Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Balení potravin a zdraví
  • Aktuální: Funkce potravinářského obalu jako komunikačního a informačního prostředku

Funkce potravinářského obalu jako komunikačního a informačního prostředku

Balení potravin a zdraví
Autor: Státní zdravotní ústav

Potravinářský obal kromě své ochranné funkce současně musí nést řadu důležitých informací pro spotřebitele nebo jiné uživatele, jako jsou provozovatelé společného stravování v restauracích nebo jídelnách, o balené potravině.

Obalem rozumíme samotný fyzický obal a jeho etiketu. Pro spotřebitele představuje důležitou součást potraviny. Z jedné strany umožňuje nákup a spotřebu potraviny (krabice s mlékem, kelímek s jogurtem, plechovka s nápojem, atd.), z druhé strany často rozhoduje o nákupu. Mimořádně důležitou roli hraje obal i z marketingových důvodů. Význam obalu neustále roste. Dříve se obal měnil v průměru jednou za 15 let. V současnosti se obal obnovuje mnohem častěji. Firmy jsou si vědomy významu obalu pro zákazníky, kteří se často řídí pravidlem, že „oči kupují.“

Zákonné požadavky stanovené pro provozovatele potravinářských podniků ve vztahu k balení potravin se týkají zejména povinnosti zajistit ochranu potraviny před jejím znehodnocením a zabránit její záměně nebo změně jejího obsahu bez otevření nebo změny obalu. Mezi základní požadavky na obaly patří i požadavek, že obalové materiály nesmějí senzoricky ani jiným způsobem negativně ovlivnit balenou potravinu.

Co lze vyčíst z obalu potravin?

Zboží, které kupujeme již delší dobu, mnozí z nás nakupují automaticky. Někteří z nás si však naopak pečlivě prostudují náležitosti uvedené na obalu. Ovšem máme na to v dnešní uspěchané době čas?

Všeobecné požadavky na označení potravin jsou uvedeny v zákoně č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kde v § 10 se uvádí, že „prodávající musí zajistit, aby jím prodávané výrobky byly viditelně a srozumitelně označeny názvem výrobku, označením výrobce nebo dovozce, popřípadě dodavatele, údaji o hmotnosti nebo množství a velikosti, popřípadě rozměru nebo dalšími údaji potřebnými podle povahy výrobku k jeho identifikaci, popřípadě užití“.

Podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách v § 6 stanovuje, že provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb. Další specifické požadavky na označování jsou uvedeny ve vyhláškách pro jednotlivé komodity, ve vyhláškách upravujících některé technologické postu­py, např. ve vyhlášce pro zmrazené potraviny, vyhlášce o ošetření potravin ionizujícím zářením, atd.  

Povinné informace na obalech potravin jsou zejména:

  • Původ potraviny (země původu nebo vzniku potraviny)
  • Název potraviny
  • Údaj o množství výrobku (objem plnění nebo hmotnost)
  • Trvanlivost výrobku:

Potraviny jsou označovány nejčastěji datem minimální trvanlivosti. Potraviny podléhající rychlé zkáze se obvykle značí datem použitelnosti uváděným slovy: „Spotřebujte do…“

Datum použitelnosti se uvádí na potravinách, které jsou z mikrobiologického hlediska velmi náchylné ke kažení, a proto mohou po velmi krátké době znamenat bezprostřední nebezpečí pro lidské zdraví. Potraviny, kterých se to týká, jsou stanoveny vyhláškou; např. mléčné výrobky. 

Datum použitelnosti vymezuje maximální dobu, po kterou si potravina, při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Na obale se uvádí slovy „spotřebujte do…“. Obvykle se uvádí den a měsíc, případně rok spotřeby.

Datum minimální trvanlivosti je datum, které se povinně uvádí na všech potravinách, kromě potravin rychle se kazících. Vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Uvádí se na výrobku za slovy „minimální trvanlivost do…“. Toto datum se nemusí uvádět na některých ve vyhlášce vyjmenovaných potravinářských výrobcích např. lihovinách, vínech, čerstvém ovoci, zelenině a bramborách, čerstvém pečivu. V některých případech stačí uvést rok (nikoli den a měsíc).

Po uplynutí doby minimální trvanlivosti mohou být výrobky prodávány i nadále, ale musí být nabízeny odděleně, a tato skutečnost musí být zřetelně uvedena. Za kvalitu pak ručí prodejce potraviny.

Spotřebitel však často vůbec netuší, jaký je mezi těmito označeními rozdíl. Z těchto důvodů doporučujeme využít informační portál Ministerstva zemědělství ČR [1], kde jsou bližší a neustále aktualizované relevantní informace.

Tyto webové stránky provozuje Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP), které vzniklo v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice [2]. ICBP je součástí odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Další údaje a informace v označení

Zákon o potravinách uvádí povinnost označit výrobek na obale:

  • údajem o způsobu skladování, případně se uvedou konkrétní podmínky pro uchovávání potraviny po ote­vření spotřebitelského obalu, popřípadě doba spotřeby potraviny,
  • údajem o způsobu použití, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem,
  • údajem o určení potraviny pro zvláštní výživu,
  • údajem o složení potraviny podle použitých surovin a přídavných látek, látek určených k aromatizaci a potravních doplňků,
  • označením šarže, nejde-li o potravinu označenou datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti, pokud toto datum obsahuje den a měsíc,
  • údajem o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením,
  • údajem o výživové (nutriční) hodnotě u potravin,
  • údajem o třídě jakosti, je-li stanovena prováděcími právními předpisy.

Komplexní odborně i legislativně garantované informace, týkající se bezpečnosti potravin, včetně informací o výskytu nebezpečných potravin či rad pro spotřebitele naleznete na stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin (ICBP) [1].

Další informace týkající se označování potravin a dalších značek vyskytujících se na obalech potravin se lze dozvědět v brožurce Značky a informace na potravinách [3], vydané Sdružením českých spotřebitelů.

Související odkazy

  1. Informační centrum bezpečnosti potravin (odkaz vede na web bezpecnostpotravin.cz)
  2. Strategie zajištění bezpečnosti potravin a výživy na období let 2010–2013 (odkaz vede na PDF soubor na webu bezpecnostpotravin.cz, 548 kB)
  3. Sdružení českých spotřebitelů – průvodce spotřebitele: Značky a informace na potravinách (odkaz vede na PDF soubor na webu konzument.cz, 860 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Balení potravin a zdraví

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě...

Zacházení s potravinami

Skladování potravin: základní informace

Když se po nákupu vrátíte domů, je potřeba potraviny řádně uskladnit. Neplatí například hojně roz...

O výživě obecně

Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku

Na obalech potravin se uvádí celá řada informací. Pojďme se podívat jen na některé z nich, které...

Balení potravin a zdraví

Obecně o potravinářských obalech

Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé ř...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI