Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Dieta při zácpě

Dieta při zácpě

Diety u onemocnění trávicího traktu
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

U onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je častým příznakem, který souvisí s mnoha neuropsychiatrickými onemocněními i se stárnutím.

Vždy je třeba si uvědomit, že zácpa může mít příčinu v závažném onemocnění trávicího traktu (např. nádoru, zúžení střeva či srůstech). Konzultace s lékařem je nezbytná, při pochybnostech je třeba provést kolonoskopické vyšetření, neboť kolorektální karcinom je u nás častým onemocněním. Střídání zácpy a průjmu může být projevem nejen dráždivého tračníku, ale i nádorového onemocnění.

V léčbě zácpy se používají tři režimová opatření:

  1. Zvýšený příjem vlákniny (např. vloček, kořenové zeleniny, neloupaných brambor, sušeného ovoce, ovoce ve slupce, luštěnin). Lze použít údaje uvedené v tab. 3, vhodné je pyré i vláknina v jiných formách.
  2. Příjem minimálně 1,5–2 l tekutin denně, bez toho nemůže dietní vláknina expandovat a ovlivňovat motilitu. Důležité je i pití teplého nápoje po ránu.
  3. Zvýšení fyzické aktivity, význam má i delší chůze.

Laxativa (projímadla) podáváme až po selhání dietních efektů. Vhodné je nejprve podání projímavých minerálek či laktulózy.

Zácpa je způsobena mnoha faktory, např. poruchou motility, distenzí (roztažením) distálního střeva, zhoršením senzitivity (citlivosti) receptorů, zaklíněním stolice nad překážkou, dehydratací, análními fisurami (řitními trhlinami) a strachem ze stolice. Nad překážkou často dojde ke zkapalnění střevními bakteriemi. Tento jev je typický při nádorech a nenádorových stenózách (zúžení či zhoršení průchodnosti) a obvykle je provázen střídáním zácpy a průjmu. Optimálními potravinami v prevenci a léčbě zácpy jsou: banány, obilniny, chléb s vyšším obsahem vlákniny, mrkev, celer, hrách nebo čočka. Příjem vlákniny je možné skórovat bez vážení s odhadováním podle obvyklých porcí (tab. 1).

Tabulka 1: Odhad příjmu vlákniny

Skóre 0 Skóre 1 Skóre 2
chléb bílý 1 plátek tmavého 1 plátek celozrnného
cereálie 1 porce cornflakes 1 porce celozrnných cereálií
zelenina 1 porce více než 1 porce
ovoce 1 porce více než 1 porce
brambory 1 porce smažených 1 porce brambor ve slupce nebo rozmačkaných
rýže 1 porce hnědá rýže

Příjem vlákniny za den: 0–3 velmi nízký, 4–6 nízký, 7–10 dostatečný

Potraviny s vlákninou mají i další pozitivní účinky: vytěsňují nezdravá jídla (tučná a sladká). Nerozpustná vláknina je hlavně součástí povrchních vrstev zrn obilovin (celulóza, hemicelulóza a lignin). Je vhodná na zácpu, neboť váže vodu a zvětší objem a měkkost stolice. Ničí se semletím obilovin. Rozpustnou vlákninou jsou pektiny ovoce a zeleniny a rostlinné gumy (guar, druh luštěniny). Tento typ vlákniny snižuje vstřebávání (absorpci) cholesterolu a má preventivní kardiovaskulární účinky. Na zácpu působí méně. Je obvykle gelotvorná a snižuje i absorpci cukru.

Normální, resp. vhodný příjem vlákniny je do 30 g denně, vyšší příjem nevadí, pokud nevznikají obtíže. Vegetariáni jedí asi 60 g vlákniny denně. Inulin a oligofruktóza mají i prebiotický efekt na střevní flóru a přinášejí po fermentaci bakteriemi (kvašení) asi 1 kcal/g. Přidávají se do některých jogurtů. Betaglukany se vyskytují jen v ovesných vločkách, resp. v ovesném mléce ze speciálních typů ovsa či ječmene. Tato vláknina snižuje nejvíce cholesterol. Rozdělení vlákniny podle R. Meiera je uvedeno v tab. 2.

Tabulka 2: Rozdělení vlákniny podle R. Meiera

  Solubilita (rozpustnost) Fermentabilita (kvasitelnost) Zdroj
Strukturální polysacharidová
celulóza ne 50% obilí, brambory, zelenina
hemicelulóza A dobrá 70% obilí, brambory
hemicelulóza B špatná 30% obilí, brambory
Strukturální nepolysacharidová
lignin ne 5% zelenina, obilí, ovoce, semena
Nestrukturální
pektiny velmi dobrá 100% jablka, citrusy
gumy velmi dobrá 100% vločky, luštěniny, obiloviny
mucilaga dobrá 100% luštěniny
Oligosacharidy
inulin dobrá 100% čekanka, cibule, chřest, banány
fruktoligosacharidy a laktooligosacharidy dobrá 100% cibuloviny, chřest

V tenkém střevě působí vláknina redukci absorpce cholesterolu a sacharidů, snižuje však i absorpci železa, vápníku a magnezia. V tlustém střevě snižuje tranzitní čas, zvyšuje množství stolice a flatulenci (plynatost), váže toxiny a podporuje růst bakterií. Fermentace vlákniny v proximálním tlustém střevě vede k tvorbě mastných kyselin o krátkém řetězci, které se snadno vstřebávají a jsou hlavním zdrojem energie pro střevní buňky a také zdrojem energie pro syntetické reakce, hojení a tvorbu buněk a tkání.

Tabulka 3: Množství vlákniny v gramech na 100 g potraviny

Potravina (100 g) Množství vlákniny (v g)
kokos 7
arašídy 6
pistácie 6
mandle 6
lískové oříšky 3
vlašské ořechy 2
chléb celozrnný 8
chléb tmavý 5
pšeničné otruby 44
ovesné vločky 7
vařená rýže 0,7
rýže natural 7
sójové kostky 17
čočka 11
fíky 12
křen 6
hrách 6
většina zelenin 2–3
salát 0,6
ovoce 1–2


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě
Vláknina

Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a...

Sezónní ovoce a zelenina
Jablka

Jablko je v Česku jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, ať už jako svačinka mezi jídly nebo jako...

Dietoterapie: úvod
Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Redukční diety
Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Související doporučené zdroje

Diety u onemocnění trávicíh...

Bezlepková dieta

Život na bezlepkové dietě není snadný, ale pokud mají pacienti spolehlivé a aktuální informace, brzy si zvyknou a zjistí, že to jde i bez lepku. O bezlepkové dietě slyšel snad každý, stala se z ní...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Brožura Bezlepková dieta – jde to i bez lepku

Informační brožuru „Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku“, vydává a pravidelně aktualizuje celiak.cz, portál pro pacienty na bezlepkové dietě. Brožuru poskytuje lékařům – gastroenterologům a nutri...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Život bez lepku

Jak s bezlepkovou dietou normálně žít? Je třeba ji považovat za součást svého životního stylu. Dietu držíte pro sebe (ne kvůli lékařům), abyste zůstali zdraví a fit. Na svoje zdraví máte při bezlep...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace