Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Zkřížené potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie

Potravinové alergie
Autor: gesundheit.gv.at

Zkřížené potravinové alergie se mohou vyskytovat u lidí, jimž byla diagnostikována jiná alergie, např. pylová alergie. Taková alergie je označována jako tzv. potravinová alergie asociovaná s pyly. Imunitní systém alergika reaguje na určité potraviny, jejichž složky se podobají látkám obsaženým v pylech. Tělo si je „splete“, a protože pylová alergie se objevila již dříve, reaguje na takové potraviny přehnaně. Tak například u člověka s prokázanou alergií na ambrozii se mohou objevit příznaky alergické reakce po konzumaci banánu nebo melounu.

Z podobného důvodu se u lidí s alergií na prachové roztoče může objevit alergická reakce poté, co snědí krevetu nebo nějakého měkkýše (mušle, hlemýžď apod.). I v tomto případě jsou zdroje alergenů na první pohled výrazně odlišné, avšak obsahují strukturně podobné molekuly proteinů. Obecně se u zkřížených potravinových alergií často jedná o botanicky nebo zoologicky blízce příbuzné potraviny. Projevy zkřížené reaktivity s potravinovými alergeny se však mohou vyskytnout i u osob alergických na latex. U některých alergiků se může spektrum intolerancí během jejich „alergické kariéry“ průběžně rozšiřovat.

Jaké příznaky se mohou vyskytnout u zkřížených alergií?

Příznaky se typicky vyskytují nejprve na těch místech na těle, která přímo přišla do kontaktu s alergenní potravinou: nejčastěji se jedná o pálení nebo znecitlivění rtů nebo sliznice v ústní dutině, případně o otok jazyka (orální alergický syndrom). Šíření alergické reakce dále do těla je u zkřížených alergií poměrně vzácné, vyskytnout se však může. Potíže pak zasahují nejen hrtan, jícen, žaludek a střevo, ale i vzdálené orgány, jako např. plíce (astma), kůži (kopřivka, záchvatovitá zarudnutí), v nejhorším případě i celý organismus (anafylaktický šok).

Nejčastěji se vyskytující zkřížené alergie

Mezi nejčastěji se vyskytující zkřížené alergie se řadí pylová alergie (konkrétně na pyl břízy a lísky) a současně alergie na jádroviny (jablko, hruška apod.), peckoviny (třešně, višně, švestky, broskve, meruňky apod.) a lískové ořechy. Je tomu tak proto, že břízovité (lat. Betulaceae) a růžovité (lat. Rosaceae) rostliny jsou vzájemně botanicky příbuzné: lískové ořechy patří mezi břízovité, ostatní výše vyjmenované druhy ovoce mezi růžovité. Pokud je tedy imunitní systém senzibilizován na břízu, může přehnaně reagovat i na jablka. Při alergii na břízu tak připadají v úvahu zkřížené alergie na hrušky, broskve, nektarinky, třešně, švestky, lískové a vlašské ořechy, mandle, ostružiny, jahody, maliny, syrovou mrkev, celer a kiwi.

Další zkříženou alergií, která se vyskytuje poměrně často, je alergie na některé pozdní letní pyly (zvláště pelyněk, obecně čeleď hvězdnicovitých, lat. Asteraceae) a současně na kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) a některé druhy koření (kmín, fenykl, koriandr, anýz, tymián, pepř a některé další). Bližší informace se dočtete v článku Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny.

Alergické příznaky na zkřížené alergeny mají zpravidla slabší průběh než příznaky „hlavní“ alergie.

Další časté zkřížené alergie

Ke zkříženým reakcím s alergeny v potravinách může dojít i u mnoha dalších alergií, které s výživou nijak nesouvisejí. Obzvláště časté jsou zkřížené alergie u ořechů, peckovin, ryb a mořských plodů.

Hlavní alergie Možné zkřížené alergie
pyly trav a obilovin

lískový ořech, sója, hrách, fazole, čočka, rajče, banán, meloun, kešu ořech, pistácie, obilné mouky a obilné výrobky (pšenice), lupinová mouka (tj. mouka z bobů lupiny úzkolisté neboli vlčího bobu)

stromové pyly (bříza, líska, olše, buk)

lískový, vlašský, para a kešu ořech, mandle, jablko, hruška, broskev, nektarinka, třešeň, švestka, kiwi, meruňka, mrkev, celer, rajče, sója, anýz, fenykl, kmín, koriandr, petržel, kopr, bazalka, oregano, chilli

bylinné pyly (např. pelyněk nebo merlík)

celer, mrkev, fenykl, artyčok, rajče, paprika, heřmánek, anýz, kmín, koriandr, kari, petržel, česnek, bazalka, oregano, pepř, muškátový oříšek, skořice, zázvor, slunečnicová semínka

latex

avokádo, banán, kiwi, ananas, mango, cukrový meloun, fík, papája, broskev, marakuja, celer, rajče, paprika, jedlý kaštan, pohanka

prachoví roztoči krab, garnát, kreveta, humr, langusta (humr severský, scampi), rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď
Poznámka: Čím déle existují pylové alergie nebo i jiné inhalační alergie (např. na prachové roztoče nebo na zvířecí srst), tím častěji dochází ke zkříženým reakcím na strukturně podobné molekuly proteinů v potravinách.

Související odkazy

  1. Zkřížené alergie mohou alergikům působit potíže i mimo pylovou sezonu (odkaz vede na web pylovasluzba.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Alergie: základní informace

Alergie: diagnóza

Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozp...

Pylové alergie

Pylové alergie: příznaky, diagnóza

Existují různé metody diagnostiky pylové alergie. Některé informace o možném riziku alergie může...

Zvláštní výživová opatření

Dieta u fenylketonurie

Fenylketonurie (FKU) je nejrozšířenější porucha metabolismu aminokyselin, konkrétně aminokyseliny...

Pylové alergie

Pylové alergie: spouštěče

Pylové alergie jsou nejčastějším typem alergií. Pylovou alergii vyvolávají pyly z různých rostlin...

Související doporučené zdroje

Potravinové alergie

Diagnostika celiakie

Pokud má lékař u pacienta podezření na celiakii, odešle ho na několik testů. Teprve po nich lékař stanoví konečnou diagnózu.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Relativně novým onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku je neceliakální glutenová senzitivita....

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Mýty o celiakii

Může se z celiakie vyrůst? Hubne se při celiakii? O celiakii se traduje řada mýtů a polopravd. Článek na portálu celiak.cz některé z nich uvádí v článku na pravou míru.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI