biologická hodnota (proteinů)

Biologická hodnota proteinů je kvalita proteinů vyjádřená na stupnici, která dříve nabývala hodnot od 1 do 100; později se však ukázalo, že může nabývat i vyšších hodnot. Čím vyšší je číslo, tím vyšší je kvalita daného proteinu. Biologická hodnota je měřítkem účinnosti, s jakou se proteiny obsažené ve stravě mohou přeměnit na proteiny tělu vlastní. Čím více se proteiny ve stravě svým aminokyselinovým složením podobají tělesným proteinům, tím vyšší mají biologickou hodnotu. Důležitý je přitom zejména obsah esenciálních aminokyselin. „Referenční potravinou“ je celé slepičí vejce, jehož biologická hodnota byla v době zavedení tohoto pojmu stanovena na 100; v té době se předpokládalo, že proteiny obsažené ve vejci mají nejvyšší biologickou hodnotu. Zejména kombinací různých druhů potravin (např. brambory s vejcem, případně brambory či obilniny s mlékem či mléčnými výrobky) však lze biologickou hodnotu proteinů zvýšit i nad 100. Biologická hodnota vybraných potravin (včetně některých kombinací potravin rostlinného a živočišného původu) je uvedena v článku Bílkoviny (proteiny) a aminokyseliny.

Viz také proteiny, aminokyseliny, esenciální aminokyseliny.