Označení: 2
Definice diety: Šetřící dieta se podává u pacientů, kteří obtížně tolerují základní dietu z důvodu dyspepsie (poruchy trávení), a proto se upřednostňují lehce stravitelné pokrmy s vhodnou technologickou úpravou. Pro dietu nejsou vhodné pokrmy s vysokou energetickou denzitou, zejména tučná jídla, nadýmavé potraviny a pikantní koření. Dieta se užívá u pacientů po operacích, některých diagnostických a terapeutických zákrocích nebo u pacientů s nauzeou (nevolností). Tato dieta se často používá pro přechod mezi dietou tekutou a základní. Složení základních živin je u této diety plnohodnotné s optimálním zastoupením bílkovin, sacharidů i tuků.
Cílové hodnoty živin: V této dietě se připouští nižší cílová hodnota vlákniny vzhledem k potřebě nižšího obsahu nadýmavých potravin a zmírnění dyspeptických obtíží. Cílové hodnoty ostatních živin jsou v této dietě podle potřeby nastaveny tak, aby se zvýšila snášenlivost přijímané stravy.
Praktická doporučení pro sestavení jídelního lístku:
- Z technologických úprav se využívá vaření, vaření v páře, dušení a pečení pod poklicí, v alobalu a v konvektomatu.
- Maso se před dušením opéká nasucho a během dušení se přidává malé množství tuku, popř. cibule na vydušení.
- Pokrmy se zahušťují moukou rozmíchanou ve vodě, zaprášením nebo dietní jíškou.
- Množství zeleniny a ovoce se doporučuje okolo 250 gamů denně.
- Podává se bílé pečivo a nezařazuje se celozrnné pečivo.
- Luštěniny se nezařazují.
- Zařazují se polotučné a nízkotučné mléčné výrobky, zejména zakysané mléčné výrobky a sýry s obsahem tuku v sušině do 30 %, nikoliv však plísňové a pikantní druhy.
- Ořechy a olejnatá semena se nepodávají.
- Pro zpestření jídelníčku se zařazuje jemné a trvanlivé pečivo s nižším obsahem tuku.
- Užívají se uzeniny s nižším obsahem tuku, nejlépe s vysokým podílem svalové bílkoviny, nikoliv však pikantní uzeniny, které obsahují pepř, pálivou papriku apod.
- Sladké pokrmy podávané pro zpestření jídelníčku se vybírají s nižším obsahem tuku.
- Nepoužívá se pikantní koření.
Složka potravy | Šetřící dieta |
---|---|
Zelenina, ovoce | 250 g/den |
Tuky | preference rostlinných olejů |
Ryby | 2× týdně, alespoň 1× mořské ryby |
Maso a uzeniny | libové, uzeniny s nižším obsahem tuku a vysokým podílem svalové bílkoviny |
Sýry | přírodní tvrdé a čerstvé sýry do 30 % t. v s., další povolené druhy pro zpestření jídelníčku |
Zakysané mléčnévýrobky | polotučné i nízkotučné, neslazené i slazené |
Vejce | ano |
Luštěniny | ne |
Obiloviny a výrobky z nich | výrobky z bílé mouky |
Ořechy a olejnatá semena | ne |
Jemné a trvanlivé pečivo | pro zpestření jídelníčku |
Koření | jednodruhová, byliny, zelené natě |
Nápoje | neslazené i slazené |
Sladké pokrmy | pro zpestření jídelníčku, pouze s nižším obsahem tuku |
Smažené pokrmy | ne |
Pacienti s žaludečními vředy nebo chronickou gastritidou se mohou ve své domácí stravě inspirovat v článku Šetřící žaludeční dieta.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)