Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Vitaminy
  • Aktuální: Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitaminy
Autor: gesundheit.gv.at

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označení pro několik strukturně podobných látek, které obsahují kobalt (jeden ze stopových prvků). Vitamin B12 se významně podílí na různých metabolických procesech v těle, včetně odbourávání mastných kyselin. Kromě toho hraje důležitou roli v metabolismu kyseliny listové (folátu), a proto je nezbytný pro správnou krvetvorbu. Vitamin B12 se nachází výhradně v potravinách živočišného původu. Přísně veganská strava proto může snadno vést k nedostatku vitaminu B12; je ovšem zrádné, že tento deficit se projeví až po letech.

V čem je vitamin B12 obsažen?

Potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu B12 jsou játra. Mezi další zdroje vitaminu B12 v potravě se řadí maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. V potravinách rostlinného původu je vitamin B12 přítomen pouze v případě, že prošly bakteriální fermentací (např. v kysaném zelí). I v takovém případě je však obsažen pouze ve velmi malém množství, které nestačí k pokrytí doporučeného příjmu.

Poznámka: Vařením se vitamin B12 téměř neničí.

Kolik vitaminu B12 potřebujeme?

Doporučená denní dávka vitaminu B12 pro dospělé ve věku 25–51 let je 3,0 µg. Těhotné ženy by měly přijímat 3,5 µg vitaminu B12 denně, zatímco pro kojící matky je doporučená denní dávka 4,0 µg vitaminu B12 denně.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu B12

Při předávkování vitaminem B12 dosud nebyl popsán žádný nebezpečný (toxický) účinek.

Nedostatek vitaminu B12 hrozí zejména při veganské stravě, tzn. lidem, kteří nejedí maso, ryby, mléčné výrobky ani vejce. Vegani by proto měli vitamin B12 přijímat ve formě doplňku stravy.

Pro správné vstřebávání vitaminu B12 v trávicím traktu je nutný tzv. vnitřní faktor, který je u zdravých lidí vylučován žaludeční sliznici. Zvýšené riziko nedostatku vitaminu B12 proto mají jednak lidé trpící chronickým zánětem žaludku, jednak starší lidé (v důsledku změn žaludeční sliznice). Kromě toho hrozí nedostatek vitaminu B12 pacientům s některými onemocněními trávicího traktu (např. s Crohnovou chorobou) nebo lidem po gastrektomii (chirurgické odnětí žaludku nebo jeho části). Nedostatek vitaminu B12 má za následek poruchy tvorby buněk v kostní dřeni, což se projevuje zvláštní formou anemie s neobvykle velkými červenými krvinkami (tzv. megaloblastická anemie). V případě velmi těžkého nedostatku vitaminu B12 se mohou objevit i závažné následky, jako je onemocnění některých částí míchy a další trvalé poškození nervového systému. Vitamin B12 se v poměrně velkém množství ukládá v játrech. Příznaky deficitu tohoto důležitého vitaminu se proto často objeví až po letech nedostatečného příjmu.

Pozor! Zvláštní opatrnosti je třeba dbát u plně kojených dětí veganských matek. U těchto dětí existuje zvýšené riziko nedostatku vitaminu B12.

Související odkazy

  1. Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Vitaminy

Vitamin B9 (kyselina listová, folát)

Vitamin B9, kyselina listová neboli folát patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Folát je souhrnn...

Výživové trendy

Veganská strava

Vegani jedí výhradně rostlinnou stravu, vyhýbají se všem potravinám živočišného původu. To znamen...

Dietoterapie: úvod

Dieta při onemocnění krve

Dietní vlivy u krevních chorob se týkají anémií (chudokrevnost) a interakce (vzájemné reakce) pot...

Zvláštní výživová opatření

Vegetariánství, veganství apod.

Vegetariánství znamená obvykle dodržování poměrně zdraví prospěšné diety. Na rozdíl od jiných die...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 07.06.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI