Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Zhoubné nádory (rakovina)
  • Zhoubné nádory a výživa
  • Aktuální: Výživou k prevenci zhoubných nádorů

Výživou k prevenci zhoubných nádorů

Zhoubné nádory a výživa
Autor: gesundheit.gv.at

Výživa je jedním z faktorů životního stylu, které ovlivňují vznik nádorového onemocnění. V dnešní době již existují vědecky podložená data (důkazy) o řadě výživových faktorů, které mají jednoznačnou souvislost se vznikem určitého typu zhoubného nádoru. U mnoha dalších ovlivňujících faktorů není souvislost tak jednoznačná, lze ji však považovat za pravděpodobnou.

V roce 2007 Světový fond pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund, WCRF) a Americký ústav pro výzkum rakoviny (American Institute for Cancer Research, AICR) společně uskutečnily první komplexní hodnocení všech tehdy existujících výsledků studií z celého světa, které se zabývaly vzájemnou souvislostí mezi výživou a vznikem zhoubných nádorů. Na základě tohoto hodnocení pak byla formulována jednoduchá výživová doporučení k prevenci vzniku zhoubných nádorů. Tato doporučení od té doby byla již dvakrát doplněna a aktualizována, vždy na základě nejnovějších vědeckých poznatků [1].

Kromě mnoha významných výživových faktorů je jako součást onkologické prevence zdůrazňován i význam pohybové aktivity: nedostatek pohybu je jednou z příčin vzniku zhoubných nádorů, proto by tělesná aktivita měla být každodenní a samozřejmou součástí života. Velmi důležitým faktorem v onkologické prevenci je nekuřáctví, resp. odvykání kouření.

Výživová doporučení k prevenci zhoubných nádorů

Udržujte si přiměřenou hmotnost

Jedním z nejvýznamnějších preventivních opatření proti vzniku zhoubných nádorů je udržování normální tělesné hmotnosti (BMI 18,5 až < 25 kg/m2) a normálního obvodu pasu, obojí nejlépe po celý život.

Vyhýbejte se „vysoce energetickým“ potravinám a nápojům

Konzumace energeticky vydatných jídel a nápojů v současné době celosvětově roste, což se projevuje celosvětovým nárůstem podílu lidí s nadváhou či obezitou. Nadváha je jedním z rizikových faktorů pro vznik zhoubných nádorů, proto se doporučuje omezovat konzumaci potravin bohatých na kalorie, zvláště pak slazených nápojů. Strava složená převážně ze zpracovaných potravin a často obsahující značné množství tuku nebo cukru je většinou energeticky vydatnější než strava, která obsahuje velký podíl málo zpracovaných potravin a potravin rostlinného původu:

  • Energeticky vydatná jídla (např. smažené pokrmy, salámy, tučné „chuťovky“ a sladkosti) a slazené nápoje se doporučuje konzumovat jen zřídka.
  • Fast food by se měl konzumovat jen zřídka, pokud vůbec.

Jezte dostatek potravin rostlinného původu

Podle zprávy WCRF [1] jsou potraviny napomáhající onkologické prevenci převážně rostlinného původu. Ke snížení rizika vzniku zhoubného nádoru se proto doporučuje konzumovat stravu převážně rostlinného původu:

  • Jezte alespoň pět porcí různých druhů zeleniny a ovoce denně. Snažte se o pestrost: střídejte rozdílné druhy zeleniny a ovoce o různých barvách, včetně červené, zelené, žluté, bílé, fialové a oranžové (počítají se i rajčata a výrobky z nich, stejně tak i česnek).
  • Každé vaše jídlo by mělo obsahovat obiloviny a/nebo luštěniny, pokud možno co nejméně průmyslově zpracované (avšak tepelně upravené, je-li to potřeba, což obzvláště platí u fazolí).

Potraviny živočišného původu jezte jen v omezeném množství

Velké množství potravin živočišného původu je významným zdrojem živin a jsou zdraví prospěšné – pokud jsou ovšem konzumovány v přiměřeném množství. Jejich nadměrná konzumace je však v mnoha ohledech spojena s negativními účinky. V souvislosti s onkologickou prevencí se doporučuje omezit příjem červeného masa a vyhýbat se konzumaci zpracovaného masa a masných výrobků:

  • Spotřeba červeného masa by neměla přesáhnout 500 g týdně. Z toho by co možná nejmenší podíl měly tvořit masné výrobky (např. uzeniny).
Poznámka: Zpracováním masa se rozumí i uzení, nakládání, nasolení nebo přidávání chemických konzervačních prostředků – to vše za účelem prodloužení trvanlivosti masa. Mezi červené maso patří hovězí, vepřové, skopové a kozí maso. Naopak mezi bílé maso se počítá kuřecí nebo krůtí maso.

Omezte spotřebu alkoholu

Alkohol zvyšuje riziko vzniku zhoubných nádorů dutiny ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, tlustého střeva, konečníku, prsu a jater. Důkazy o tom jsou zcela jednoznačné, WCRF proto doporučuje nepít alkohol vůbec. Pokud však již člověk alkohol občas pije, doporučuje se omezit jeho spotřebu následovně:

  • Spotřeba alkoholických nápojů by se podle doporučení Světové zdravotnické organizace [2] měla omezit nanejvýš na 20 g alkoholu denně u mužů, 10 g denně u žen. To u žen odpovídá 1 dcl vína nebo jednomu malému pivu, u mužů 2 dcl vína nebo jednomu půllitru piva.

Bližší informace, zejména o závislosti na alkoholu, najdete v kategorii Alkohol.

Další výživová opatření k prevenci zhoubných nádorů

Některé metody zpracování nebo prodlužování trvanlivosti potravin mohou mít negativní účinek v tom smyslu, že mohou přispět ke vzniku zhoubného nádoru. Nebezpečí představují i jedovaté látky, které jsou obsaženy v plesnivějících potravinách. Tak například potraviny kontaminované aflatoxiny se mohou podílet na vzniku zhoubného nádoru jater. Potraviny, jejichž trvanlivost je prodloužena nasolením, mohou zase přispívat ke vzniku zhoubných nádorů žaludku. Platí proto následující doporučení:

  • Vyhýbejte se konzumaci potravin vykazujících sebemenší známky plísně, zvláště pak obilovin a luštěnin.
  • Nejezte potraviny nakládané do soli ani „jen“ silně prosolené. Podle doporučení WHO by denní spotřeba soli neměla překročit pět gramů.
Poznámka: Na tomto portálu uvedená doporučení k prevenci konkrétních onemocnění, a rovněž výživová doporučení v případě existence konkrétních onemocnění, je potřeba chápat pouze jako všeobecně platná doporučení. Nemohou nahradit individuální poradenství a konzultaci s lékařem nebo s nutričním terapeutem.

Související odkazy

  1. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. The Third Expert Report (2018). (odkaz vede na web wcrf.org; jeho obsah je dostupný pouze v angličtině)
  2. World Health Organization Europe: CINDI dietary guide (odkaz vede na PDF soubor na webu who.int, jeho obsah je dostupný pouze v angličtině; 1.0 MB)
  3. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Onkologická prevence – strava (odkaz vede na web linkos.cz)
  4. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Alkohol (odkaz vede na web linkos.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Rakovina tlustého střeva a...
Rakovina tlustého střeva a konečníku: prevence

U většiny pacientů je přesná příčina vzniku kolorektálního karcinomu neznámá. Jsou však známy riz...

Zhoubné nádory: základní in...
Zhoubné nádory: prevence a včasné rozpoznání

Vzniku zhoubného nádoru nelze vždy předejít. K prevenci nádorových onemocnění však významně přisp...

Dieta u nádorových onemocnění
Dietní prevence vzniku nádorů

Strava se velmi často uplatňuje v rozvoji nádorových onemocnění. Průkaz, že dieta vyvolala nádor...

Zhoubné nádory: základní in...
Zhoubné nádory: vznik

Mechanismy vzniku nádorových onemocnění jsou poměrně komplexní. Všechny zhoubné nádory se však vy...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 19.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace