glykemická odezva

Glykemická odezva na nějakou potravinu (nebo obecně jídlo) je účinek, který má potravina/jídlo na hladinu glukózy v krvi (tzv. glykemii) po konzumaci. Je normální, že hladina glukózy a inzulinu v krvi po jídle vzroste – a pak se během relativně krátké doby opět vrátí na úroveň nalačno. Glykemická odezva je pozorována zejména po konzumaci jídel bohatých na určité sacharidy. Snížení jak velikosti, tak délky trvání vzestupu hladiny glukózy v krvi po jídle je důležité zejména pro diabetiky, ale může být prospěšné i pro běžnou populaci. Bylo vyvinuto několik ukazatelů, které nás informují o vlivu jídla na glykemickou odezvu (a snaží se tento vliv vyčíslit). Těmi nejznámějšími jsou glykemický index (GI) a glykemická nálož (GL).

Viz také glykemie, glykemický index, glykemická nálož.

Související příspěvky: