V roce 2007 Světový fond pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund, WCRF) a Americký ústav pro výzkum rakoviny (American Institute for Cancer Research, AICR) společně uskutečnily první komplexní hodnocení všech tehdy existujících výsledků studií z celého světa, které se zabývaly vzájemnou souvislostí mezi výživou a vznikem zhoubných nádorů. Na základě tohoto hodnocení pak byla formulována jednoduchá výživová doporučení k prevenci vzniku zhoubných nádorů. Tato doporučení od té doby byla již dvakrát doplněna a aktualizována, vždy na základě nejnovějších vědeckých poznatků [1].
Kromě mnoha významných výživových faktorů je jako součást onkologické prevence zdůrazňován i význam pohybové aktivity: nedostatek pohybu je jednou z příčin vzniku zhoubných nádorů, proto by tělesná aktivita měla být každodenní a samozřejmou součástí života. Velmi důležitým faktorem v onkologické prevenci je nekuřáctví, resp. odvykání kouření.
Výživová doporučení k prevenci zhoubných nádorů
Udržujte si přiměřenou hmotnost
Jedním z nejvýznamnějších preventivních opatření proti vzniku zhoubných nádorů je udržování normální tělesné hmotnosti (BMI 18,5 až < 25 kg/m2) a normálního obvodu pasu, obojí nejlépe po celý život.
Vyhýbejte se „vysoce energetickým“ potravinám a nápojům
Konzumace energeticky vydatných jídel a nápojů v současné době celosvětově roste, což se projevuje celosvětovým nárůstem podílu lidí s nadváhou či obezitou. Nadváha je jedním z rizikových faktorů pro vznik zhoubných nádorů, proto se doporučuje omezovat konzumaci potravin bohatých na kalorie, zvláště pak slazených nápojů. Strava složená převážně ze zpracovaných potravin a často obsahující značné množství tuku nebo cukru je většinou energeticky vydatnější než strava, která obsahuje velký podíl málo zpracovaných potravin a potravin rostlinného původu:
- Energeticky vydatná jídla (např. smažené pokrmy, salámy, tučné „chuťovky“ a sladkosti) a slazené nápoje se doporučuje konzumovat jen zřídka.
- Fast food by se měl konzumovat jen zřídka, pokud vůbec.
Jezte dostatek potravin rostlinného původu
Podle zprávy WCRF [1] jsou potraviny napomáhající onkologické prevenci převážně rostlinného původu. Ke snížení rizika vzniku zhoubného nádoru se proto doporučuje konzumovat stravu převážně rostlinného původu:
- Jezte alespoň pět porcí různých druhů zeleniny a ovoce denně. Snažte se o pestrost: střídejte rozdílné druhy zeleniny a ovoce o různých barvách, včetně červené, zelené, žluté, bílé, fialové a oranžové (počítají se i rajčata a výrobky z nich, stejně tak i česnek).
- Každé vaše jídlo by mělo obsahovat obiloviny a/nebo luštěniny, pokud možno co nejméně průmyslově zpracované (avšak tepelně upravené, je-li to potřeba, což obzvláště platí u fazolí).
Potraviny živočišného původu jezte jen v omezeném množství
Velké množství potravin živočišného původu je významným zdrojem živin a jsou zdraví prospěšné – pokud jsou ovšem konzumovány v přiměřeném množství. Jejich nadměrná konzumace je však v mnoha ohledech spojena s negativními účinky. V souvislosti s onkologickou prevencí se doporučuje omezit příjem červeného masa a vyhýbat se konzumaci zpracovaného masa a masných výrobků:
- Spotřeba červeného masa by neměla přesáhnout 500 g týdně. Z toho by co možná nejmenší podíl měly tvořit masné výrobky (např. uzeniny).
Omezte spotřebu alkoholu
Alkohol zvyšuje riziko vzniku zhoubných nádorů dutiny ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, tlustého střeva, konečníku, prsu a jater. Důkazy o tom jsou zcela jednoznačné, WCRF proto doporučuje nepít alkohol vůbec. Pokud však již člověk alkohol občas pije, doporučuje se omezit jeho spotřebu následovně:
- Spotřeba alkoholických nápojů by se podle doporučení Světové zdravotnické organizace [2] měla omezit nanejvýš na 20 g alkoholu denně u mužů, 10 g denně u žen. To u žen odpovídá 1 dcl vína nebo jednomu malému pivu, u mužů 2 dcl vína nebo jednomu půllitru piva.
Bližší informace, zejména o závislosti na alkoholu, najdete v kategorii Alkohol.
Další výživová opatření k prevenci zhoubných nádorů
Některé metody zpracování nebo prodlužování trvanlivosti potravin mohou mít negativní účinek v tom smyslu, že mohou přispět ke vzniku zhoubného nádoru. Nebezpečí představují i jedovaté látky, které jsou obsaženy v plesnivějících potravinách. Tak například potraviny kontaminované aflatoxiny se mohou podílet na vzniku zhoubného nádoru jater. Potraviny, jejichž trvanlivost je prodloužena nasolením, mohou zase přispívat ke vzniku zhoubných nádorů žaludku. Platí proto následující doporučení:
- Vyhýbejte se konzumaci potravin vykazujících sebemenší známky plísně, zvláště pak obilovin a luštěnin.
- Nejezte potraviny nakládané do soli ani „jen“ silně prosolené. Podle doporučení WHO by denní spotřeba soli neměla překročit pět gramů.
Související odkazy
- Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. The Third Expert Report (2018). (odkaz vede na web wcrf.org; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
- World Health Organization Europe: CINDI dietary guide (odkaz vede na PDF soubor na webu who.int, jeho obsah je dostupný pouze v angličtině; 1.0 MB)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Onkologická prevence – strava (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Alkohol (odkaz vede na web linkos.cz)