Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Dieta při onemocněních žlučníku (žlučníková dieta)

Dieta při onemocněních žlučníku (žlučníková dieta)

Diety u onemocnění trávicího traktu
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Dieta při chorobách žlučníku je velmi podobná dietě při onemocněních slinivky břišní a jater. Pro tuto skupinu onemocnění je charakteristické, že dietní léčba hrála v minulosti zásadní roli. Dnes je naopak typické, že dietní léčba má částečně význam v prevenci a jen omezený význam – symptomatický – v úlevě od obtíží. V léčbě pak diety ztratily svůj význam.

V žlučníku se skladuje a zahušťuje žluč. Její hlavní funkcí je emulzifikace tuku, která umožní působení trávicích enzymů. Žluč má dále funkci exkreční (vylučuje z těla škodlivé látky). Řada látek pak podléhá tzv. enterohepatálnímu oběhu, což znamená, že se vrací do těla po novém vstřebání ze střeva.

Žlučníkové kameny (cholelitiáza) jsou velmi častým onemocněním. Vyskytuje se jak při relativní podvýživě v rozvojových zemích (až 70 %), tak v rozvinutých zemích při nadměrném příjmu potravin (v Evropě u 30–60 % dospělých). Častější je u žen, pravděpodobně vlivem estrogenů. K dalším rizikovým faktorům patří obezita, dlouhodobá parenterální výživa a zácpa. Jedná se zde pravděpodobně o vliv deoxycholátu (žlučové kyseliny) vznikajícího působením střevních bakterií. Vliv BMI a obvodu pasu je více vyjádřen v mladším věku. Ochranný (protektivní) vliv zeleniny a vlákniny byl prokázán jen v některých studiích. Alkohol před žlučníkovými kameny (cholelitiázou) pravděpodobně mírně chrání a vyšší příjem cholesterolu nemá u člověka na vznik cholelitiázy zásadní vliv. Příjem cukru, škrobu a brambor pravděpodobně vzniku cholelitiázy napomáhá.

Při známé cholelitiáze je vhodná dieta s obecnou restrikcí tuků. Před operací by měl být přijímán dostatek kvalitní bílkoviny bez tuku a relativně více sacharidů. Víceméně není důkaz o tom, že by dieta s omezením tuku hrála roli již u existující cholelitiázy. Spíše je vhodná postupná mírná redukce hmotnosti a zdravá dieta, předoperačně bez větší karence. Děti se žlučovými kameny mají malé rezervy tuku a proteinů a bývají spíše v malnutrici (podvýživě).

Denní tvorba žluči činí asi 1000 ml a žlučník obsahuje kolem 70 ml 10–20krát zahuštěné žluči. Normálně se žluč vyloučí do 5–20 minut po jídle. V prevenci žlučníkových kamenů se uvádí pravidelnost příjmu (např. 5× denně) a omezení jídla před spaním na 2–3 hodiny. Vhodné je dobře kousat a jíst v klidu a beze stresu.

Zvláštní dieta je doporučena po žlučové kolice, která provází posun kamene žlučovými cestami. Akutní kolika vyžaduje dostatek tekutin. Vhodný je čaj, suchary, vařené ovoce, další dny pak rýže, těstoviny, uhlovodanová (cukerná) dieta. Bílkoviny podáváme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později pak odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso. Dlouhodobě vylučujeme volné tuky, např. máslo. Zpočátku nepodáváme ani sýry. Hlavní složkou diety jsou obilniny a moučné výrobky. Koření vylučujeme, stejně jako vejce. Doporučujeme vařené a dušené maso, dále rýžové kaše, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku, listovou zeleninu či mrkev.

Profesor Páv v 80. letech 20. století prokázal, že dieta s převažující dávkou glycidů (sacharidů) typu žlučníkové diety nevyžaduje u diabetika snížení ani zvýšení dávky inzulinu. Snížení dávky inzulinu v domnění, že jsou přijímané sacharidy komplexnější a objem stravy menší, je v klinické praxi nejčastější chybou. Při zánětu je někdy třeba dávky inzulinu mírně zvyšovat.

U chronického onemocnění žlučníku je možná pestřejší dieta, která je velmi individuální a záleží na toleranci konkrétních jídel u každého jedince. Většina nemocných nejí tučná masa, tučné pomazánky, krémy a majonézové saláty. Vhodnější je vázaný tuk v těstu, opatrně lze doplnit máslo či rostlinný tuk do 30 g/den. Kyselé mléčné výrobky jsou lépe tolerovány, stejně jako sladké pokrmy, tvaroh a sýry (kromě aromatických) do 30 % tuku. Tuky pouze čerstvé, nepřepalované, z vajec jen bílek, telecí maso, ryby a libové hovězí. Nevhodné je vepřové maso, šlachy a vnitřnosti. Pečivo spíše starší, nekynuté. Největší variabilita je v toleranci zeleniny. Obvykle je dobře snášena mrkev, květák, chřest, špenát, z ovoce zejména jablka, meruňky, broskve a mandarinky, naopak není snášen česnek a cibule.

V akutních stadiích zánětu žlučníku (cholecystitidy) podáváme čajovou dietu, případně čaj a suchar, dále můžeme na 2–3 dny přejít na žlučníkovou dietu č. 4, resp. přísně šetřící dietu s vyloučením volného tuku.

Pravidla přísné šetřící žlučníkové diety, označované jako 4S

  1. Není energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné její dlouhodobé podávání.
  2. Je převážně uhlovodanová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků.
  3. Množství bílkovin je do 30 g/den a je hrazeno převážně rostlinnými bílkovinami.
  4. Tuky v dietě jsou pod 20 g/den. Volné tuky na mazání a přípravu pokrmů jsou zakázány.
  5. Obsah vitaminů a minerálních látek není plnohodnotný vzhledem k povoleným druhům potravin. Přísnou dietu není obvykle nutné držet dlouho.

Technologická úprava pokrmů pro dietu 4S

Nutná je co nejšetrnější úprava, pokrmy vaříme doměkka, nejdříve vše podáváme v kašovité úpravě, nemastíme.

Tabulka 1: Příklady jídelníčků pro přísnou žlučníkovou dietu (všechny pokrmy jsou nemastné!)

Snídaně:
  • čaj, suchary
  • čaj, starší bílé pečivo, džem
  • čaj, starší bílé, pečivo, med
Oběd:
  • šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka
  • polévka bramborová třená, nemastná dušená mrkev, lisované brambory
  • šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou, ochucená citronovou šťávou, cukrem a solí), těstoviny
Svačina:
  • banán
  • strouhané jablko
  • ovocná přesnídávka
Večeře:
  • rizoto s mrkví, meruňkové pyré
  • ovocný kysel s piškoty (pudink zavařený do pokrájeného broskvového kompotu)
  • žemlový nákyp s jablky (zapečená pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)

Po akutním období onemocnění (kolice či zánětu žlučníku) následuje přechodné období s následnou úpravou diety: po 2–3 dnech přísné diety 4S se pozvolna začínají přidávat další potraviny – vaječný bílek, netučné mléčné výrobky (tvaroh, sýry tavené a krájené do 30 % tuku, jogurty do 2 % tuku), vařené libové maso (kuřecí prsa, filé, libové hovězí, králík). Tato strava je velmi individuální a je nutná spolupráce dietní sestry s pacientem, aby se vyloučily potraviny způsobující potíže. Strava je nadále nemastná s vyloučením volných tuků. Po tomto období přecházíme na běžnou šetřící žlučníkovou dietu v nemocnicích, většinou označovanou jako č. 4. Podáváme ji při chronickém zánětu žlučníku a žlučových kamenech, po ukončení akutních obtíží a také po odstranění žlučníku (cholecystektomie).

Pravidla žlučníkové diety

  1. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou.
  2. Výběrem netučných potravin a omezeným množstvím tuků na namazání a přípravu pokrmů snižujeme celkové množství tuků na 60 g/den. Nesmažíme.
  3. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních obtíží pacienta.
  4. Pestrou stravou zajistíme dostatek vitaminů a minerálních látek.

Technologická úprava pokrmů pro žlučníkovou dietu

Snažíme se o pestrý jídelníček. Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě. Maso pro lepší chuť a barvu opečeme nasucho, pak podlijeme vodou a dále upravujeme. Nepoužíváme cibulový základ ani opékání na oleji.

Omáčky nezahušťujeme jíškou, ale moukou nebo zálivkou z mouky a vody.

Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.

Povolené množství tuku (másla nebo kvalitního oleje), nejlépe v množství do 10 g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.

Tabulka 2: Příklady jídelníčků pro žlučníkovou dietu

Snídaně:
  • čaj s citronem, rohlíky, termix
  • bílá káva, rohlíky, 10 g másla, 30% tavený sýr
  • mátový čaj, rohlíky, 50 g šunky
  • čaj s mlékem, piškotová bublanina s meruňkami
  • zelený čaj, netučný jogurt s cornflakes
Oběd:
  • netučný vývar s nudlemi, zapečená kuřecí prsa se sýrem v alobalu, bramborová kaše, kompot
  • vločková polévka, hovězí dušené, dušená rýže, mrkvový salát
  • polévka zeleninová s bílkovou mlhovinou, dietní sekaná pečeně (bez česneku a cibule) se saturejkou, brambory, hlávkový salát s citronem
  • netučný vývar s rýží, vařené hovězí, dietní rajská omáčka, těstoviny
  • polévka žemlová, dušený kapr na kmíně, brambory s pažitkou, loupané rajče bez zrníček
Svačina:
  • čaj, vánočka, ovocné želé, ovocná přesnídávka, strouhaná jablka, loupaná broskev
Večeře:
  • sýrová pomazánka se šunkou, veka, loupané rajče na ozdobu
  • telecí dušené, bramborová kaše
  • rýžový nákyp s meruňkami
  • zapečené těstoviny s masem a petrželkou (pod pokličkou), kompot
  • vařené libové vepřové maso, dušená mrkev, brambory


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Redukční diety

Příklady redukčních diet

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich zá...

Diety u onemocnění trávicíh...

Šetřící žaludeční dieta

Šetřící žaludeční dieta je obecně doporučována pacientům s žaludečními vředy nebo chronickou gast...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Dieta u cukrovky

Speciální diabetické diety

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a...

Související doporučené zdroje

Diety u onemocnění trávicíh...

Život bez lepku

Jak s bezlepkovou dietou normálně žít? Je třeba ji považovat za součást svého životního stylu. Dietu držíte pro sebe (ne kvůli lékařům), abyste zůstali zdraví a fit. Na svoje zdraví máte při bezlep...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Brožura Bezlepková dieta – jde to i bez lepku

Informační brožuru „Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku“, vydává a pravidelně aktualizuje celiak.cz, portál pro pacienty na bezlepkové dietě. Brožuru poskytuje lékařům – gastroenterologům a nutri...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Bezlepková dieta

Život na bezlepkové dietě není snadný, ale pokud mají pacienti spolehlivé a aktuální informace, brzy si zvyknou a zjistí, že to jde i bez lepku. O bezlepkové dietě slyšel snad každý, stala se z ní...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI