Počet výsledků: 5

Otevřít filtraci

Esenciální mastné kyseliny jsou takové mastné kyseliny, které si organismus neumí sám vytvořit, a proto je odkázán na jejich příjem ve stravě. V případě lidského organismu je to kyselina linolová a kyselina alfa-linolenová. Viz také esenciální, mastné kyseliny, kyselina.

Esenciální hypertenze je jiný název pro primární hypertenzi. Viz také esenciální, hypertenze.

Esenciální aminokyseliny jsou takové aminokyseliny, které si organismus neumí sám vytvořit, a proto je odkázán na jejich příjem ve stravě. Esenciální aminokyseliny pro člověka jsou fenylalanin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, threonin, tryptofan a valin. Esenciální aminokyseliny jsou obsaženy ve vejcích, rybách, mase, mléce a mléčných výrobcích. Viz také esenciální, aminokyseliny.

Podmíněně esenciální aminokyseliny jsou takové aminokyseliny, které jsou nepostradatelné v určitém životním období, například v období dětství a dospívání. Podmíněně esenciální aminokyseliny pro člověka jsou arginin, cystein, glutamin a tyrosin. Viz také neesenciální, aminokyseliny.

Esenciální je odborný výraz, který má v souvislosti s lékařstvím dva různé významy: „nepostradatelný“ – zejména esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny (tělo si je nedokáže vytvořit, musí je přijímat v potravě), „bez zjevné příčiny“ – o nějakém onemocnění, jehož příčinu nelze zjistit (například esenciální hypertenze). Terminologická poznámka: Opakem esenciálního (pouze v prvním významu) je neesenciální („postradatelný“).

Zobrazeno 1 až 5 z 5

Počet výsledků