Diabetická dieta při hypertenzi (vysokém krevním tlaku)
Tato dieta se neliší od diety užívané u hypertoniků bez diabetu (viz článek Dieta u vysokého krevního tlaku). Hlídat musíme jen omezení cukrů a u obézních diabetiků s hypertenzí i příjem energie. Podobně jako u nediabetiků s hypertenzí je důležitý vysoký příjem zeleniny a ovoce a omezování soli. Příklad takové diety je uveden v tab. 1.
Tabulka 1: Příklad jídelního lístku při neslané diabetické dietě
Snídaně: | mátový čaj, dalamánek, šlehaný tvaroh s bylinkami |
Přesnídávka: | meruňky |
Oběd: | zapečená cuketa s masem, rajčaty a bylinkami, brambory s pažitkou |
Svačina: | acidofilní mléko |
Večeře: | kuře na celeru, dušená rýže, salát z čínského zelí |
II. večeře: | mandarinky |
Šetřící diabetická dieta
Tato dieta se podává při zažívacích obtížích, při onemocněních žaludku, po operacích trávicího traktu, v neakutních fázích onemocnění žlučníku, jater a slinivky. Potraviny vybíráme tak, aby nedráždily trávicí trakt ani mechanicky, ani svým složením, příklad šetřící diabetické diety je uveden v tab. 2. Je vhodné jíst méně a častěji, což diabetická dieta zabezpečuje přísunem stravy 6× denně.
Masa:
- pouze libová – hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, libové vepřové, králík, ryby;
- nevhodné: smažená, grilovaná, uzená masa, trvanlivé salámy, paštiky, zabijačkové pokrmy.
Mléčné výrobky:
- pouze podle snášenlivosti pacienta, vhodné jsou všechny nízkotučné druhy (tvaroh, sýry, jogurty, mléko);
- nevhodné: zrající sýry, plísňové sýry, pomazánky s cibulí a majonézou.
Ovoce:
- bez zrníček a tvrdých slupek – jablka, citrusové plody, meruňky, broskve, dia kompoty, dia ovocné přesnídávky – do povolené hodnoty sacharidů;
- nevhodné: maliny, rybíz, hrušky, ořechy, kokos, mák.
Zelenina:
- pouze nenadýmavé druhy – mrkev, kořenová zelenina do polévek, pod maso, špenát bez česneku, hlávkový salát, rajčata bez zrníček;
- nevhodné: kapusta, květák, hlávkové a kysané zelí, salátové a sterilované okurky, papriky.
Přílohy:
- brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, občas knedlíky kypřené kypřicím práškem – dle rozpisu diety;
- nevhodné: luštěniny, hranolky, kynuté knedlíky, bramborový salát, celozrnné pečivo.
Nápoje:
- mléko v rámci diety a podle snášenlivosti pacienta, čaje – zelený, slabý černý, bylinkové čaje, dobrá voda, minerální vody.
- nevhodné: alkoholické nápoje, zrnková káva.
Koření:
- vybíráme nedráždivé druhy – zelené koření (kopr, libeček, bazalka, petrželová a celerová nať), kmín, citronová šťáva, rajský protlak;
- nevhodné: pepř, paprika, kari, chilli, houby, česnek, syrová cibule.
Pokrmy připravujeme dušením, vařením, pečením ve vodě a pod pokličkou, využíváme mikrovlnnou a horkovzdušnou troubu. Masa opékáme nasucho pro lepší barvu a chuť, vhodné je teflonové nádobí. Nepoužíváme cibulové základy a nezahušťujeme jíškou, ale moukou opraženou nasucho do růžova. Tuk vkládáme až do hotového pokrmu.
Tabulka 2: Příklad jídelního lístku pro šetřící diabetickou dietu
Snídaně: | bílá káva (z melty), bílé pečivo, tavený sýr 30 % |
Přesnídávka: | jablkový dia kompot |
Oběd: | kuřecí vývar s kapáním, dušené hovězí, bramborová kaše, mrkvový salát |
Svačina: | mléko |
Večeře: | rizoto s kuřecím masem a zeleninou se sýrem, hlávkový salát |
II. večeře: | loupané broskve |
Diabetické diety s omezením bílkovin
Ve stadiu začínajícího diabetického postižení ledvin (ztráta albuminu močí pod 300 mg za 24 hodin) by příjem bílkovin v dietě neměl přesáhnout 0,8–1,0 g na 1 kg hmotnosti za den. Ve fázi diabetického postižení ledvin (kreatinin nad 150 µmol/l, zvýšení K, P v séru) se v dietě snižuje množství bílkovin, příjem bílkovin nesmí přesahovat 12 % z celkové energetické spotřeby a denní spotřeba by neměla přesáhnout 0,6–0,7 g na 1 kg tělesné hmotnosti pacienta. Je nutné, aby část bílkovin byla nahrazena plnohodnotnými bílkovinami s obsahem esenciálních aminokyselin obsažených v mase a mléčných výrobcích. Obsah ostatních živin je opět zachován podle doporučených hodnot diabetických diet.
Snížením bílkovin ve stravě a zachováním ostatních živin se sníží množství energie cca o 10 % z celkové doporučené hodnoty. Dříve se toto snížení kompenzovalo zvýšeným množstvím tuků a zařazováním tučných potravin, což není vhodné. Většina diabetiků má již i další projevy pozdních komplikací – zvýšené hodnoty triglyceridů, cholesterolu. Lépe je zvýšit povolené množství sacharidů, pravidelně kontrolovat glykemie a kompenzovat diabetika vhodnými antidiabetiky či inzulinem. Energetický příjem by měl dosahovat 35–40 kcal na 1 kg ideální hmotnosti pacienta.
V současnosti se u pacientů zahajuje včas dialyzační léčba, proto starší diety s vysokým obsahem tuku (s masem typu bůčku apod.) jsou již dnes kontraindikovány. Přesto se v praxi ojediněle s pacienty, kterým tato dieta byla zavedena, setkáme.
Obsah bílkovin v jednotlivých typech potravin je uveden v tab. 3, příklady diet s omezením bílkovin na 30–60 g ukazují tab. 4–7.
V důsledku selhání renálních (ledvinných) funkcí vzniká hyperkalemie (zvýšení hladiny draslíku v krvi), musíme omezit i množství draslíku ve stravě. Obsah draslíku v zelenině a bramborách lze snížit tím, že potraviny vaříme ve větším množství vody, kterou pak slijeme a nepoužíváme. Nezařazujeme luštěniny, banány, meruňky, sušené ovoce, mandle, ořechy, mák, kakao, čokoládu, sardinky, vnitřnosti. Omezíme pomeranče, jablka, jahody. Snižování draslíku ve stravě provádíme, jen pokud jsou vyšší hodnoty v séru.
Podle diurézy (rychlost vylučování moči) a elektrolytové bilance omezujeme spotřebu tekutin a soli. Příjem fosforu omezujeme společně s bílkovinami v potravinách. Při trvalém snížení renálních funkcí hrozí riziko hypokalcemie (stav sníženého množství vápníku v krvi) a tím i poškození stavby kostí (osteoporóza), proto je vhodné, aby část bílkovin byla hrazena mléčnými výrobky bohatými na vápník.
Tabulka 3: Obsah bílkovin v jednotlivých typech potravin
10 g bílkovin obsahuje | |
---|---|
80 g kuřecí stehno | 90 g zavináče |
70 g vepřová kýta | 50 g drůbeží paštika |
65 g zadní hovězí | 322 ml mléko |
53 g kuřecí prsa | 35 g sýr eidam 30 % |
75 g filé | 50 g tavený sýr 30 % |
125 g kapr | 80 g žervé |
60 g drůbeží párky | 90 g sýr Lučina |
50 g šunka | 55 g měkký tvaroh |
50 g sardinky v oleji | 35 g tvrdý tvaroh |
2 ks vejce (obsahují 600 mg cholesterolu) | |
200 ml biokys | 170 ml jogurt |
Pečivo a přílohy | |
100 g chleba | 5,6 g bílkovin |
100 g nízkobílkovinného chleba | 1,5 g bílkovin |
100 g těstovin | 12 g bílkovin |
100 g nízkobílkovinných těstovin | 6,0 g bílkovin |
Další omezení bílkovin na 20–30 g za den, tj. pod 0,3 g na 1 kg hmotnosti, je komplikované. Při zařazení speciálních nízkobílkovinných potravin (mouka, chléb, pečivo, těstoviny) lze stravu obohatit též bílkovinnými potravinami (mléčnými výrobky, vejci). Dieta se podává krátkodobě a je třeba doplnit ji ketoanalogy (organické kyseliny (ketokyseliny), které jsou analogické jednotlivým přirozeným aminokyselinám, avšak bez obsahu dusíku). Pacient je obvykle připravován k dialýze a zařazen do transplantačního programu.
Tabulka 4: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 60 g B)
Snídaně: | bílá káva s mlékem (200 ml), 70 g chleba, 10 g Flory, 50 g taveného sýra |
Přesnídávka: | ovoce, 30 g pečiva |
Oběd: | květáková polévka, 50 g dušeného masa, 220 g brambor, 150 g dia kompotu |
Svačina: | ovoce |
Večeře: | zeleninový nákyp s 50 g šunky, 220 g brambor |
II. večeře: | ovoce |
S = sacharidy, B = bílkoviny
Tabulka 5: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 50 g B)
Snídaně: | čaj s citronem, 70 g chleba, 20 g Flory, 20 g dia džemu |
Přesnídávka: | ovoce, 30 g pečiva |
Oběd: | pórková polévka, 125 g smaženého kapra, moravský bramborový salát bez majonézy, 220 g brambor, zelenina |
Svačina: | ovoce |
Večeře: | 220 g brambor s tvarohem (35 g), hlávkový salát |
II. večeře: | ovoce |
S = sacharidy, B = bílkoviny
Tabulka 6: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 40 g B)
Snídaně: | mátový čaj, 70 g chleba, 20 g Flory, pažitka |
Přesnídávka: | ovoce, 30 g pečiva |
Oběd: | zeleninová polévka, 80 g pečeného kuřete na česneku, 180 g vařené rýže, okurkový salát |
Svačina: | ovoce |
Večeře: | dušená zelenina, pečené brambory (připravené z 220 g) |
II. večeře: | ovoce |
S = sacharidy, B = bílkoviny
Tabulka 7: Příklad jídelního lístku u diabetické diety (225 g S, 30 g B)
Snídaně: | šípkový čaj, 70 g chleba, 20 g Ramy |
Přesnídávka: | ovoce, 30 g pečiva |
Oběd: | krupková polévka, zapečená cuketa s rajčaty a bazalkou, 220 g brambor |
Svačina: | ovoce |
Večeře: | zeleninové rizoto (180 g vařené rýže), hlávkový salát |
S = sacharidy, B = bílkoviny
Diabetiků se týkají i další články (viz kategorie Výživa nemocných), neboť řada diabetiků zejména 2. typu má dyslipidemii (neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi), dnu, cholelitiázu (onemocnění žlučových cest) a další nemoci vyžadující dietní léčbu či dietní omezení.