Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Minerální látky
  • Aktuální: Jod

Jod

Minerální látky
Autor: gesundheit.gv.at

Jod je jedním ze stopových prvků. Je součástí tyroxinu – hormonu štítné žlázy, který má zásadní význam pro správné fungování metabolismu. Na jodu jsou závislé všechny orgánové systémy v lidském těle, zvláště pak nervový systém. Jod je rovněž důležitý pro udržování tělesné teploty, a také pro dělení a růst buněk. Nedostatek jodu se může projevit zvětšením štítné žlázy: tento abnormální stav se označuje jako struma.

Střední Evropa byla dlouhou dobu považována za oblast s nedostatkem jodu, protože zdejší půda má jen nízký obsah jodu. Jako protiopatření byla v roce 1950 zavedena v tehdejším Československu jodizace kuchyňské soli, tzn. jod je uměle přidáván do kuchyňské soli, kterou lze běžně zakoupit v obchodech v potravinami. Dostatečný přísun jodu je důležitý zejména během těhotenství. Většina jodu v těle je uložena ve štítné žláze.

V čem je jod obsažen?

Obsah jodu v potravinách velmi kolísá, proto je v České republice obzvláště důležitým zdrojem tohoto stopového prvku jodizovaná kuchyňská sůl. Podle Vyhlášky Ministerstva zemědělství ČR č. 331/1997 Sb. musí tzv. „sůl s jodem“ obsahovat 27 ± 7 mg jodu na 1 kg soli [1]. Nejodované soli, včetně mnoha údajně „zdravých solí“ a mořské soli, často obsahují nedostatečné množství jodu.

Dobrým zdrojem jodu jsou mořské ryby a další mořské produkty, jako jsou mořské plody (hlavonožci, mlži a korýši) a mořské řasy. Obsah jodu v potravinách podléhá velkým regionálním i sezónním výkyvům, protože do značné míry závisí na obsahu jodu v půdě i v chovech hospodářských zvířat. Pokud mají zvířata dostatečný přísun jodu, přispívají k pokrytí potřeby jodu rovněž mléko a vejce. Při nákupu chleba, pečiva, sýrů a uzenin je důležité se ujistit, že při jejich výrobě byla použita jodizovaná sůl.

Kolik jodu potřebujeme?

Podle Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu [2] je doporučená denní dávka jodu pro děti nad 12 let a dospělé 150 mg. Těhotné ženy a kojící matky by měly denně přijímat 250 mg jodu [3].

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Doplňkový příjem jodu

V určitých fázích života nebo u určitých skupin osob (například u těhotných žen, kojících matek, lidí s alergií na ryby nebo na kravské mléko, lidí s intolerancí laktózy), případně při dietě se sníženým obsahem soli nebo při jednostranné vegetariánské stravě, může být vhodné přijímat jod ve formě doplňku stravy. Užívání jakéhokoli doplňku stravy je však vždy vhodné předem konzultovat s lékařem.

Nedostatek/nadbytek jodu

Nadbytku jodu ve stravě se není třeba obávat, a to ani při používání jodizované kuchyňské soli. Opatrnost se doporučuje při extrémně vysokém příjmu různých produktů z řas, z nichž některé mají vysoký obsah jodu. K chronicky nadměrnému příjmu jodu mohou přispívat mimo jiné léky obsahující jod nebo dezinfekční prostředky. Mezi příznaky extrémního nadbytku jodu může patřit jodem vyvolaná struma, tyreotoxická krize nebo tzv. jodové akné.

Nedostatek jodu bývá způsoben zejména jeho nedostatečným příjmem v potravě, například při používání nejodované soli. Nedostatek jodu se může projevit zvětšením štítné žlázy (tzv. struma). Nedostatečný přísun jodu během těhotenství může vést k endemickému kretenismu – vývojovým poruchám kosterního a nervového systému dítěte, které již později nelze napravit [4]. Nedostatek jodu může mít za následek i hypotyreózu.

Související odkazy

  1. Vyhláška č. 331/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici (odkaz vede na web zakonyprolidi.cz)
  2. Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu (MKJD) (odkaz vede na web szu.cz)
  3. Státní zdravotní ústav: Doporučený denní příjem jodu – leták (odkaz vede na PDF soubor na webu szu.cz, 2.9 MB)
  4. Václav Zamrazil, Jarmila Čeřovská: Jod a štítná žláza – optimální přívod jodu a poruchy z jeho nedostatku. Mladá fronta a.s., 2014. (odkaz vede na PDF soubor na webu szu.cz, 378 kB)
  5. Lydie Ryšavá, Jaroslav Kříž: Řešení jodového deficitu v České republice – historie a současný stav. Vnitřní lékařství 2016, 62(Suppl 3):103–106. (odkaz vede na PDF soubor na webu casopisvnitrnilekarstvi.cz, 165 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky
Vápník

Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí...

Dietoterapie: úvod
Jod v dietě u onemocnění štítné žlázy

Díky jodizaci soli prováděné od roku 1950 se již neprojevuje nedostatek jodu, který se vyskytoval...

Minerální látky
Minerální látky – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých minerálních látek většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to n...

Minerální látky
Fluorid

Fluorid – nebo přesněji řečeno fluor – je jedním ze stopových prvků. V lidském těle se vyskytuje...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 22.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace