Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta při obezitě
  • Aktuální: Léčba obezity

Léčba obezity

Dieta při obezitě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Cílem moderní léčby obezity je redukce tělesné hmotnosti o 5–10 % a udržení dosažené hmotnosti. To je cíl reálný pro každého pacienta. Naopak nereálná snaha o dosažení normální hmotnosti může nemocného od léčby obezity odrazovat.

Pokles hmotnosti o 10 % vede podle epidemiologických studií k poklesu výskytu cukrovky a nádorů souvisejících s obezitou až o 50 % a k poklesu kardiovaskulární morbidity asi o 20 %. Větší redukce hmotnosti tyto efekty nezvyšuje, může však vést k ústupu obtíží vázaných především na tzv. mechanické komplikace obezity (onemocnění páteře a kloubů, dušnost, spánková apnoe).

Hlavním postupem v léčbě obezity je dietoterapie. Není to však jediná léčba, a je-li použita samostatně, je obvykle neúspěšná.

Léčba obézních (i obézních s komplikacemi, např. obézních diabetiků) může být celkově kombinací až pěti léčebných postupů: dietoterapie, psychoterapie, fyzické aktivity, chirurgické léčby a farmakoterapie (léky). Dietoterapie je postup zásadní, a proto nezbytný u každého pacienta. Rovněž psychoterapie se má používat u každého pacienta, ač si to praktický lékař, diabetolog či internista mnohdy ani neuvědomují. Na instruktáž o fyzické aktivitě se rovněž často zapomíná.

Dnes máme k dispozici účinná moderní antiobezitika. Farmakoterapie léky proti obezitě je stále bohužel opomíjena. Ceny léků jsou dnes velmi nízké a umožňují léčit každého, i když pojišťovny léčbu nehradí. Efekt léků je však významně podporován dietními opatřeními.

Při indikaci redukčních diet musíme brát v úvahu obsah energie v základních živinách. Odhadovat energetický obsah lze podle podílu tuku v potravě, důležité je dbát i na obsah vlákniny. Vlákninu tráví střevní bakterie a produkty tohoto trávení se vstřebávají. Přesto je její energetický obsah téměř zanedbatelný. Čím více vlákniny potrava obsahuje, tím relativně nižší je její energetická hodnota.

Bez konkrétního uvedení potřebných dietních tabulek by však léčba zůstala pouze teoretickou. Zatím je léčba obézních vždy založena na navození negativní energetické bilance, kdy je příjem energie menší než její výdej. Je velmi pravděpodobné, že v budoucnu budou více podávány léky, která zasáhnou zásadním způsobem do mechanismů výdeje energie a bude možné se zbavit energie přijaté potravou i jinak než fyzickou aktivitou.

Rozdělení redukčních diet

Diety vedoucí k rychlé váhové redukci:

  1. 600 kcal/2 520 kJ, 50 g sacharidů, 20 g tuků, 55 g bílkovin
  2. 800 kcal/3 360 kJ, 100 g sacharidů, 20 g tuků, 60 g bílkovin
  3. 1 000 kcal/4 200 kJ, 125 g sacharidů, 25 g tuků, 70 g bílkovin

Diety vedoucí k pomalejší váhové redukci a k zachování získané hmotnosti:

  1. 1 200 kcal/5 040 kJ, 150 g sacharidů, 35 g tuků, 70 g bílkovin
  2. 1 470 kcal/6 174 kJ, 175 g sacharidů, 50 g tuků, 75 g bílkovin
  3. 1 770 kcal/7 434 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Bariatrické chirurgické výkony

Chirurgické výkony (bariatrické výkony) jsou nejúčinnější metodou léčby obezity. Různé typy bariatrických chirurgických výkonů jsou znázorněny na obr. 1.

Typy bariatrických zákroků

© logika600 / shutterstock.com

Obr. 1: Typy bariatrických zákroků (zleva doprava):

  • adjustabilní bandáž žaludku (adjustable gastric band, AGB),
  • rukávová gastrektomie (vertical sleeve gastrectomy, VSG),
  • žaludeční bypass (nejčastěji Roux-en-Y gastric bypass, RYGB),
  • biliopankreatická diverze (biliopancreatic diversion, BPD),
  • biliopankreatická diverze s duodenální výhybkou (biliopancreatic diversion with duodenal switch, BPD-DS).

Dnes se nejběžnějším výkonem stává plikace žaludku, při níž se žaludek zavine do sebe a bez resekce připomíná výsledný stav i efekt sleeve gastrectomy (rukávové gastrektomie).

Ve světě tvoří až třetinu bariatrických výkonů výkony zkratové, např. gastrický by-pass OBR či biliopankreatická diverze. Mohou vyvolat závažnou malnutrici (podvýživu). U nás jsou rovněž prováděny u části pacientů. U pacientů je třeba sledovat hladiny vitaminů zejména rozpustných v tucích a dále iontogram včetně kalcemie a plazmatické proteiny. Obvykle je nutné podávat např. vitamin D.

Nemocný musí být před výkonem obezitologicky a psychologicky vyšetřen lékařem, který má s indikací výkonu zkušenost. Ve standardním předoperačním vyšetření je vhodná fibroskopie (vyšetřovací metoda, pomocí které lékař vyšetřuje jícen, žaludek a dvanáctník) k vyloučení refluxní ezofagitidy (poškození sliznice jícnu). Po výkonu následuje speciální dieta.

Za pobytu v nemocnici pacient dostává nejdříve čajovou, tekutou, posléze mixovanou až kašovitou dietu se šetřící úpravou. Nutné je též objemové omezení od 50–150 ml na 1 porci a více porcí za den.

Dieta je velmi individuální, vychází ze zásad kombinace šetřící a redukční diety, kdy jsou ze stravy vyloučeny nadýmavé potraviny s tvrdými slupkami a zrníčky, čerstvé kynuté pečivo, nadýmavá zelenina, potraviny s vysokým energetickým obsahem – tučné sýry, tučná masa, uzeniny, smetana, zmrzliny, krémy, cukrářské výrobky, čokoláda, cukrovinky, alkoholické nápoje, slazené nápoje, limonády, smažené pokrmy, ořechy atd. Zároveň je nutné, aby nebyla zpomalena pasáž v žaludku, proto vybíráme stravu obsahující nebobtnavé ovoce a zeleninu (mrkev strouhanou nebo pyré, špenát, jablečné či meruňkové pyré atd.), netučná masa, tvaroh, sýry, jogurty, odtučněné mléko, nízkoenergetické nápoje, lisované brambory, rýži, těstoviny.

Pravidla při jídle po chirurgickém výkonu pro obezitu:

  1. Strava je nejdříve kašovitá, později je nutné pomalé žvýkání, aby byla dobře rozmělněna.
  2. Při jídle se pacient nesmí nechat rušit.
  3. Vzhledem k malým dávkám je nutné jíst 4–6krát denně.
  4. Dávky a intervaly prodloužit zejména při tendenci ke zvracení (výjimečně až 8krát denně).
  5. Při malém efektu operace omezit příjem i na tři dávky denně. To je časté zejména u diabetiků a nemocných s metabolickým syndromem.
  6. Nepít bezprostředně po jídle, aby se nezvětšoval objem stravy.
  7. Vhodné je též doplnění minerálních látek a vitaminů dle potřeby.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Redukční diety
Příklady redukčních diet

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich zá...

Léčba obezity
Léčba obezity: redukční dieta

Zdravé hubnutí by nemělo být o extrémním snížení denního energetického příjmu, ale o správném nač...

Redukční diety
Základní typy redukčních diet

Redukční diety dělíme podle obsahu energie. Užití diet do 4 200 kJ/1 000 kcal vede obvykle k rych...

Redukční diety
Jak připravovat pokrmy pro obézní

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, můžeme též grilovat bez většího množství tuku, vhodná je úprava v...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace