U všech pacientů lékař při příjmu k hospitalizaci vyšetřuje nutriční stav (stanovení tělesné hmotnosti a výšky, nedávný nechtěný úbytek tělesné hmotnosti, aktuální příjem stravy, dietní omezení, potravinové alergie a soběstačnost při příjmu stravy a tekutin).
Rozšířené vyšetření nutričního stavu
U pacientů, kteří jsou v riziku podvýživy nebo již podvyživení, se provádí rozšířené vyšetření nutričního stavu (stanovení tělesných zásob, schopnost příjmu stravy ústy a funkčnost trávicího traktu, nutriční bilance, vyšetření svalové hmoty např. pomocí změření obvodu paže, lýtka či bioimpedanční analýzou, resp. vyšetření svalové funkce/síly, např. pomocí siloměru). Rozšířené vyšetření provádí nutriční terapeut, který informuje ošetřujícího lékaře. V případě nepřítomnosti nutričního terapeuta toto vyšetření vykonává ošetřující lékař.
Edukace pacientů
Pacient se speciálními výživovými potřebami musí být poučen o doporučeném způsobu stravování, případně o tom, jak přijímat umělou výživu, nejpozději v den propuštění. Dietní doporučení poskytuje nutriční terapeut, v případě jeho nepřítomnosti ošetřující lékař. Pacient dostane osvětový materiál včetně kontaktu na nutričního terapeuta, případně nutriční ambulanci nebo ambulanci nutričního terapeuta.
Informace o stravování pro pacienty
Pacient by měl být při příjmu do nemocnice informován o způsobu nutriční péče a stravování. Informační materiál může být připraven samostatně nebo může být součástí vnitřního řádu zařízení. Materiál musí být opatřen označením, popř. logem nemocničního zařízení.
V informacích by mělo být uvedeno:
- Každý pacient, který přijímá stravu ústy, má předepsanou dietu z dietního systému.
- Dieta je předepisována pacientovi tak, aby splňovala nároky kladené jeho onemocněním.
- Pokud dieta pacientovi nevyhovuje nebo pokud chce vědět o své dietě více, může se informovat u nutričního terapeuta.
- Pacient by měl informovat lékaře nebo nutričního terapeuta, jestliže má sníženou chuť k jídlu a/nebo se nechtěně snižuje jeho hmotnosti.
- Popis situací, kdy je pro pacienta typicky vhodná konzultace s nutričním terapeutem.
- Poučení o vneseném jídle.
Související odkazy
- Věstník MZ ČR, částka 10/2020: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (odkaz vede na PDF soubor na webu mzd.gov.cz, 850 kB)