za následek silné poškozování sliznice tenkého střeva a jejích vychlípenin (střevních klků), což nakonec vede ke zmenšení celkového povrchu této sliznice.

Důsledkem je výrazně snížený příjem živin, které se skrze střevní sliznici mohou vstřebat do krevního řečiště. To se pak může projevovat závažným nedostatkem různých vitaminů či minerálů a přidruženými onemocněními. Individuální potíže mohou být velmi rozdílné a nespecifické, proto často uplyne mnoho let, než je stanovena správná diagnóza.

Jaké příznaky se mohou vyskytnout u nesnášenlivosti lepku?

Typické tělesné příznaky nesnášenlivosti lepku se týkají především trávicího traktu. Může to být např.:

  • průjem,
  • zácpa,
  • nadýmání,
  • bolest břicha,
  • krvácení do střev.

Rozmanité další příznaky nesnášenlivosti lepku vznikají následkem celkové podvýživy, neboť postižený člověk trpí nedostatkem proteinů a vitaminů. Mezi příznaky se tak může řadit celková nevolnost doprovázená únavou, nervozitou, bolestí hlavy nebo hubnutím. Nedostatek vitaminů se může projevovat např. šeroslepostí nebo záněty sliznic. U malých dětí se celiakie projevuje průjmy, nadýmáním a neprospíváním; tyto příznaky se typicky objeví po zavedení prvních obilninových příkrmů, tedy nejčastěji od šestého měsíce života.

Lepek v potravě

Lepek (gluten) je obsažen v následujících obilovinách:

  • pšenice,
  • žito,
  • oves,
  • ječmen,
  • špalda,
  • zelená špalda,
  • pšenice jednozrnka, pšenice naduřelá dvouzrnka,
  • staré odrůdy obilovin,
  • kamut (druh pšenice),
  • tritikále (kříženec žita a pšenice),
  • divoká rýže (černohnědá).

Lidé trpící nesnášenlivostí lepku se musí striktně vyhýbat všem výše uvedeným druhům obilí. Opatrnosti je zapotřebí i u obilných výrobků, jako je například bulgur (nalámaná pšenice) nebo kuskus (krupice vyrobená většinou z naduřelé tvrdé pšenice nebo z ječmene).

Různé druhy obilovin obsahují lepek o velmi odlišném složení. Lidé trpící nesnášenlivostí lepku proto většinou dobře snášejí jiné druhy obilovin, jako je například kukuřice, hnědá rýže (rýže natural), jáhly, amarant, quinoa a pohanka. Tyto obiloviny jsou snadno stravitelné a v případě nesnášenlivosti lepku pomáhají pokrývat potřebu sacharidů. Problémy nezpůsobují ani luštěniny, sója, ořechy či semínka. Nabídka bezlepkových obilných výrobků je v současnosti velmi rozsáhlá, lidé trpící nesnášenlivostí lepku se tedy mohou stravovat poměrně pestře.

I lidé trpící celiakií mohou dodržovat zásady vyvážené stravy. Velké množství potravin je přirozeně bezlepkových. Inspirovat vás může potravinová pyramida, samozřejmě s přihlédnutím k existující alergii. Řadu tipů najdete rovněž v článku Dieta při celiakii (bezlepková dieta). Kvalitní informace poskytuje na svých webových stránkách Společnost pro bezlepkovou dietu [1]. Se sestavením vyváženého jídelníčku vám může pomoci rovněž kvalifikovaný nutriční terapeut.

Označování potravin

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům [2] musí být obilí obsahující lepek a výrobky z něj odvozené označeny a v seznamu přísad např. zvýrazněny typem písma nebo barvou pozadí. Tato rozšířená označovací povinnost závazně platí od prosince 2014 pro balené i nebalené (otevřené, volně ložené) zboží.

Pozor: Obiloviny (resp. lepek) se používají jako přísady nebo tzv. nosiče do mnoha potravin, proto mohou být problematické i potravinářské výrobky, které s obilím na první pohled nijak nesouvisejí.

Bližší informace najdete v článcích Povinné označování potravin obsahujících alergeny a Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku.

Jak se stanoví diagnóza?

Diagnózu stanoví gastroenterolog, pediatr nebo klinický imunolog. Prvním diagnostickým krokem je laboratorní vyšetření krve, při němž je zjišťována přítomnost protilátek proti lepku a proti tkáňové transglutamináze (tTG); tento enzym byl v roce 1997 popsán jako autoantigen celiakie. Jsou-li v krvi odhaleny tyto protilátky, následuje biopsie tenkého střeva. Diagnózu celiakie pak definitivně potvrdí až histologický nález, tzn. mikroskopicky ověřené změny sliznice.

Celiakie je dědičné onemocnění, proto se lékař při anamnestickém rozhovoru důkladně vyptá na výskyt nesnášenlivosti lepku v rodině. Při diagnostice mohou pomoci i pacientovy zápisky o zkonzumovaných potravinách a následných příznacích, díky nimž může lékař odhalit případné souvislosti mezi udávanými potížemi a snězeným jídlem.

Poznámka: Obecné informace najdete v článku Potravinové alergie: prevence, diagnostika a léčba.

Jak probíhá léčba nesnášenlivosti lepku?

Lepek u postižených lidí vyvolává zejména v tenkém střevě imunitní reakci, která silně poškozuje střevní sliznici. Lidé trpící celiakií proto musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, a to celoživotně. Pokud by postižený člověk v potravě i nadále přijímal lepek, byť jen v minimálním množství, mohlo by dojít k vilózní atrofii (zničení střevních klků), což by mělo těžké zdravotní následky. Dodržováním diety lze jednak dosáhnout kompletní obnovy dříve poškozených střevních klků, jednak předejít dalším škodám. Je třeba si uvědomit, že i sebemenší množství lepku má pro celiaka velmi závažné důsledky.

Zároveň s nesnášenlivostí lepku se často vyskytuje intolerance laktózy nebo malabsorpce fruktózy. Jakmile se zlepší stav střevní sliznice (díky tomu, že člověk se vyhýbá lepku), ve většině případů vymizí i intolerance laktózy.

Užitečné tipy pro celiaky

Pokud vám byla diagnostikována nesnášenlivost lepku, možná vám pomohou následující doporučení:

  • Vyhýbejte se chlebu, pečivu, koláčům, knedlíkům, müsli, těstovinám, jídlům smaženým v trojobalu (apod.), které byly připraveny z obilovin obsahujících lepek.
  • Pozor si dávejte i u některých mléčných výrobků (např. sýrové fondue, výrobky z odtučněného mléka nebo tavené sýry), průmyslově zpracovaných potravin (např. polévky, omáčky), piva, obilninových káv a aromatizovaných čajů (lepek se v nich používá jako nosič aromat).
  • Pozor také u plísňových sýrů (např. sýr s modrou plísní nebo rokfór).

Na koho se mohu obrátit?

Na diagnostice a léčbě nesnášenlivosti lepku se podílejí:

  • praktičtí lékaři pro dospělé,
  • praktičtí lékaři pro děti a dorost,
  • odborní lékaři – gastroenterologové,
  • kliničtí imunologové,
  • alergologické ambulance.

Související odkazy

  1. Společnost pro bezlepkovou dietu (odkaz vede na web celiak.cz)
  2. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (odkaz vede na web eur-lex.europa.eu)
  3. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky: Celiakie (odkaz vede na PDF soubor na webu klubpevnehozdravi.cz, 687 kB)
  4. Pavel Kohout: Diagnostika a léčba celiakie. Interní medicína 2006; 8(7): 324-326. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 102 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Diety u onemocnění trávicíh...

Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

Příčinou tzv. celiakie (někdy nazývané netropická sprue) je přecitlivělost (hypersenzitivní reakc...

Pacientské organizace

Sdružení celiaků ČR, z.s.

Sdružení celiaků ČR je největší a nejdéle působící pacientskou organizací tohoto typu v České rep...

Pacientské organizace

Celia – život bez lepku o.p.s.

Organizace „Celia – život bez lepku“ vznikla původně jako občanské sdružení z podnětu rodiny, kte...

Potravinové alergie

Alergie na obilí

Bílkoviny obsažené v obilí mohou u některých lidí vyvolávat alergické potíže. Nejčastěji se vysky...

Související doporučené zdroje

Diety u onemocnění trávicíh...

Brožura Bezlepková dieta – jde to i bez lepku

Informační brožuru „Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku“, vydává a pravidelně aktualizuje celiak.cz, portál pro pacienty na bezlepkové dietě. Brožuru poskytuje lékařům – gastroenterologům a nutri...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Život bez lepku

Jak s bezlepkovou dietou normálně žít? Je třeba ji považovat za součást svého životního stylu. Dietu držíte pro sebe (ne kvůli lékařům), abyste zůstali zdraví a fit. Na svoje zdraví máte při bezlep...

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Relativně novým onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku je neceliakální glutenová senzitivita....

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Diagnostika celiakie

Pokud má lékař u pacienta podezření na celiakii, odešle ho na několik testů. Teprve po nich lékař stanoví konečnou diagnózu.

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 04.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI