V čem je zinek obsažen?
Dobrými zdroji zinku jsou především hovězí, vepřové a drůbeží maso, dále vejce, mléko a sýry. K pokrytí potřeby tohoto stopového prvku mohou přispívat i celozrnné výrobky, ale obsah zinku se snižuje s rostoucím stupněm mletí mouky: jinými slovy, celozrnné mouky mají vyšší obsah zinku než bílé mouky.
Kolik zinku potřebujeme?
Doporučená denní dávka zinku pro dospělé ve věku 25–51 let je 7 mg pro ženy a 10 mg pro muže. Pro těhotné ženy (od čtvrtého měsíce těhotenství) je doporučená denní dávka zinku 10 mg, pro kojící matky 11 mg.
Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek zinku
Nadměrný příjem zinku je toxický až ve velmi vysokých dávkách; s touto situací se lékaři obvykle setkávají za zvláštních podmínek, jako je například konzumace kyselých potravin nebo vody z pozinkovaných nádob. Akutní otrava se projevuje různými příznaky, mezi které se řadí např. zažívací potíže či horečky. Chronické předávkování vede k hypochromní anemii nebo neutropenii.
Nedostatek zinku se může objevit při jeho výrazně sníženém příjmu, například v důsledku velmi jednostranné stravy. Mezi další možné příčiny nedostatku zinku patří poruchy vstřebávání ve střevě (například při chronickém průjmu), dále se může vyskytovat u pacientů na umělé výživě nebo při rozsáhlých popáleninách. K nedostatku zinku může přispívat zvýšená potřeba tohoto stopového prvku u dětí a dospívajících během růstových spurtů, a také u těhotných a kojících žen. Příznaky nedostatku zinku jsou různorodé: řadí se mezi ně snížení intenzity chuťových vjemů, ztráta chuti k jídlu, kožní změny (dermatitida), zhoršené hojení ran, vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím, zpomalení růstu, neuropsychologické poruchy, a v neposlední řadě i poruchy sexuálního vývoje u mužů, včetně narušené schopnosti reprodukce.