Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

Diety u onemocnění trávicího traktu
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Příčinou tzv. celiakie (někdy nazývané netropická sprue) je přecitlivělost (hypersenzitivní reakce) na lepek neboli gluten. Onemocnění odhalí klinické projevy, histologický nález a zejména laboratorní protilátky. Slovo celiakie pochází z řeckého slova koiliakos – trpící střevními obtížemi.

Již před 1800 lety popsal Aretaus z Kapadocie průjmy u dětí, kterým neprospívá konzumace chleba. V moderní době Samuel Gee v Londýně v roce 1888 zjistil, že lze příznaky nemoci ovlivnit stravou . Za války byla v Holandsku k dostání jen rýže a kukuřice a tím u obyvatel vymizely obtíže. V roce 1953 Dickje prokázal, že vyvolávající příčinou je gluten (lepek, směs bílkovin)Typicky obtíže působí pšenice, ale vzácně i tzv. secalin v žitě a hordein v ječmeni. Nově je popsán i vliv tzv. aveninu v ovsu a vločkách, které se tradičně v dietách připouštěly, tolerance je ale individuální. Onemocnění se obvykle projevuje již v dětství, ale diagnóza je běžná i v dospělosti. Celiakie se vyskytuje asi u 3 z 1000 obyvatel, riziko výskytu v rodinách s celiakií je asi 10 %, u diabetiků 1. typu a pacientů s nemocemi štítné žlázy je klinický výskyt asi 5 %, výskyt protilátek je ještě vyšší.

K příznakům patří např. ztráta váhy, bolesti břicha, častější průjmy, ale někdy i zácpa a projevy připomínající dráždivý tračník, anémie, únava, osteomalacie (úbytek kostní hmoty) a bolesti kostí, defekty zubů. Část pacientů nehubne a nemá průjmy. Ke komplikacím, resp. důsledkům patří osteoporóza, osteomalacie, lymfomy střeva, rovněž Duhringova dermatitida (onemocnění kůže), které typicky diagnostikuje dermatolog a vždy vyjádří podezření na celiakii.

K nejčastějším chybám v dietě patří příjem potravin, kde je příměs mouky skrytá, např. uzeniny, konzervy. Chybou je časté užití nádobí, grilu či nástrojů kontaminovaných moukou při přípravě předchozího jídla v restauracích.

Diskuse o konzumaci vloček má dlouhou historii; v 50. letech byly zakazovány, dnes je povoleno 40–60 g/den a nepodávají se pouze u těžších a na dietu rezistentních forem.

Bezpečně gluten není obsažen (gluten free) v mase, vejcích, ovoci, zelenině a mléčných výrobcích.

Stravu je vhodné doplňovat o vápník, podávat až 5 porcí ovoce a zeleniny.

Nebezpečné je naopak podávání lupínků, gluten může být i v obalech léků, žvýkačkách, polévkách a hořčici.

Testy s podáním glutenového standardu se dnes již neprovádějí. Velmi různá je citlivost a setrvačnost obtíží. Po zahájení příjmu glutenu se obtíže mohou objevit s dlouhou latencí (zpožděním) týdnů či dokonce měsíců, naopak vysazení glutenu klidní přítomný zánět jen velmi pomalu. Proto je individuální zkoumání tolerance určité potraviny velmi obtížné.

Bezglutenová dieta je dražší, pacienti si obvykle pečou bezglutenový chléb sami. U dětí a dospívajících je obtížné dodržovat dietu v kolektivu a problematické je rovněž cestování.

Vynikající dietologické informace poskytuje Společnost pro bezlepkovou dietu [1].

Pravidla diety při celiakii

1. Eliminovat (vyřadit) z potravy všechny potraviny obsahující lepek – pšenici, žito, ječmen, oves a všechny výrobky z nich, to znamená mouku, kroupy, vločky, běžné pečivo a chléb, a další potraviny, které byť jen stopově mohou lepek obsahovat.

2. Nahradit zakázané obiloviny rýží, kukuřicí, bramborami, bramborovým a kukuřičným škrobem, sójou, amarantovou moukou a dalšími bezlepkovými potravinami.

3. Strava by zpočátku měla mít šetřící a protiprůjmový charakter. Mírně tedy omezujeme tuky, vybíráme netučná jídla, nesmažíme. Někteří pacienti trpí i laktózovou intolerancí, u nich je nutné mléko vysadit. Později, kdy dochází k uklidnění, můžeme připravovat bezlepkovou dietu s normální technologickou úpravou.

4. Dieta se nesmí svévolně přerušit, pouze na doporučení lékaře. V dospělosti se musí většinou dodržovat celoživotně, u dětí v období adolescence příznaky alergie někdy vymizí.

Technologická úprava pokrmů pro bezlepkovou dietu

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, občas můžeme i smažit, grilovat apod. Jídla normálně solíme a kořeníme povolenými druhy koření. Zahušťujeme pouze solamylem nebo maizenou, sójovou, amarantovou, rýžovou nebo bezlepkovou moukou anebo jíškou z nich.

Tabulka 1: Příklad jídelníčku pro bezlepkovu dietu

Snídaně:
  • čaj s mlékem, piškotová bublanina ze solamylu s ovocem
  • kakao, bezlepkový chléb, Rama, tavený sýr
  • šípkový čaj, kukuřičný chléb, tvarohová pěna se šunkou
  • čaj s citronem, jogurt s ovocem a označenými bezlepkovými kukuřičnými lupínky
  • kakao, bezlepkový chléb, máslo, krájený sýr
Oběd:
  • polévka zeleninová s jáhlami, smažený kuřecí řízek (bezlepková strouhanka z kukuřičného chleba, vejce, kuřecí prsa, sůl, tuk na smažení), bramborová kaše, hlávkový salát s ananasem
  • polévka pórková s vaječnou mlhovinou, pečená štika na zelenině, pečené brambory
  • polévka kuřecí vývar s bezlepkovými nudlemi, hovězí guláš (zahuštění – solamyl), rýže
  • polévka čočková, vepřové s mrkví a hráškem, brambory
  • polévka bramborová s pohankou, krůtí roláda se šunkou a sýrem, brambory, meruňkový kompot
Svačina:
  • domácí pudink, ovocné nebo zeleninové saláty, ovoce, bezlepkové pečivo, jogurty
Večeře:
  • lečo s vejcem, bezlepkový chléb
  • rýžový nákyp s ovocem
  • zapečené brambory se šunkou a zeleninou, mrkvový salát
  • pomazánka z filé, strouhaného celeru, cibulky a lučiny, bezlepkové pečivo, paprika
  • bramborové halušky (brambory, solamyl, sójová mouka, sůl) s brynzou, salát z čínského zelí


Související odkazy

  1. Společnost pro bezlepkovou dietu (odkaz vede na web celiak.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Potravinové alergie
Nesnášenlivost lepku (celiakie)

Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Pokud se nesnášenlivost...

Průjmová onemocnění v dětsk...
Dietoterapie chronických průjmových onemocnění u dětí

Jakou dietu je doporučováno dodržovat u dětí s Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, celiakií...

Dieta u onemocnění kostí a...
Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Diety u onemocnění trávicíh...
Šetřící žaludeční dieta

Šetřící žaludeční dieta je obecně doporučována pacientům s žaludečními vředy nebo chronickou gast...

Související doporučené zdroje

Diety u onemocnění trávicíh...

Bezlepková dieta

Život na bezlepkové dietě není snadný, ale pokud mají pacienti spolehlivé a aktuální informace, brzy si zvyknou a zjistí, že to jde i bez lepku. O bezlepkové dietě slyšel snad každý, stala se z ní...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Brožura Bezlepková dieta – jde to i bez lepku

Informační brožuru „Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku“, vydává a pravidelně aktualizuje celiak.cz, portál pro pacienty na bezlepkové dietě. Brožuru poskytuje lékařům – gastroenterologům a nutri...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Život bez lepku

Jak s bezlepkovou dietou normálně žít? Je třeba ji považovat za součást svého životního stylu. Dietu držíte pro sebe (ne kvůli lékařům), abyste zůstali zdraví a fit. Na svoje zdraví máte při bezlep...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 19.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace