Informace pro veřejnost o způsobu a podmínkách převařování pitné vody z veřejného i individuálního zásobování za účelem její dezinfekce.
Více v kategorii Voda a zdraví
Články na NZIP
-
Zdravotní rizika spojená s pitnou vodou
Pitná voda (PV) je něco, bez čeho si svůj život neumíme představit. Její konzumace je zdraví prospěšná, má význam pro správnou hydrataci organismu, a spolu s ní jsou doplňovány rozpuštěné minerální látky, vápník, hořčík, fluoridy, jod a další prvky, které se z vody v mnoha případech vstřebávají lépe než z potravy. Nicméně může představovat i jisté zdravotní riziko, jelikož může být zdrojem či cestou přenosu infekčního agens (rizika mikrobiologická a biologická), nebo může obsahovat různé chemické látky (rizika chemická a radiologická).
-
Kurzy plavání kojenců a batolat
Kurzy plavání batolat byly ojediněle pořádány již v 80. letech, ovšem až na počátku 90. let se začaly na komerčním základě šířit do různých měst ČR. Jelikož do té doby měly dle provozního řádu bazénů obvykle přístup do bazénu až děti od tří let, bylo třeba začít po hygienické stránce řešit i tuto problematiku. V současné době je ošetřena vyhláškou MZ č. 238/2011 Sb. v platném znění, která upravuje hygienické požadavky na bazény pro kojence a batolata (§ 22 a přílohy č. 8 a 10 k citované vyhlášce).
-
Teplá voda – zdravotní rizika
Teplá voda, ačkoliv je vyráběna z vody pitné, se za pitnou vodu nepovažuje, i když by měla být zdravotně nezávadná. Tomu odpovídají rozdílné požadavky (ukazatele, případně limity) pro kvalitu teplé a pitné vody podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, i dříve používaný termín teplá užitková voda.
-
Zdravotní rizika spojená s koupáním ve volné přírodě
Při koupání ve volné přírodě na nás číhá řada nebezpečí. Pokud jsme si jich vědomi, můžeme se jim z větší části vyhnout.
Doporučené zdroje
-
Pijete vodu z watercooleru?
Watercooler – česky doslova „ochlazovač vody“ – je zařízení pro čepování balené pitné vody z velkoobjemových vratných plastových lahví (barelů). Voda může být podle typu přístroje ochlazována, ohřívána nebo čepována při pokojové teplotě. Podobné zařízení může být napojeno také přímo na vodovod, kdy pak vodu obvykle navíc upravuje a teprve poté chladí či ohřívá, ale jeho problematika je poněkud odlišná, a proto na obsluhu těchto zařízení vydal SZÚ samostané doporučení.
-
Pitný režim
Dodržování pitného režimu je jedním z faktorů ovlivňujících lidské zdraví. Proto je třeba věnovat pozornost významu a zásadám správného pitného režimu – kolik a co pít, jaké nápoje jsou považovány za vhodné a jaké nikoliv, zvláštnosti pitného režimu (s ohledem na věk, zdravotní stav, počasí, sport), rizika nadměrné konzumace vody ad.
-
Vlastní studna – výhoda i riziko
Více než milion obyvatel ČR není zásobován pitnou vodou z veřejných vodovodů, ale z vlastní domovní studny. Další miliony využívají vlastní studny na chatách a chalupách během víkendů a dovolených. Mít vlastní studnu je výhoda: voda je vždy čerstvá a nemusí se za ni platit. Má to však také svá „ale“. Není-li o stud-nu pečováno, nemusí být levným zdrojem dobré vody, ale zdrojem starostí a zdravotního rizika.
-
Jak se vyznat v balených vodách?
Je důležité mít povědomí o základních údajích o složení kojeneckých, pramenitých a minerálních balených vod vyráběných v ČR, informace o jednotlivých typech balených vod a o výhodách i rizicích spojených s jejich konzumací, aby se spotřebitel dokázal v této problematice správně orientovat.