Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Balení potravin a zdraví
  • Aktuální: Něco z historie potravinářských obalů a balení potravin

Něco z historie potravinářských obalů a balení potravin

Balení potravin a zdraví
Autor: Státní zdravotní ústav

Na příkladu konzervárenské plechovky, která se stala hlavním obalem pro tepelně sterilované potraviny, je možné ukázat vývoj jednoho z charakteristických potravinářských obalů.

Objev tepelné sterilace potravin a k tomu nezbytných hermeticky uzavíratelných obalů spadá do období napoleonských válek. První plechovky se začaly vyrábět na počátku 19. století ručně z pocínovaného plechu. Takovým způsobem mohl dělník vyrobit asi 60 kusů plechovek denně. Tento postup byl následně zlepšován, plech se začal stříkat strojově, potom automaticky a následně bylo automatizováno také spájení plechovek. To mělo za následek, že v osmdesátých letech 19. století se množství vyrobených obalů zvýšilo na výrobní kapacitu 1200 plechovek na jeden stroj a den.

Bohužel používané pájky byly v té době na bázi vysoce toxických těžkých kovů. Jednalo se zejména o pájky z olova (Pb) a kadmia (Cd). Právě uvolňování olova z konzervových obalů do balených potravin bylo důvodem, proč došlo k řadě otrav u vojáků, protože armáda využívala konzervované potraviny k zásobování vojsk na frontách. Ke konci 19. století se proto objevují jiné typy plechovek, u nichž není jako spojovací prostředek použito letování pájkami, ale pouze zaválcování. Koncem roku 1900 se také začíná používat ochranné lakování plechu. Právě lakováním se měla snížit jednak koroze kovového materiálu a zabránit nežádoucímu černání plechovek vlivem sirovodíku vylučovaného potravinami, ale také zabránit uvolňování škodlivých těžkých kovů (zejména olova a kadmia) z použitých pájek do balených potravin.

Příklady kovových konzervových obalů

Obrázek: Příklady kovových konzervových obalů (© ArtemSh / shutterstock.com)

Na konci 19. století se po zavedení technologie vyfukování skleněných nádob do sklářských forem pomocí stlačeného vzduchu rozšířilo používání skleněných obalů.

K rozšíření použití papíru a lepenky k balení zboží významně přispěl vynález chemického zpracování dřeva a následné zpracování celulózy na regenerovanou celulózu, tedy celofán.

V období mezi dvěma světovými válkami začíná i rozvoj syntetických makromolekulárních látek, které se začaly uplatňovat i v obalové technice, a to zejména až po druhé světové válce. Použití plastů s různými fyzikálními a chemickými vlastnostmi umožnilo vyrobit obaly, které velmi dobře splňují náročné požadavky ochranné i ekonomické. Plasty našly v obalové technice široké uplatnění jednak přímo jako obaly, jednak jako ochranné povlaky, lepidla nebo jako výplňový materiál.

Pojednat systematicky o balení potravin a o typech a rozmanitosti materiálů požívaných při výrobě potravinářských obalů, je problematika velice rozsáhlá a neobyčejně členitá.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Balení potravin a zdraví
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě...

Balení potravin a zdraví
Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Vhodný a kvalitní obal je jedním z prostředků, který přispívá k bezpečnosti a prodloužení údržnos...

Balení potravin a zdraví
Ochranná funkce potravinářského obalu

Obaly potravin plní významnou funkci při zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin,...

Balení potravin a zdraví
Obecně o potravinářských obalech

Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé ř...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace