Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Balení potravin a zdraví
  • Aktuální: Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Balení potravin a zdraví
Autor: Státní zdravotní ústav

Vhodný a kvalitní obal je jedním z prostředků, který přispívá k bezpečnosti a prodloužení údržnosti potravin. Obal ochrání potravinu před vnějšími mechanickými, chemickými, fyzikálními a biologickými vlivy. Obal lze charakterizovat jako nevyhnutelnou a neodmyslitelnou součást zdravotně nezávadného a jakostního výrobku.

Balení potravin v modifikované atmosféře (např. káva, ořechy, uzeniny, sýry)

Vakuové balení

Když k potravinám nemůže kyslík, potraviny nemohou oxidovat a některé mikroorganismy, zejména aerobní bakterie a plísně, nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj. Čerstvé potraviny balené do speciálního plastového obalu, z něhož je odčerpán kyslík, vydrží v lednici dva týdny až několik měsíců. Vakuování se využívá k balení salámů, sýrů nebo kávy.

Balení v ochranné atmosféře

Vytvoření ochranné atmosféry snižuje obsah kyslíku v obalu, čímž se dosahuje prodloužení trvanlivosti potravin. Ochranná atmosféra zároveň umožňuje uchovat barvu a chuť balené potra­viny, včetně její nutriční neboli výživové hodnoty. Pomáhá tedy lépe uchovávat v potravině významné živiny, vitaminy a minerály. Využívá se zejména pro balení čerstvých hotových pokrmů. Modifikovat atmosféru znamená změnit poměr složek, ze kterých je složena normální atmosféra.­

Balení potravin v aktivních obalech a v inteligentních obalech

Aktivní obalové materiály prodlužují životnost potravin tím, že zachovávají či zlepšují stav balených potravin tím, že buď uvolňují prospěšné nebo ochranné látky do potravin či okolního prostředí nebo naopak absorbují nežádoucí látky z potravin či okolního prostředí. Tím prodlužují trvanlivost výrobku a udržují jeho kvalitu.

obrázek 1 k článku Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Obrázek 1: Příklady obalů prodlužujících trvanlivost výrobku: (A) balení kešu ořechů s pohlcovačem vlhkosti, B) příklad účinnosti plastové fólie s antimikrobiálním činidlem proti plísním.

Inteligentní obaly dokáží informovat spotřebitele o tom, co se s konkrétní potravinou dělo po dobu od jejího zabalení do doby, než se tato potravina dostala až ke spotřebiteli. Můžeme je chápat jako obalové systémy, které jsou schopny díky svému složení využít svých inteligentních funkcí. Mezi tyto funkce patří například detekování, snímání, sledování či komunikace se spotřebiteli. Inteligentní obaly v podstatě monitorují aktuální stav potraviny a poskytují o tomto stavu informace.

obrázek 2 k článku Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Obrázek 2: Příklady inteligentního balení: (A) indikátor zralosti ovoce, (B) indikátor čerstvosti při balení ryb a rybích produktů, (C) indikátor teploty při skladování potravin, (D) indikátor čerstvosti.

Interakce mezi obalem a potravinou

Vzájemné působení (interakce) mezi obalem a balenou potravinou zahrnují chemické, respektive fyzikálně-chemické reakce, které ovlivňují složení, kvalitu i fyzikální vlastnosti jak potraviny, tak obalu. Vzájemné působení obalu a potraviny představuje velmi široký komplex dějů, na kterém jsou založeny všechny principy ochrany potravin obalem, tj. zejména ochrana před mechanickým poškozením, oxidačně redukčními změnami, změnami vlhkosti, změnami chuti a vůně, vlivem záření, změnami teploty, kontaminací cizorodými látkami, mikrobiálním znehodnocením, působením hmyzu, hlodavců atd.

Prakticky vždy při kontaktu potraviny s obalem dochází k vzájemnému působení. Nejznámější ovlivnění obalu potravinou je koroze. Ta probíhá v různé míře nejen u kovových materiálů, ale u většiny materiálů.

Povinnosti ve vztahu k balení potravin se týkají ochrany potravin před znehodnocením a znemožněním záměny nebo změny obsahu bez otevření nebo změny obalu, požadavků na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami. Obaly také nesmějí senzoricky ani jiným nevhodným způsobem ovlivnit v nich balenou potravinu.


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Balení potravin a zdraví

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě...

Balení potravin a zdraví

Ochranná funkce potravinářského obalu

Obaly potravin plní významnou funkci při zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin,...

Balení potravin a zdraví

Obecně o potravinářských obalech

Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé ř...

Balení potravin a zdraví

Funkce potravinářského obalu jako komunikačního a informačního prostředku

Potravinářský obal kromě své ochranné funkce současně musí nést řadu důležitých informací pro spo...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 05.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI