Chemoterapie i radioterapie mají některé vedlejší účinky, v jejichž důsledku se u onkologických pacientů mohou vyskytnout některá výživová omezení. Mezi typické obtíže se řadí nechutenství, nauzea a zvracení, potíže se žvýkáním, dysfagie, průjem, změna vnímání chuti nebo pocit plnosti. Dostatečný přísun potravy je však důležitý, aby se předešlo ztrátě hmotnosti nebo nedostatku některých živin. Pomoci mohou např. bylinky povzbuzující chuť k jídlu či sušené potraviny, při změnách vnímání chuti někdy pomáhá tonik.
Ke zmírnění dopadu vedlejších účinků chemoterapie či radioterapie byla vydána následující doporučení (tab. 1).
Tabulka 1: Výživová doporučení ke zmírnění dopadu vedlejších účinků protinádorové léčby
Obtíž |
Výživové doporučení |
nechutenství
|
- jídlo si rozdělte do menších porcí v průběhu celého dne
- při přípravě jídla dbejte i na estetiku, aby pokrm vypadal lákavě
- snažte se jíst každé dvě až tři hodiny, případně i v nočních hodinách
- vyhýbejte se výrazně aromatickým jídlům (vůně je méně výrazná u studených jídel)
- používejte bylinky a koření povzbuzující chuť k jídlu (např. bazalka, oregano, kari, zázvor)
- pijte nealkoholické nápoje povzbuzující chuť k jídlu (např. tonik nebo nápoje s příchutí „bitter lemon“)
- zohledněte individuální preference a chuťové vjemy
- vytvořte si u jídla příjemnou atmosféru
|
potíže se žvýkáním, potíže s polykáním, záněty horní části trávicího traktu
|
- jezte mixovanou až polotekutou stravu (polévky, dušená jídla)
- koření používejte jen umírněně
- vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem kyselin, jako je např. ocet nebo citrusové plody
- vyhýbejte se syceným nápojům
- dávejte přednost chlazeným a mraženým potravinám
- vhodné jsou i šťávy, ovocné přesnídávky a další hotová jídla pro kojence (prodávají se ve skleněných lahvičkách nebo i v jiných obalech)
|
nauzea, zvracení
|
- jídlo jezte vlažné, koření používejte jen umírněně
- nepřipravujte si (resp. nenabízejte pacientovi) oblíbené pokrmy, neboť hrozí riziko, že si k nim vytvoří averzi – tzn. kvůli aktuálním potížím je bude odmítat i v budoucnu
- mezi hlavními jídly zkuste konzumovat suché potraviny, jako např. suchary nebo tenké (nesladké) sušenky
- dávejte přednost studeným jídlům (jsou méně aromatická než teplá jídla)
- „nejezení“ ještě zhoršuje již existující nevolnost
|
průjem
|
- jezte potraviny s nízkým obsahem vlákniny
- vyhýbejte se nadýmavým druhům zeleniny
- dbejte na dostatečný příjem tekutin, zvláště pak při silných průjmech
- pijte fenyklový, kmínový nebo mátový čaj
- jezte „protiprůjmové“ potraviny, jako je např. rýže, oloupané jablko či banán, popř. pijte borůvkový čaj
- případně si nechte provést doplňující vyšetření, zda netrpíte intolerancí laktózy
|
změna vnímání chuti
|
- kombinujte potraviny podle své chuti: koření a sůl používejte tak, aby vám jídlo chutnalo
- při kovové pachuti v ústech pomáhají hořké nápoje (např. nápoje s příchutí „bitter lemon“, tonik nebo citronová šťáva)
- chuť v ústech zlepšují žvýkačky, kyselé bonbóny a vyplachování úst čistou vodou nebo vodou s přídavkem citronové šťávy
- při přípravě masa, ryb a drůbeže používejte marinádu s obsahem sójové omáčky, ovocné šťávy nebo vína
- v případě averze k masu, rybám nebo uzeninám se snažte konzumovat jiné zdroje proteinů (např. mléko a mléčné výrobky, vejce)
|
pocit plnosti, nadýmání
|
- jezte lehce stravitelná jídla
- vyhýbejte se nadýmavým potravinám (např. luštěniny, čerstvé pečivo, celozrnné pečivo)
- používejte bylinky podporující trávení (např. bazalka, saturejka, kopr, tymián, anýz, kmín)
- jezte pomalu, sousta důkladně rozkousejte
- před jídlem nebo po jídle pijte (vyhýbejte se však syceným nápojům)
- jídlo si rozdělte do menších porcí v průběhu celého dne
- berte v úvahu, že pražené výrobky (např. káva) a kyselé potraviny působí dráždivě
|
Zdroj: Svaz rakouských dietologů a Německé společnosti pro výživu (upraveno)
Související odkazy
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa onkologicky nemocného (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Doporučení nutriční skupiny ČOS (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Mýty a pověry ve výživě (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa v průběhu chemoterapie (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké (publikace věnované výživě v době nemoci a léčby onkologického onemocnění; odkaz vede na web linkos.cz)