Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Vitaminy
  • Aktuální: Vitamin B7 (biotin)

Vitamin B7 (biotin)

Vitaminy
Autor: gesundheit.gv.at

Vitamin B7 neboli biotin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Biotin hraje významnou úlohu jako koenzym v metabolismu aminokyselin, mastných kyselin a sacharidů. Nedostatek vitaminu B7 se při vyvážené stravě vyskytuje jen velmi vzácně, někdy se však může objevit při častější konzumaci syrových vajec. Tomuto problému se lze vyhnout tepelnou úpravou vajec.

V čem je vitamin B7 obsažen?

Dobrými zdroji vitaminu B7 jsou játra, sójové boby, vařená vejce, ovesné vločky, špenát, houby, čočka a ořechy.

Kolik vitaminu B7 potřebujeme?

Denní potřeba vitaminu B7 není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu B7 pro dospělé ve věku 25–51 let je 30–60 µg denně. Tato hodnota platí i pro těhotné ženy a kojící matky.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu B7

Při předávkování biotinem dosud nebyl popsán žádný nebezpečný (toxický) účinek.

Riziko nedostatku biotinu při vyvážené stravě obvykle nehrozí. Nedostatek tohoto vitaminu se však někdy může objevit po dlouhodobější konzumaci syrových vajec. Syrová vejce totiž obsahují protein avidin, který se pevně váže na biotin – a organismus takto vázaný biotin nemůže využít. Kromě toho může být nedostatek biotinu způsoben některými vzácnými vrozenými deficity enzymů, např. geneticky podmíněným deficitem biotinidázy.

Poznámka: Konzumace syrových vajec se nedoporučuje nejen kvůli hrozícímu nedostatku biotinu, ale také kvůli tomu, že mohou obsahovat salmonelu.

Mezi typické příznaky nedostatku biotinu patří zánětlivé reakce kůže (seboroická dermatitida), zánět spojivek (konjunktivitida), slabost, podváha (zejm. při mentální anorexii), nevolnost a deprese.

Související odkazy

  1. Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Zvláštní výživová opatření
Dieta u fenylketonurie

Fenylketonurie (FKU) je nejrozšířenější porucha metabolismu aminokyselin, konkrétně aminokyseliny...

Jiné alergie
Alergie na pokojové rostliny

Některé pokojové rostliny při kontaktu s kůží vyvolávají buď reakci na rostlinný toxin (např. pry...

Vitaminy
Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 neboli riboflavin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Jako součást koenzymů se podí...

Vitaminy
Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B3 neboli niacin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Je součástí mnoha důležitých koen...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace