Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Balení potravin a zdraví
  • Aktuální: Ochranná funkce potravinářského obalu

Ochranná funkce potravinářského obalu

Balení potravin a zdraví
Autor: Státní zdravotní ústav

Obaly potravin plní významnou funkci při zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, čímž významně chrání naše zdraví. 

Účelem balení je především ochrana zboží před znehodnocením, chemickým, fyzikálně chemickým a mikrobiologickým, a to při skladování, přepravě, distribuci i vlastním prodeji či dokonce konzumaci (viz také článek Obecně o potravinářských obalech).

Ochrana potravin před kontaminací cizorodými látkami z vnějšího prostředí

Obal určený k balení potravin má významnou funkci při ochraně potravin před jejich kontaminací cizorodými látkami z vnějšího prostředí.

Mezi cizorodé kontaminující látky lze zahrnout veškeré nečistoty. Cizorodými látkami rozumíme všechny anorganické nebo organické chemické látky, které v původních potravinářských surovinách nebo potravinách nebyly přítomny a které se do nich dostávají nebo v nich vznikají během jejich výroby, přepravy, distribuce a zpracování.

U potravin zajišťuje tato ochranná funkce obalu zároveň většinu hygienických požadavků při cestě výrobku z místa výroby ke spotřebiteli. U některých potravinářských výrobků je obal ve své ochranné funkci nejen zlepšením určitého stadia výroby a distribuce, ale je přímo nezbytnou funkční součástí výrobku. Platí to například o sterilovaných potravinách nebo o výrobcích uchovávaných v modifikované atmosféře.

Ochrana potravin před mikrobiálním znehodnocením

Kontaminace mikroorganismy bývá hlavní příčinou různých forem znehodnocení potravin, projevujících se hlavně plesnivěním, kvašením a hnilobou, a to o různé intenzitě. Tyto mikrobiální procesy mohou vést až k úplné nepoživatelnosti potravin a v některých případech se takto kontaminované potraviny mohou stát velice nebezpečnými pro lidské zdraví.

Obal má při ochraně potravin před mikrobiální nákazou nezastupitelnou úlohu. Jeho ochranný účinek spočívá jednak v tom, že je překážkou, bariérou, která odděluje výrobek od vnějšího prostředí bohatého na mikrobiální infekční agens, jednak může ovlivňovat vegetaci mikroflóry v balených potravinách různou propustností zejména pro kyslík a vodní páry. Dokonce může být nositelem mikrostatických nebo mikrobicidně účinných látek, a tak aktivně přispívat k zneškodnění povrchové mikroflóry.

Na druhé straně je velice důležitá mikrobiální odolnost obalových materiálů samotných. Nehygienicky vyrobené, špatně ošetřené a nevhodně aplikované obaly mohou být naopak zdrojem infekce. 

Ochrana potravin před biologickými škůdci

Obal plní významnou funkci i v rámci ochrany potraviny před biologickými škůdci, konkrétně hmyzem a hlodavci.

Hmyz

Hmyz patří mezi významné makroskopické biologické škůdce zejména v případě luštěnin, cereálií, sušeného ovoce a zeleniny. Je zastoupen mnoha druhy, které se liší různou schopností napadat určité typy obalových materiálů a podmínkami výskytu. Jde především o běžné škůdce potravin vyskytujících se v našich zeměpisných podmínkách, jako jsou roztoči, pilousi, šváby, mravenci, potemníci, zrnokazi, apod. Některé druhy, kromě škod na zásobách potravin, mohou způsobovat alergie či přenášet původce pro člověka závažných onemocnění. S riziky přítomnosti dalších nebezpečných druhů hmyzu je potřeba počítat i při exportu potravin zejména ze zemí mimo EU.

Hmyz sice dává přednost volně uloženým a obalem nechráněným potravinám, ale ušetřeny nezůstanou občas ani balené potraviny. Proto je nutné, aby potravinářský obal byl vyroben z bariérového materiálu, který odolává škůdcům charakteristickým pro danou potravinu. Důležitá je i vlastní konstrukce obalu. To, zda se hmyzu podaří proniknout dovnitř, záleží na kvalitě, tloušťce, popřípadě i na povrchových vlastnostech obalového materiálu a na vlastní konstrukci obalu. Z tohoto hlediska je v řadě případů nevhodný papírový obal nebo jednovrstvé tenké plastové obaly. Obojí je pro hmyz snadno překonatelnou překážkou. Proto jsou z tohoto hlediska nejvhodnější hermeticky uzavíratelné skleněné a kovové obaly.

Zmíněné způsoby ochrany potravin před hmyzem pomocí obalů je třeba pokládat jenom za část opatření proti nežádoucímu hmyzu. Dalšími faktory, kterými lze účinně omezit možnost výskytu škůdců ve skladech, přepravních prostředcích a v domácnostech jsou: dodržování důkladné čistoty skladovacích prostor, vhodné osvětlení, zevní aplikace, k těmto účelům vhodných a schválených insekticid, atd.

Hlodavci

Hlodavci škodící uskladněným potravinám nejsou sice u nás zastoupeni mnoha druhy, jejich výskyt je však značný. Jedná se zejména o myš domácí, potkana obecného, krysu obecnou, hraboše polního a myšici křovinnou. Způsobují škody nejen na potravinách a mechanicky poškozují obaly, ale jsou i přenašeči řady závažných infekčních onemocnění, takže boj proti nim patří k nejvýznamnějším hygienicko-protiepidemickým opatřením.

Podobně jako hmyz dávají i hlodavci před potravinou balenou přednost potravině volně uložené, nebalené. Zda se vrhnou na potravinu v obalu, záleží jak na jejich fyziologické dispozici a čichové ostrosti, tak také na vlastnostech obalu. Důležitá je nejen mechanická pevnost obalového materiálu, ale také okolnosti, které činí obal a jeho obsah pro hlodavce lákavým, tedy hlavně otvory v obalu, propustnost obalu pro pachy apod. Z tohoto hlediska neposkytují spolehlivou ochranu před hlodavci obaly na bázi celulózy (papír, karton, celofán) i některé obaly ze syntetických materiálů.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Balení potravin a zdraví

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě...

Balení potravin a zdraví

Funkce potravinářského obalu jako komunikačního a informačního prostředku

Potravinářský obal kromě své ochranné funkce současně musí nést řadu důležitých informací pro spo...

Balení potravin a zdraví

Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Vhodný a kvalitní obal je jedním z prostředků, který přispívá k bezpečnosti a prodloužení údržnos...

Balení potravin a zdraví

Obecně o potravinářských obalech

Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé ř...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 25.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI