Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Alergie na obilí

Alergie na obilí

Potravinové alergie
Autor: gesundheit.gv.at

Bílkoviny obsažené v obilí mohou u některých lidí vyvolávat alergické potíže. Nejčastěji se vyskytuje alergie na pšenici. Příznaky se mohou objevit bezprostředně po konzumaci obiloviny nebo o něco později. Alergie na obilí se většinou projevuje vyrážkami nebo svěděním kůže, případně dýchacími či trávicími potížemi. Z botanického hlediska se pšenice řadí mezi trávy, proto u lidí trpících alergií na travní pyly je často pozorována i zkřížená alergie na pšenici a jiné obiloviny (žito, ječmen či špalda) v potravě.

Možnost přímé senzibilizace – vdechováním obilné mouky – existuje i jako pracovní riziko, například u pekařů. Jisté riziko senzibilizace však představují i polštáře s bylinkovou nebo špaldovou náplní, neboť částečky se z nich uvolňující může člověk nevědomky vdechovat během spánku.

V obilí se vyskytují i alergeny, které mohou vyvolávat závažné alergie. Laboratorní diagnostika pomocí mikročipové metody stanovení alergenů může lékaři pomoci vzájemně rozlišit alergeny, které jsou pro konkrétního pacienta více nebo méně nebezpečné.

Jaké příznaky se mohou vyskytnout u alergie na obilí?

U lidí trpících alergií na obilí se potíže mohou objevit buď bezprostředně po konzumaci, nebo o něco později. Většinou se jedná o vyrážky nebo svědění kůže, případně se mohou vyskytnout dýchací či trávicí potíže. Dlouhodobé vdechování moučného prachu vyvolává v první řadě alergické astma (tzv. „pekařské astma“). U senzibilizovaných pacientů se po konzumaci obilí může rozvinout i anafylaktický šok. Tělesná aktivita navíc toto riziko jednoznačně zvyšuje. Tak například konzumace pšeničné housky (která by sama o sobě žádnou reakci nespustila) v kombinaci s následnou sportovní aktivitou může vyústit v nebezpečnou alergickou reakci.

Bližší informace o alergických potížích najdete v článku Alergie: co to je?

Výživa při alergii na obilí

Podle stupně závažnosti alergie by se člověk měl vyhýbat obilí ve stravě a vdechování obilného prachu.

Lidé trpící alergií na pšenici by ze své stravy měli vyloučit následující potraviny:

  • pšeničné (celozrnné) mouky a výrobky z nich,
  • pšeničné otruby,
  • olej z pšeničných klíčků,
  • pšeničné pivo,
  • slad,
  • různá pojiva a škroby.

Pokud pacient vypozoruje zkříženou alergii na jiné druhy obilovin, měl by se vyhýbat i jim. Přesnou diagnostiku pravé alergie na obilí však může stanovit pouze alergolog. Máte-li jakékoli zdravotní potíže po konzumaci obilovin nebo výrobků z nich, nesnažte se o sebediagnostiku a obraťte se na specialistu – jinak by vám v případě neopodstatněného vyhýbání se obilovinám mohl hrozit nedostatek některých živin nebo podvýživa.

Bližší informace o označování alergenů najdete v článcích Povinné označování potravin obsahujících alergeny a Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku.

Čím nahradit obiloviny ve stravě alergika?

Lidé trpící alergií na obilí – ve většině případů se jedná o alergii na pšenici – by se měli vyhýbat spouštěčům této alergie. Jako alternativa se nabízejí například následující zdroje sacharidů:

  • oves,
  • ječmen,
  • žito,
  • kukuřice,
  • rýže,
  • pohanka (není-li příbuzná s pšenicí),
  • jáhly,
  • quinoa,
  • amarant.

S pšenicí jsou příbuzné špalda a kamut. Lidé trpící alergií na pšenici však špaldu mnohdy snášejí poměrně dobře. Odborník by měl posoudit, zda i tyto druhy obilí způsobují alergické potíže.

Pšeničné alergeny se nacházejí těsně pod slupkou, proto lidé s mírnou alergií na pšenici poměrně dobře snášejí bílou mouku. Přitom platí, že čím nižší je typové číslo mouky, tím méně slupek obsahuje (např. T400 je „pšeničná mouka výběrová polohrubá“, zatímco T1800 je „pšeničná mouka celozrnná, hrubá“).

I lidé trpící alergií na obilí mohou dodržovat zásady vyvážené stravy. Inspirovat vás může potravinová pyramida, samozřejmě s přihlédnutím k existující alergii. Se sestavením vyváženého jídelníčku vám může pomoci například kvalifikovaný nutriční terapeut.

Opatření první pomoci v případě nouze

Objeví-li se příznaky alergie, léčba je symptomatická. Především je tedy potřeba učinit vhodná opatření pro zmírnění otoků a svědění, v případě potřeby i pro stabilizaci kardiovaskulárního systému (zejména polohou vleže s vyvýšenýma nohama). Lidé trpící závažnou alergií by s sebou měli neustále nosit pohotovostní balíček, který by měl obsahovat:

  • adrenalinový autoinjektor,
  • antihistaminikum,
  • lék kortizonového typu,
  • inhalátor.

Příbuzní člověka trpícího potravinovou alergií by měli být proškoleni v používání pohotovostních léků. V případě alergie na obilí se může po konzumaci alergenu v souvislosti s tělesnou aktivitou rozvinout anafylaktický šok.

Poznámka: Obecné informace najdete v článku Potravinové alergie: prevence, diagnóza a léčba.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Alergie: základní informace

Alergie: diagnóza

Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozp...

Potravinové alergie

Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

Ořechy a arašídy obsahují látky, které mají alergenní potenciál a někdy mohou vyvolat velmi závaž...

Potravinové alergie

Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

V lidské stravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Mezi poměrně časté potravinové...

Potravinové alergie

Nesnášenlivost lepku, celiakie

Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Pokud se nesnášenlivost...

Související doporučené zdroje

Potravinové alergie

Diagnostika celiakie

Pokud má lékař u pacienta podezření na celiakii, odešle ho na několik testů. Teprve po nich lékař stanoví konečnou diagnózu.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Relativně novým onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku je neceliakální glutenová senzitivita....

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Mýty o celiakii

Může se z celiakie vyrůst? Hubne se při celiakii? O celiakii se traduje řada mýtů a polopravd. Článek na portálu celiak.cz některé z nich uvádí v článku na pravou míru.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.01.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI