jícen

Jícen neboli ezofagus (lat. oesophagus) je pružná svalová trubice o délce přibližně 25 cm, která je součástí trávicího traktu. Rozmělněná potrava prochází z hltanu skrze jícen do žaludku.

Stěnu jícnu tvoří čtyři vrstvy specializované tkáně. Zevnitř směrem ven jsou to:

  1. sliznice (tunica mucosa),
  2. podslizniční vazivo neboli submukóza (tela submucosa),
  3. svalová vrstva, přičemž v horní části jícnu se jedná o příčně pruhovanou svalovinu, zatímco v níže položených částech jícnu je to hladká svalovina,
  4. adventicie (tunica adventitia) – pokrývá jícen po téměř celé jeho délce; pouze v nejspodnější části jícnu (pod bránicí) je čtvrtou vrstvou serózní membrána neboli seróza (tunica serosa).

U jícnu je obzvláště důležité, aby správně fungoval dolní jícnový svěrač: ten totiž uzavírá průchod mezi jícnem a žaludkem. Pokud tento proces nefunguje správně, žaludeční obsah se vrací zpět (odborníci to označují jako gastroezofageální reflux) a příznakem může být pálení žáhy.

Odvozené přídavné jméno je jícnový, resp. ezofageální.

Obrázek: Schematické znázornění polohy jícnu (vyznačen červeně) v trávicím traktu. (Zdroj: By Olek Remesz - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2599304)

Viz také trávicí trakt.

Související příspěvky: