V tomto článku se zmiňujeme zejména o dietních postupech, které jsou užívány při hypercholesterolemiích. Rozdělení dietních tuků podle jejich rozdílného vlivu na trombogenitu či aterogenitu uvádíme v článku Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy.
Přehled dietních opatření, která vedou k oddálení či prevenci cukrovky 2. typu a která jsou částečně založena na změnách příjmu tuku, uvádíme v článku Dieta u cukrovky 2. typu.
Základní principy diet u dyslipidemií jsou následující:
- omezování exogenního (vnějšího) příjmu tuku, především cholesterolu,
- omezení energetického příjmu zejména u pacientů s metabolickým syndromem,
- zvýšení příjmu rostlinných tuků a jejich kvalitativní změna.
Přes obrovský vzestup pozornosti k poruchám lipidů a k zvyšujícímu se počtu pacientů léčených léky (fibráty i statiny) se stále setkáváme s pacienty s metabolickým syndromem, kteří mají závažné dyslipoproteinemie a nejsou léčeni, dokonce ani sekundárně po proběhlých cévních příhodách.
V minulých letech bylo prokázáno, že diabetici 2. typu a pacienti s metabolickým syndromem málo vstřebávají cholesterol. Dietní léčba nízkocholesterolovou dietou je u nich tedy málo účinná. Hladina cholesterolu je zde ovlivněna především vnitřními pochody, a proto je citlivá na farmakoterapii statiny.
Snažíme se zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.
Pravidla diety
1. Příjem cholesterolu do 300 mg/den a méně docílíme výběrem netučných mléčných výrobků (sýry, tvaroh v dávce 50–100 g na porci, jogurty 150 g). I libová masa obsahují cholesterol, proto je důležitá hmotnost jednotlivých porcí – hovězí, vepřové 90 g, drůbež 150 g, ryby 200 g na porci za syrova. Na přípravu pokrmů používáme bez omezení pouze vaječné bílky, které neobsahují cholesterol. Vaječný žloutek obsahuje cca 250 mg cholesterolu. Obsah cholesterolu v potravinách je uveden v tab. 2.
2. Omezení celkového příjmu tuků na 60 g/den a méně. Vybíráme striktně netučné potraviny. Dávka volných tuků, určených na namazání nebo přípravu pokrmů, by neměla překročit 30 g/den. Nesmažíme.
3. Kvalitativní výběr tuků zaměřený na zvýšení podílu nenasycených monoenových nebo polyenových mastných kyselin a omezení nasycených a transnasycených mastných kyselin – provedeme nahrazením živočišných tuků rostlinnými a omezením úpravy jídla smažením a pečením. Místo másla, sádla, slaniny jsou vhodnější oleje a rostlinná másla. Tvrdé margaríny poněkud omezujeme. Velmi vítané je i časté zařazování ryb do jídelníčku.
4. Zvýšení vlákniny na 30 g/den zajistí denní konzumace 500 g ovoce nebo zeleniny, 1× denně brambory. Bílé pečivo je třeba zaměnit za tmavý chléb a dalamánky, a zvýšit konzumaci luštěnin, obilnin (jáhly, pohanka, ovesné vločky), rýže natural atd.
5. U obézního pacienta je velmi důležité omezení energetického příjmu, protože se sníží riziko dalších onemocnění – kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zlepší se pohyblivost pacienta.
6. Zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin. Čokoláda, zákusky, sušenky, smetanové krémy a zmrzliny obsahují kromě cukrů také tuky a cholesterol, a proto jsou nevhodné. Naopak chléb, celozrnné druhy pečiva, rýže, těstoviny, brambory, ovoce a zelenina nejlépe splňují pravidla racionální výživy.
7. Omezení příjmu alkoholu cca na 1 dávku denně, jen občas a jen u pacientů bez dalších onemocnění (jater, hypertenze – vysoký tlak).
Technologická úprava stravy u dyslipidemií
Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, grilujeme, zapékáme. Vhodná je příprava v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, v nádobí typu Zepter a teflonovém nádobí, kde při přípravě nemusíme používat tuk, cibulové základy ani slaninu. Nezahušťujeme jíškou, nesmažíme.
Povolené množství tuku vkládáme až do hotových pokrmů. Lépe se tak odhadne množství tuku a do masitých pokrmů se nemusí přidávat vůbec, protože se při přípravě uvolňuje tuk obsažený v mase. Rostlinné oleje používáme nejlépe do dušené zeleniny a zeleninových salátů.
Při kuchyňské úpravě masa dochází ke zhruba 40% poklesu váhy. Při uplatnění výše uvedených pravidel (cholesterolu méně než 300 mg/den a tuku 60 g/den) využijeme příklady jídelních lístků uvedených v tab. 1 a 2.
Celkové denní dávky tuku lze rovněž měnit podle reakce na dietní léčbu. Podle efektu léčby se přistupuje k dalším dietním omezením. Znovu je třeba zdůraznit, že u diabetiků, pacientů s obezitou a metabolickým syndromem má dietní omezení cholesterolu jen malý efekt.
Tabulka 1: Příklady jídelních lístků s omezením cholesterolu a tuku
Snídaně: |
|
Přesnídávka: |
|
Oběd: |
|
Svačina: |
|
Večeře: |
|
Tabulka 2: Přehled vhodných a nevhodných potravin v léčbě dyslipidemií
Doporučené potraviny |
---|
Ryby – grilované nebo vařené nejlépe bez kůže Maso – krůtí, kuřecí, králík, zvěřina Vlašské ořechy Zeleninové polévky Zelenina, ovoce Sýry do 20 % tuku, mléko do 1,5 % tuku, netučné jogurty, vodové zmrzliny Tmavé pečivo |
Potraviny v omezeném množství |
Smažené ryby, libové hovězí maso, šunka Polotučné mléko, sýry do 30 % Burské oříšky Bílé pečivo |
Zcela nevhodné potraviny |
Majonézy, máslo, sádlo, tučné polévky, ztužený tuk, tučné mléko, smetana Hranolky, restované brambory Cukrárenské výrobky, smetanové zmrzliny Tučné pečivo, loupáky |
Tabulka 3: Obsah cholesterolu ve 100 g potravin
Maso | |
---|---|
jehněčí | 71 mg |
hovězí zadní | 67 mg |
telecí kýta | 65 mg |
vepřový bok | 75 mg |
vepřová pečeně | 69 mg |
vepřová kýta | 60 mg |
kuře s kůží | 75 mg |
srnčí hřbet | 85 mg |
Ryby | |
kapr | 70 mg |
kaviár | 490 mg |
sardinky v oleji | 140 mg |
treska (filé) | 50 mg |
Uzeniny | |
párky | 85 mg |
lovecký salám | 85 mg |
šunka bez kosti | 68 mg |
Vnitřnosti | |
jitrnice | 105 mg |
játrová paštika | 108 mg |
játra | 300 mg |
ledvinky | 380 mg |
mozeček | 2 500 mg |
Tuky, vejce | |
máslo | 240 mg |
pomazánkové máslo | 93 mg |
vepřové sádlo | 94 mg |
slepičí vejce (1 ks) | 250 mg |
Sladkosti | |
mléčná čokoláda | 74 mg |
máslové keksy | 37 mg |
piškoty | 223 mg |
Přílohy | |
třívaječné těstoviny | 30 mg |
Mléčné výrobky | |
jogurt (2,5 % tuku) | 9 mg |
jogurt (1 % tuku) | 5 mg |
kefír | 4 mg |
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku) | 14 mg |
nanuk | 31 mg |
smetana (12 %) | 37 mg |
šlehačka (33 %) | 105 mg |
hermelín (45 %) | 77 mg |
eidam | 80 mg |
sýr Niva (50 %) | 105 mg |
tavený sýr (65 %) | 90 mg |
měkký tvaroh netučný | 5 mg |
tvaroh tvrdý | 11 mg |
Tabulka 4: Obsah tuků ve 100 g potravin
Maso | |
---|---|
libové vepřové | 13 g |
vepřový bok | 34 g |
králík | 6 g |
zadní hovězí | 10 g |
telecí kýta | 5 g |
srnčí | 2 g |
Ryby | |
kapr | 3 g |
štika | 0,5 g |
filé | 0,5 g |
Uzeniny | |
šunka bez kosti | 7 g |
tlačenka | 38 g |
drůbeží tlačenka | 11 g |
salám Vysočina | 40 g |
drůbeží salám | 10 g |
šunkový salám | 13 g |
salám Poličan | 35 g |
párky | 22 g |
játrová paštika | 41 g |
Pečivo | |
chléb | 1 g |
bábovka | 23 g |
listový závin | 16 g |
slané crackery | 30 g |
Tuky, vejce, ořechy | |
máslo | 75 g |
pomazánkové máslo | 32 g |
slanina | 78 g |
Flora | 70 g |
Rama | 75 g |
olej | 74 g |
Diana | 40 g |
vejce (1 ks) | 5 g |
mandle | 50 g |
lískové ořechy | 63 g |
Mléčné výrobky | |
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku) | 2 g |
mléko nízkotučné | 1 g |
žervé | 15 g |
tavený sýr (30 %) | 11 g |
tavený sýr (70 %) | 34 g |
Lučina | 27 g |
eidam (30 %) | 14 g |
jogurt bílý | 4 g |
jogurt Vitalinea | 1 g |
tvaroh Danissimo | 6 g |