Označení: 9
Definice diety: Dietní doporučení se ve své podstatě neliší od doporučení pro základní dietu ve zdraví (dieta 3 FIT). Výjimkou jsou však stavy malnutrice (podvýživy) s nedostatkem energie a bílkovin. Cílem diety je optimalizovat hodnoty a výkyvy glykemie, tělesné hmotnosti a hladiny krevních tuků. Dieta je určena pro pacienty s diabetem 2. typu (DM 2. typu), dále pro pacienty s diabetem 1. typu (DM 1. typu) či těhotenskou cukrovkou (GDM).
U všech typů cukrovky je však dobré volit individuální přístup, který umožňuje přizpůsobit dietní strategii věku a úrovní případné nadváhy či obezity (zejména u diabetiků 2. typu). Zohledňuje se také medikamentózní léčba diabetu a nastavený dietní režim, stupeň těhotenství (GDM) nebo chronické komplikace. Dieta je nutričně zcela plnohodnotná, a proto je určena k dlouhodobému podávání. Pro zjednodušení se využívá standardizace odstupňováním energetické potřeby podle denního obsahu sacharidů 120 g, 150 g, 200 g, 250 g a 300 g s nastaveným rozsahem množství sacharidů u každého jídla.
Nutrient | Doporučení |
---|---|
Energie |
|
Nasycené mastné kyseliny | < 10 % CEP |
Cholesterol | < 300 mg/den |
Volné cukry |
|
Bílkoviny |
|
Praktická doporučení pro sestavení jídelního lístku:
- Kromě doporučení uvedených u diety 3 FIT platí navíc následující zásady.
- Jídelníček se rozděluje na 3-6 jídel denně.
- Preferují se zdroje sacharidů s vyšším obsahem různých složek vlákniny, které snižují hladinu krevního cukru a cholesterolu, mají nižší glykemický index a stupeň zpracování.
- Doporučuje se denně zařazovat potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou zelenina a ovoce, celozrnné obiloviny a luštěniny dle tolerance. Pravidelná konzumace zeleniny a ovoce má pozitivní dopad na redukci energetické denzity stravy, příjem vlákniny a bioaktivních látek rostlinného původu (např. látky s antioxidačním účinkem a jiné).
- Maximálně se omezují volné cukry (slazené nápoje, sladkosti, slazené mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo, zmrzlinové krémy atd.).
Složka potravy | Diabetická dieta |
---|---|
Zelenina, ovoce | 250–600 g/den, dle tolerance pacienty daného zařízení |
Tuky | preference rostlinných olejů |
Ryby | 2× týdně, alespoň 1× mořské ryby |
Maso a uzeniny | libové, výjimečně uzeniny s nižším obsahem tuku a vysokým podílem svalové bílkoviny |
Sýry | preference přírodních tvrdých a čerstvých sýrů, ostatní sýry pro zpestření jídelníčku |
Zakysané mléčnévýrobky | polotučné, neslazené |
Vejce | ano |
Luštěniny | 2× týdně, dle tolerance pacienty daného zařízení |
Obiloviny a výrobky z nich | chléb a dle tolerancepacienty daného zařízení i celozrnné pečivo |
Ořechy a olejnatá semena | dle tolerance pacienty daného zařízení |
Jemné a trvanlivé pečivo | ne |
Koření | jednodruhová, byliny, zelené natě |
Nápoje | neslazené |
Sladké pokrmy | ne |
Smažené pokrmy | maximálně 1× týdně |
Praktické rady, informace a příklady diet pro různé typy diabetu i pro domácí použití najdete také v kategorii Dieta u cukrovky. Zejména v článku Speciální diabetické diety najdou diabetici příklady stravovacích režimů upravených s ohledem na další zdravotní obtíže.
Doporučení pro specifické skupiny diabetiků
Diabetes 1. typu
- Při zohlednění inzulinového režimu konkrétního pacienta je pro diabetiky 1. typu časový režim příjmu stravy klíčový. Zejména vynechání jednotlivých chodů/jídel nebo jejich opožděné podání může pacienty ohrozit závažnou hypoglykemií.
- Pacienti s diabetem 1. typu se řídí strategií nutriční terapie založené především na kontrole množství přijatých sacharidů. Množství sacharidů se v průběhu hospitalizace reguluje pomocí diet s jejich nastaveným denním obsahem. Při nastavení diety lze podle možností využít zkušeností jednotlivých pacientů z jejich domácího prostředí. Pacienti jsou většinou edukováni na přepočet obsažených sacharidů v gramech nebo na tzv. výměnné jednotky (zkratka VJ, přičemž 1 VJ = 10 g sacharidů).
- Glykemický profil pacientů zlepšují potraviny, které obsahují sacharidy s nižším glykemickým indexem (GI), s vyšším podílem vlákniny nebo vyšším podílem energie v tucích.
Gestační diabetes
Cílem dietní léčby jsou optimální hodnoty glykemie s co nejmenším možným kolísáním.
- Diabetická dieta je upravena dle předtěhotenského BMI, tělesné aktivity a hmotnostních přírůstků ženy.
- Je doporučována strava s nízkým glykemickým indexem a s nízkou glykemickou náloží, protože ve srovnání se stravou s vysokým GI lépe navozuje pocit sytosti a vede k nižší glykemické variabilitě.
- Doporučené procentuální zastoupení sacharidů ve výživě se výrazně neliší od doporučení pro diabetickou dietu s tím, že přívod sacharidů může klesnout pod 45 % celkového denního příjmu energie, čemuž odpovídá i snížené celkové denní množství sacharidů. Preferují se zdroje bílkovin s vysokou nutriční hodnotou (maso, ryby, vejce, mléko, mléčné výrobky). Doporučený přívod bílkovin by měl činit 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Procentuální zastoupení bílkovin ve stravě by nemělo přesáhnout 20 % celkového denního příjmu energie.
Cukrovka s rizikem podvýživy, resp. s vyšší energetickou potřebou
Cílem dietních opatření je poskytnout vyšší energetické hodnoty a bílkoviny, které podle potřeby doprovází úpravení medikamentózní léčby diabetu s cílem usměrnit hladiny glykemie. Vhodné je individuálně nastavit jídelníček podle výživových potřeb pacienta a podle jeho dietních omezení.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)