Výživa před léčbou
U některých pacientů s rakovinou jícnu je nutné zlepšit jejich výživový stav ještě před zahájením protinádorové léčby, neboť ta představuje pro tělo poměrně velkou zátěž. Za tímto účelem ošetřující lékař zkontroluje pacientův aktuální výživový stav – třeba i pomocí tzv. dotazníku hodnocení nutričního rizika [2] – a v případě potřeby doporučí nutriční terapii.
Pokud obtíže s polykáním vedly k pacientově podvýživě, lékař může doporučit výživu pomocí tzv. PEG sondy. Za tímto účelem chirurg při miniinvazivním zákroku zavede hadičku skrze břišní stěnu přímo do žaludku (obr. 1). Tento postup je odborně označován jako perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG).
Obrázek 1: PEG sonda – fotografie v místě zavedení skrze pacientovu břišní stěnu. (Zdroj: By Pflegewiki-User HoRaMi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2309261)
V případě, že jícen je v době stanovení diagnózy již silně zúžený, může lékař pomocí endoskopu umístit do zúžené oblasti kovovou nebo plastovou trubičku, takzvaný stent. Ten zúžené místo zprůchodní, aby člověk mohl opět polykat.
Výživa po operaci jícnu
Po chirurgickém zákroku (viz článek Rakovina jícnu: léčba a následná péče) se operovaná část jícnu musí nejprve zahojit. Několik dní po operaci tedy pacient nemůže jíst obvyklým způsobem. Ještě během operace je proto do pacientova trávicího traktu zvenčí zavedena sonda (hadička), skrze kterou bude několik dní po operaci pacient vyživován. Běžná strava se zavádí pomalu a lékaři ji vždy přizpůsobují průběhu hojení.
Ještě v nemocnici má člověk možnost zkonzultovat možnosti své výživy s nutričním terapeutem, který jej podpoří při sestavování budoucího jídelníčku. V tom lze pokračovat i během rehabilitace a následné péče. Cílem je naučit pacienta, jak se úspěšně a individuálně vyrovnat s novou situací, co se týče způsobu jeho výživy. To by mělo přispět k dlouhodobé stabilizaci tělesné hmotnosti, udržení radosti z jídla i radosti ze života. S přizpůsobováním nové situaci by pacientům vždy měli pomáhat skuteční odborníci na výživu (viz článek Výživové poradenství a nutriční terapie).
Související odkazy
- Společnost pro gastrointestinální onkologii: Nutriční péče u nádorů jícnu a žaludku (odkaz vede na web sgo-cls.cz)
- Česká onkologická společnost: Dotazník hodnocení nutričního rizika (odkaz vede na PDF soubor na webu linkos.cz, 39 kB)