Dnes je postavení dietologie jiné. Nemoci léčíme mnoha moderními léčebnými postupy, především farmakoterapií (léky) či chirurgicky.
Význam diety v léčbě nemocí se postupně mění. Onemocnění je tak možno z tohoto hlediska rozdělit na tři skupiny:
- nemoci, kde má dieta stále zásadní význam a onemocnění bez dietní edukace léčit nelze;
- nemoci, kde je dieta v léčbě důležitá, ale jejího významu ubývá;
- nemoci, kde dietní léčba svůj význam ztratila a je snad jen doplňková.
Dieta jako zásadní léčba
Do první skupiny, kde bez diety nemoc prakticky léčit nelze, patří např. léčba obezity, cukrovky, podvýživy, nemocí pankreatu, celiakie, fenylketonurie, potravinových alergií, intolerance laktózy, idiopatických i infekčních střevních zánětů, pooperačních stavů po výkonech na trávicím traktu.
Dieta jako léčebné opatření, ale význam ubývá
Do druhé skupiny onemocnění, kde význam diety poklesl, patří však stále mezi léčebná opatření, spadá např. léčba dny, hypertenze, dyslipoproteinemií, otoků, nedostatku železa a vápníku, dieta u ledvinných onemocnění, dieta u onemocnění žaludku, žlučníku i jater a léčba avitaminóz. U těchto skupin nemocí umíme často zasáhnout efektivněji jinou léčbou. Lze podávat účinnou farmakoterapii, resp. doplňování chybějících faktorů v lékové formě.
Dieta nemá význam
Dietologie ztratila význam v léčbě neurologických onemocnění, např. u epilepsie. Velmi sporná jsou dietní opatření u kloubních a pohybových onemocnění.
Dieta jako prevence
V širším slova smyslu patří do dietoterapie i prevence. Do této skupiny dietních postupů, které jsou pro medicínu stále zásadní, patří preventivní dietní postupy bránící vzniku diabetu 2. typu, aterosklerózy a eliminace vlivů vyvolávajících nádory.