Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Dieta u fenylketonurie

Dieta u fenylketonurie

Zvláštní výživová opatření
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Fenylketonurie (FKU) je nejrozšířenější porucha metabolismu aminokyselin, konkrétně aminokyseliny fenylalaninu (FA). FA je esenciální AMK, která se běžně podílí 5 % na složení bílkovin (hovězí maso 3,9 %, mléčný kasein 5,4 %, vejce 5,6 %). Nemocné dítě nedokáže FA v optimální míře rozložit.

Screening na FKU se provádí rutinně po narození. U FKU je hladina FA v krvi vyšší než 480 µmol/ l. Poškození mozku nastává při hladinách FA vyšších než 900 µmol/l. Dietním omezením přirozené bílkoviny se snižuje jeho hladina a udržuje se v bezpečném rozmezí 180–480 µmol/l. Musí se přitom zabezpečit dostatečné množství celkové bílkovny její náhradou bílkovinou bez FA. Při tom je denně potřebná i určitá dávka FA ze stravy, která závisí na věku a hmotnosti dítěte.

Při nálezu vysoké hladiny FA třetí den po porodu se u kojeného dítěte pokračuje v kojení, ale pouze pětkrát denně, a zbytek se doplňuje mléčným dokrmem bez FA. Hladina FA se kontroluje třikrát v týdnu. Když se hladina FA drží vysoko, zvyšuje se podíl umělé substituce bez FA. Po dosažení stabilizace hladiny FA v krvi se provádí její kontrola jedenkrát týdně.

U nekojených dětí se začíná mlékem bez FA, po dosažení hladiny FA v bezpečném rozmezí se přidává mléko se sníženým obsahem FA, neboť určité množství FA v dietě je pro vývoj nezbytný. Při nesprávně vedené dietě a nedostatečném hrazení FA jsou časnými projevy deficitu FA snižování váhového přírůstku, problémy s krmením a kožní projevy. Pozdní projevy spočívají v hubnutí, zpomalení rychlosti růstu, změnách kůže, vlasů, nehtů, letargii, zažívacích potížích, častých infekcích a otocích. Terminálními projevy nedostatku FA jsou křeče, mentální retardace a smrt. Naopak vysoké hladiny FA v krvi v období vývoje mozku způsobují nevratné poškození centrální nervové soustavy (CNS), proto je dodržování striktní diety nezbytné.

Principy diety

  1. Stanovení potřeby celkové bílkoviny (kojenec 2,2–2,5 g/kg tělesné hmotnosti, batole 2– 2,2 g/kg tělesné hmotnosti, předškolní věk 1,1–1,5 g/ kg tělesné hmotnosti, školní věk 0,9–1 g/kg tělesné hmotnosti).
  2. Určení tolerance FA.
  3. Definování množství přirozeného proteinu (bílkoviny) obsahujícího tolerovatelné množství FA.
  4. Výpočet potřebného proteinu k pokrytí tělesných potřeb a z něj odvozené hrazení substituovaným proteinem bez FA.
  5. Stanovení energetických potřeb a jejich hrazení neproteinovými zdroji.
  6. Stanovení doplňujícího množství vody.

Tabulka 1: Dovolené ovoce a zelenina, kdy v jedné porci není více než 50 mg FA

Ovoce: jablka, meruňky, třešně, čerstvé fíky (ne sušené), angrešt, grepy, hroznové víno, citrony, mandarinky, meloun, nektarinky, pomeranče, broskve, hrušky, ananas, švestky, hrozinky, maliny, rebarbora.
Zelenina: artyčoky, baklažán, fazole, zelí, mrkev, květák, celer, čekanka, okurka, pór, salát, houby, cibule, petržel, paprika, tykev, ředkvička, rajče.

Vyšší množství FA v ovoci a zelenině, které se musí počítat do celkového množství přijatého FA: banány, sušené meruňky, datle, sušené fíky, sušené broskve, chřest, červená řepa.

Nejčastější příčinou atopického ekzému je konzumace mléka, vajec, ryb, pšeničné bílkoviny, ořechů (lískových i vlašských), mandlí, rajčat, citrusového ovoce. K léčbě atopického ekzému se používá následující nealergenní dieta: 100 g jehněčího nebo králičího masa, 40 g kvalitního olivového oleje, 70 g rýže, 1 l vody, 300 mg vápníku, 300 mg soli. 1 litr této diety odpovídá 750 kcal a nahradí 1 litr mléka. Uvařené maso se mixuje s olejem, vařenou rýží a malým množstvím vody.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dieta u cukrovky
Speciální diabetické diety

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a...

Alergie: základní informace
Alergie u dětí

Alergie vznikají často již v dětském věku. Pokud byl dítěti diagnostikován například atopický ekz...

O výživě obecně
Výživa v průběhu života

Lidské tělo prochází v průběhu života dramatickým vývojem. Na počátku stojí jedna jediná buňka, z...

Dieta u onemocnění kostí a...
Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 22.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace