Počet výsledků: 2

Otevřít filtraci

Laktóza neboli mléčný cukr je disacharid, který se skládá z galaktózy a glukózy. Laktóza se vyskytuje v mléce savců a dodává mu nasládlou chuť. V trávicím traktu štěpí laktózu enzym označovaný jako laktáza na galaktózu a glukózu. U některých lidí je však tento enzym málo účinný nebo zcela nefunkční; organismus pak nedokáže laktózu strávit, což se označuje jako intolerance laktózy. V dospělosti dokáže trávit laktózu více než 70 % obyvatel západní Evropy, zatímco u lidí z oblastí Afriky, východní a jihovýchodní Asie a Oceánie je to méně než 30 %.

Intolerance laktózy neboli nesnášenlivost mléka je relativně často se vyskytující onemocnění trávicího systému. Člověk trpící intolerancí laktózy není schopen strávit mléčný cukr (laktózu), který se vyskytuje zejména v mléce a v mléčných výrobcích. U lidí s intolerancí laktózy se laktóza nerozkládá, nýbrž je zdrojem živin pro mikroorganismy žijící v tlustém střevě (viz lidská mikrobiota). Vznikající plyny mohou vést k průjmům, nadýmání, plynatosti a dalším trávicím potížím. Terminologická poznámka: Pro intoleranci laktózy se používají rovněž označení intolerance mléčného cukru, laktázová deficience či laktázová insuficience. Pozor: Intolerance laktózy není totéž co alergie na mléko! Zatímco u intolerance způsobuje potíže určitý druh sacharidu (konkrétně laktóza), u alergie jsou problematické určité proteiny, které jsou obsaženy v mléce. Alergie na mléko je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky. Viz také intolerance, laktóza, alergie na mléko.

Zobrazeno 1 až 2 z 2

Počet výsledků